TradeVille: "Birocraţia IMPACTează imobiliarele"

Departamentul de Analiză TradeVille
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 ianuarie 2023

TradeVille: "Birocraţia IMPACTează imobiliarele"

Despre IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)

Înfiinţat în 1991, IMPACT este primul dezvoltator imobiliar din România, fiind primul emitent al unor obligaţiuni corporative în valută la BVB. Compania derulează în prezent proiecte mari, în mai multe oraşe, cel mai important fiind complexul Greenfield Băneasa (vezi analiza TradeVille).

Compania are o prezenţă naţională (Bucureşti, Constanţa, Braşov, Timişoara, Cluj şi Iaşi), în locaţii atractive cu vecinătăţi verzi (proiectul Greenfield) sau în zona urbană (proiectul Luxuria). Proiectele acoperă atât zona rezidenţială, cât şi zonele comercială şi hoteluri, fiind în curs de extindere în zona wellness şi sport.

Certificarea construcţiilor IMPACT conform standardului nZEB & BREEAM EXCELLENT (promovarea de soluţii sustenabile cum ar fi folosirea surselor regenerabile de energie, soluţii de mobilitate electrică, zone verzi extinse, parcuri şi locuri de joacă), face că acestea să fie mai atractive comparativ cu cele ale altor dezvoltatori, rezultatul fiind resimţit direct de către rezidenţi, mai ales în contextul creşterii costurilor din energie.

Portofoliul de proiecte

Compania deţine în portofoliu o suprafaţă de aproximativ 73,5 ha, pe care dezvoltă sau urmează să dezvolte proiecte în Bucureşti, Constanţa şi Iaşi. Valoarea brută la care se ridică proiectele din portofoliul Impact este estimată la 1,5 miliarde euro.

Recent, compania a deschis centrul comunitar Greenfield Plaza, care constă într-o galerie comercială ce va deservi locuitorilor ansamblului Greenfield Băneasa, care se află la finalul celei de-a patra faze de dezvoltare, urmând ca, pe parcursul anului 2023, apartamentele (peste 1.700) din cadrul "Ansamblului Teilor" să fie date în folosinţă proprietarilor. Recent, compania a finalizat, în cadrul aceluiaşi complex rezidenţial, cele 97 de aparatamente din blocurile "Panoramic Apartments", cu o valoare brută de piaţă estimată la 16 milioane euro. Astfel, numărul locuinţelor finalizate în Greenfield Băneasa depăşeşte în prezent 2.650 de unităţi.

Pentru începerea lucrărilor la ansamblul Greenfield Copou din Iaşi, reprezentanţii companiei aşteaptă eliberarea autorizaţiei de construire în anul curent. Proiectul este estimat la 1.062 de apartamente întinse pe o suprafaţă de circa 50.000 mp, cu o valoare estimată de 165 milioane euro. Este planificat ca cele patru faze de dezvoltare să se încheie în 2027.

Greenfield West este un alt proiect ce urmează a fi dezvoltat de companie, fiind amplasat în zona de S-V a municipiului Bucureşti. Lucrările sunt programate a fi începute în 2024, urmând să fie realizate pe parcursul a trei ani circa 4.200 de apartamente, pe o suprafaţă de de 259.000 mp.

Un alt proiect în desfăşurare al companiei este reprezentat de ansamblul Boreal Plus Constanţa, ce va consta în 18 vile individuale şi 673 de apartamente în nouă blocuri. Proiectul este planificat să fie finalizat în 2025, apartamentele din prima faza fiind deja livrate pe parcursul anului 2022. Valoarea proiectului se ridică la 85 milioane euro.

De asemenea, compania mai are în plan să dezvolte un ansamblu rezidenţial, în zona Barbu Văcărescu a municipiului Bucureşti, denumit Aria Verdi. Este estimat că acesta va fi dezvoltat în perioada 2026-2028, în trei faze, şi va cuprinde peste 800 de apartamente, pe o suprafaţă de 25.400 mp.

Probleme în Greenfield Băneasa

Recent, unul dintre drumurile de acces către cartierul Greenfield Băneasa a fost închis de către Romsilva, pe o distanţă de 300 de m (din cei 2.000 m, cât are în total drumul), pe motiv că această bucată de drum reprezintă o linie parcelară, pe care accesul vehiculelor de orice fel este strict interzis. Astfel, cei peste 6.000 de locuitori din cartierul Greenfield nu mai au decât un singur drum de acces, care duce către DN1, fiind nevoiţi să petreacă timp îndelungat în maşină pentru a ieşi din cartier şi pentru a reveni, la orele de vârf ale traficului.

De menţionat este faptul că Impact s-a oferit în trecut să doneze trei loturi de teren cu o suprafaţă totală de 6.000 mp situate în intravilanul Sectorului 1 al municipiului Bucureşti pentru introducerea în circuitul silvic, în compensare pentru cei 300 de metri de drum, astfel încât această bucată de teren să revină Primăriei Municipiului Bucureşti. De asemenea, reprezentanţii Impact au declarat că au făcut demersuri pentru construirea altor trei căi de acces, însă aşteaptă avizul autorităţilor, de aproximativ patru ani, pentru a le putea amenaja.

Impact continuă să dezvolte complexul rezidenţial Greenfield şi, cel mai probabil, această problemă a drumului de acces va spori reticienţa eventualilor cumpărători. Compania are în plan ca până în 2028 să ajungă la un număr de aproximativ 7.000 de apartamente în Greenfield, în prezent lucrându-se la dezvoltarea fazei "Ansamblul Teilor", cu 1.732 de apartamente în 23 de blocuri, urmând ca "Ansamblul Castanilor", cu 1.324 de apartamente în 15 blocuri, să fie dezvoltat în perioada 2023-2028.

Rezultate financiare

În primele nouă luni ale anului 2022, compania a reuşit să înregistreze venituri cu 43% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la o valoare de 156,3 milioane lei. Creşterea vine pe fondul volumului mai mare de unităţi locative vândute, 173 vs 145 în 9L 2021, dar şi a preţului mediu de vânzare mai mare: 1.636 euro/mp vs 1.424 euro/mp.

În această perioadă, profitul net s-a dublat la 15 milioane lei comparativ cu 9L 2021, iar marja netă a crescut cu 40%, la 10%. Aceste rezultate au fost generate de strategia de reducere a costurilor de construcţie (economii de scară, achiziţii centralizate) şi de optimizarea timpilor de livrare a proiectelor, realizată prin achiziţia companiei de construcţii RCTI Company. Compania are în vedere şi utilizarea, la scară mai largă, a elementelor prefabricate, o premieră pentru dezvoltatorii imobiliari. Tot din punct de vedere al strategiei de integrare pe verticală şi optimizare de costuri, face parte şi noua companie de arhitectură şi design, Impact Alliance Architecture, înfiinţată la sfârştitul anului trecut. (Sursa: raport companie, forbes.ro)

Sectorul imobiliar

Anul 2022 a fost un test pentru sectorul imobiliar, care a fost totuşi promovat. Atât preţurile locuinţelor, cât şi volumul acestora s-au majorat. Consecinţele pandemiei, războiul de la graniţă, criza energetică, inflaţia record, dobânzile ridicate sunt factori care au pus presiune pe acest sector. Totuşi, conform unei agenţii imobiliare importante, în primele zece luni ale anului, vânzările de locuinţe în Bucureşti şi în proximitate, cea mai dinamică zonă din ţară, au crescut cu 9% faţă de cele din primele zece luni din 2021, iar faţă de anul 2019 creşterea vânzărilor a fost de 54%.

Potrivit ultimelor date statistice, în primele nouă luni din 2022 au fost finalizate 52.794 locuinţe, în creştere cu aproximativ 6% decât în 9L 2021, cele mai multe fiind înregistrate în municipiul Bucureşti. Trendul probabil că va continua, deoarece în luna noiembrie au fost autorizate încă 3.179 de locuinţe, ceea ce reprezintă un avans de 18,5% faţă de aceeaşi lună din 2021. Este de aşteptat că în anul 2022 să avem mai multe proiecte rezidenţiale decât în ultimii ani.

Este de aşteptat ca factorii geopolitici să menţină incertitudinea şi în 2023, ceea ce este posibil să conducă la o reducere a investiţiilor în proiecte imobiliare. Totuşi, se estimează ca cererea nesatisfăcută, preţurile ridicate ale materialelor de construcţie şi blocarea autorizaţiilor noi de construcţie să menţină atât interesul, cât şi preţul locuinţelor la valori cel puţin la fel de ridicate ca în prezent, în special în Bucureşti, zonă strategică atât pentru Impact, cât şi pentru alţi dezvoltatori. (Sursa: INS, Adevarul.ro)

TradeVille: "Birocraţia IMPACTează imobiliarele"

Disclaimer

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. No si ce!

    Daca cetesti comujicafele lui Nicusor Dan, descoperi ca pt cele trei drumuri de scces Impact NU a facut documentatiile prevaxute de legislatie!

    Altfdl spus au preferat sa construisdca ca doar doar s'o gasi un prost de pri.ar ce semneaza ca primaru contra unei spavi 

    bai, dar ce treaba are tradeville cu impact ca nu se vede niciun disclaimer pus. e clientul lor? care e interesul tradeville in treaba asta anti-primarie a astora de la impact?

    1. asta ma interesa si pe mine de cand am citit titlul, asta trebuie explicat in primul rand, inainte de a citi orice articol si orice au de spus. vreau sa stiu care e treaba lor, daca e un interes trb declarat, nu mai traim in 1980

      Si daca nu e nici un interes, atunci nu trebuie declarat.

      ori esti prost, ori esti hotz. la prima vedere, nu pari hotz.

    Sunt brokeri, au nevoie să cumpărați și să vindeți. Dacă așteptați doar să crească și dacă nu cumpără niciun fraieri, din ce vreți să trăiască?

    Daca citesti numa cifra de la total datorii, vinzi mancand pamantul!

    Ceva dividende semnificative au dat sau dau sperante??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb