Dublul standard - aplicat şi la drepturile omului, nu doar la alimente

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 29 martie 2023

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Lumea conţine cetăţeni de categorii diferite. Oficial nu s-a vorbit, o lungă perioadă, despre aşa ceva, dar la o cercetare mai atentă acest lucru a reieşit destul de uşor: există cetăţeni mai cu "moţ" şi cetăţeni mai "pleşuvi" în drepturi. Este deja celebră problema dublului standard la alimente, unde aceeaşi firmă oferă calităţi diferite, în funcţie de zona în care comercializează băutura răcoritoare, berea, brânza sau ciocolata pe care o fabrică. Acum, aflăm că dublul standard se aplică şi în ceea ce priveşte drepturile omului. Nu mai este cazul să vorbim de atenţia şi de reacţiile lumii "civilizate" la evenimente similare, în funcţie de locul de pe glob unde acestea se petrec. Într-un fel se discută depre un atac terorist cu victime în Europa şi cu totul altfel despre unul petrecut în Africa. Într-un fel este privită reprimarea unei demonstraţii la Paris şi cu totul altfel la Kampala. Oamenii nu sunt egali!

Occidentul aplică "'duble standarde'' atunci când vine vorba despre încălcările drepturilor omului în lume, lucru evidenţiat în special prin răspunsul dur şi rapid la invazia rusă din Ucraina, relevă raportul anual al organizaţiei neguvernamentale Amnesty International. Potrivit documentului, "răspunsul robust al Occidentului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei contrastează puternic cu o lipsă deplorabilă de acţiune substanţială cu privire la încălcările grave de către unii dintre aliaţii lui, printre care Israel, Arabia Saudită şi Egipt.

Raportul anual al Amnesty International pentru 2022 evidenţiază dublele standarde în lume privind drepturile omului şi eşecul comunităţii internaţionale de a fi unită în jurul drepturilor omului şi valorilor universale aplicate în mod consecvent". Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard a declarat: "Invazia rusă în Ucraina este un exemplu terifiant despre ce se poate întâmpla atunci când stratele cred că pot nesocoti dreptul internaţional şi încălca fără consecinţe drepturile omului.

Răspunsurile la invadarea Ucrainei de către Rusia ne-au dat unele dovezi cu privire la ce poate fi făcut atunci când există voinţă politică". Statele Unite, care au primit zeci de mii de ucraineni, au expulzat în perioada septembrie 2021-mai 2022 peste 25.000 de haitieni, în multe cazuri după ce au fost plasaţi în detenţie şi supuşi torturilor, a avertizat ea. În acelaşi timp, statele occidentale au ignorat "abuzurile de apartheid ale Israelului contra palestinienilor", precum şi încălcările drepturilor omului în Arabia Saudită. Potrivit ONG-ului internaţional, aplicarea unor asemenea duble standarde a încurajat regimuri din întreaga lume să distragă atenţia de la abuzurile la adresa drepturilor omului şi să încurajeze reprimarea în continuare. De asemenea, raportul critică dur reprimarea violentă a protestelor antiguvernamentale din Iran, precum şi încercările regimului de la Beijing de a intimida demonstranţii prin violenţă şi ameninţări. Războiul din Ucraina a deturnat "nu doar resursele, dar şi atenţia de la criza climatică", în contextul în care liderii mondiali nu au reuşit să se pună de acord asupra măsurilor care vizează limitarea creşterii temperaturii cu cel mult 1,5 grade Celsius. Callamard a cerut ca răspunsul la războiul din Ucraina să devină un "'model'' pentru soluţionarea crizelor prezente sau viitoare cauzate de încălcarea drepturilor omului oriunde în lume. La nivel mondial, anul 2022 a cunoscut o "deteriorare a drepturilor civile şi politice" acestea fiind supuse unei "'reprimări" în unele ţări occidentale, precum Franţa, unde Agnes Callamard denunţă "o exercitare ilegală a forţei" de către poliţişti şi jandarmi împotriva manifestanţilor.

În acelaşi timp, potrivit raportului, în capitolul dedicat ţării noastre, există preocupări legate de restricţiile disproporţionate şi de răspunsul autorităţilor la protestele spontane. Persoanele de etnie romă şi LGBT se confruntă în continuare cu o discriminare sistemică, chiar dacă s-au înregistrat unele progrese. O altă problemă este legată de respectarea drepturilor deţinuţilor şi de folosirea forţei de către poliţie. Potrivit raportului, incidentele violente, inclusiv sexuale, îndreptate împotriva femeilor rămân la un nivel foarte ridicat.

Lumea are diverse probleme şi acestea sunt tot mai vizibile.

În urmă cu şase ani, la nivelul Uniunii Europene au existat discuţii ample legate de dublul standard la alimente. Discuţiile au evoluat şi au ajuns ...într-o "coadă de peşte". Liderii Grupului de la Vişegrad (V4 - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) au salutat la vremea respectivă propunerile Uniunii Europene privind rezolvarea temerilor lor referitoare la standardele duble ale calităţii produselor vândute de unele companii în est, faţă de cele din vest. Oficiali de rang înalt din cele patru state, reprezentanţi din Europa Occidentală şi de la Comisia Europeană au participat, atunci, la Bratislava, la summitul "Pentru o calitate egală a produselor pentru toţi", o reuniune ministerială la înalt nivel a cărei temă a fost dublul standard de calitate la produsele alimentare. Premierii din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, alături de Vera Jourova, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, şi comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, şi-au luat angajamentul de a-i asigura pe consumatorii din UE că nu sunt induşi în eroare de ceea ce cumpără - dar fără a se angaja că produsele ar avea aceleaşi ingrediente pe întregul continent.

Reprezentanţii autorităţilor din Europa Occidentală au sprijinit argumentele corporaţiilor potrivit cărora unificarea obligatorie a produselor în UE ar încălca principiul pieţei libere şi al concurenţei. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene de la vremea respectivă, declara: "Nu voi accepta ca în unele părţi ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte ţări, deşi ambalajul şi marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităţilor naţionale competenţe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea". S-a stabilit că există un Regulament privind informarea în legătură cu produsele alimentare, conform căruia consumatorii trebuie să primească informaţii exacte şi suficiente despre un anumit produs alimentar. De exemplu, pe eticheta unui produs alimentar trebuie să fie menţionate toate ingredientele produsului respectiv. De asemenea, există o Directivă prin care sunt interzise practicile comerciale neloiale, cum ar fi comercializarea de produse care poartă aceeaşi marcă într-un mod care ar putea induce consumatorii în eroare. Responsabilitatea de a se asigura că societăţile comerciale respectă legislaţia UE le revine autorităţilor naţionale de protecţie a consumatorilor şi de siguranţă alimentară. Se poate spune că s-a constat, dar nu s-a rezolvat.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Unii sunt egali,

    alții sunt și mai egali 

    1. ...si asta nu e decat o parte din Marea Porcarie! (Pardon, am jignit porcii, animalele, adica!)

      P.S. Dreptul la produse egale pt preturi egale tine de drepturile omului, nu?

    Pe noi mai mult ne intereseaza pretul alimentelor decat asa zis-ul dublu standard. Multumim BNR si multumim guvernului care se-ndatoreaza pana la gat sa dea pensii speciale si sa mareasca salarii la bugetari si care a marit salariul minim din pix , mariri care s-au dus direct in pretul alimentelor, ca doar si acelea se fac cu angajati.

    Deci multumim guvernului si BNR-ului pt inflatie ca o sa ajungem sa mancam leurda cu urzici cu preturile astea. Nu ei pt ca dnii din guvern si BNR isi permit, pt ei inflatia nu e o problema, scade ponderea datoriilor in PIB, mai beti un ceai de musetel, din inflatie nu a murit nimeni etc. 

    1. Esti cam pe langa subiect.Ce ai consumat in loc de ceai.

      Amice, urzicile cu leurda sunt o trufanda! Doua ochiuri si o mamaliga, ah! ce n-as da !

    E normal sa fim mai activi cand vine vorba de probleme la noi in ograda. Ucraina e aproape de occident si sta in calea tavalugului totalitar din est. Ceilalti sunt mai departe si nu ne afecteaza asa tare. Nu e corect, dar asa se intampla. Suntem mai ingrijorati de o bataie la noi in sat, decat una dintr-un sat la celalalt capat de tara.

    1. Si nimeni nu-i perfect. Mai ales un stat care are presedinti ce se schimba la 4 ani. Dar cine se considera perfect "sa dea primul cu piatra".

    Discriminari se vad si in ”justitia imaculata”,o femeie care se zicea ca a furat o gaina a primit 3 ani inchisoare(in final s-a constatat ca nu a furat-o),iar Bica a primit suspendare la ilegalitati mult mai mari(prin aminari repetate).Mai sunt destui judecatori care raspund la comada de sus.

    stire care cred ca a scapat amicilor de la Bursa ... in ceea ce ma priveste stiind ca ma aflu intr-o DICTATURA DE FACTO o sa incetez sa mai postez analize din simplul motiv ca asa e logic - in dictaturi iti trimiti exprimarea libera in vacanta pana poporul se trezeste si isi ucide asupritorii!

    Daca cazatura aia de Catu care lucra la ING din wc-ul de pe etaj (prietenii stiu mai multe) a considerat pe cei ce postau anti-vaccin covid (eu aflandu-ma printre ei!!!! Rusia Catu!) ca fiind "teroristi" .... e evident ca atunci cand vor baga Portofelul Electronic iar voi fi nevoit sa apar romanii aducand in spatiul public informatie.  

    dar stiti ceva? nu-mi risc eu fundul sa fac parnaie dictatoriala pentru a salva pe unii care nici nu dadeau 2 lei pe munca mea de avertizare publica anti-vaccin covid. 

    V-am salutat elegant din mers.  

    NE AFLAM IN DICTATURA!  

    citat (din alt ziar nu conteaza care) : "Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023-2027 se axează, în mod dubios, pe combaterea dezinformărilor, a teoriei conspirației și înăbușirii în fașă a revoltelor populare. Pentru acestea se vor înființa noi structuri în MAI, iar accentul se va pune pe culegerea de informații și colaborarea între toate instituțiile de forță." (...) "Implementarea unei noi strategii de ordine și siguranță publică a devenit necesară pentru configurarea unui răspuns adecvat la noile amenințări ce vizează spațiul de siguranță publică, se arată în Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023-2027. Care sunt noile amenințări? Dezinformările, teoria conspirației și revoltele populare, toate provocate de pandemia Covid-19 și de criza energetică, susține Guvernul. Astfel, s-a evidențiat inundarea spațiului informațional românesc cu dezinformări și teorii ale conspirației, unele dintre acestea amplificate inclusiv prin metode și mijloace artificiale, creându-se premisele ca exponenții formațiunilor extremiste să atragă mai mulți simpatizanți, reușind inclusiv organizarea mai multor manifestații de protest de amploare împotriva autorităților, însă de amploare relativ redusă, se precizează în Strategie." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb