DUPĂ 16 ANI "Azomureş" părăseşte Bursa

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 decembrie 2012

"Azomureş" părăseşte Bursa

Producătorul de îngrăşăminte "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO) nu se va mai regăsi în lista de emitenţi a Bursei de Valori Bucureşti, începând de mâine, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat, marţi, delistarea.

Hotărârea Comisiei este doar pasul de finalizare a procedurii de retragere a acţionarilor "Azomureş" din societate, după oferta derulată de elveţienii de la "Ameropa".

În luna martie, traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale "Ameropa Holding" a cumpărat 75,87% din titlurile "Azomureş" de la investitorii turci care controlau combinatul, după care, în luna iunie, a derulat o ofertă de preluare pentru 24,12% din acţiunile "Azomureş, prin care aceasta şi-a majorat participaţia la 96,49% din acţionariat.

Ulterior, la sfârşitul lunii august, "Ameropa" a anunţat că va delista combinatul, propunând un preţ similar celui din oferta de preluare, de 2,22 lei/acţiune, pentru fiecare titlu deţinut de acţionarii minoritari, şi a plătit 40,8 milioane lei pentru titlurile respective. Oferta s-a derulat prin intermediul firmei "Pelican Fertilizers", subsidiara "Ameropa Holding".

"Azomureş", una dintre cele opt companii româneşti de la BVB cu o capitalizare de peste un miliard de lei, a avut un ultim preţ pe bursă al acţiunilor de 2,13 lei/titlu, înaintea suspendării de la tranzacţionare, pe 22 august 2012. La acest preţ, capitalizarea Azomureş a fost de 1,12 miliarde lei.

Deşi drumurile Azomureş şi BVB se despart, elveţienii de la "Ameropa" şi-au anunţat planurile pentru perioada următoare.

La aniversarea a 50 de ani de la înfiinţare, Andreas Zivy, preşedintele "Azomureş" şi proprietarul "Ameropa" a declarat că "Azomureş" trebuie să atingă standardele de mediu impuse la nivel european până în 2014, fapt ce va presupune investiţii de peste 200 de milioane dolari. Domnia sa a adăugat că firma trebuie să atingă standarde de competitivitate internaţională în ceea ce priveşte consumul de energie şi trebuie să se concentreze pe piaţa locală, astfel încât să scadă cota de îngrăşăminte importate.

Andreas Zivy controlează un imperiu cu mii de angajaţi, în 24 de ţări ale lumii, prin care rulează afaceri de miliarde de euro cu cereale, îngrăşăminte, produse chimice, petrol şi metale. Omul de afaceri este un personaj extrem de discret, despre care s-a spus că ar fi implicat şi în afaceri controversate, însă acuzaţiile care i-au fost aduse nu au fost dovedite.

Combinatul a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri în scădere cu 1,5%, la 1,276 miliarde lei (287,9 milioane euro), pe fondul închiderii combinatului timp de o lună pentru revizie, iar profitul net a scăzut cu o treime, la 193,5 milioane lei (43,6 milioane euro).

În primele nouă luni ale anului trecut, compania a consemnat o cifră de afaceri de 1,295 miliarde lei şi un profit net de 288,2 milioane lei.

Veniturile au scăzut în intervalul analizat din acest an cu 5,6%, la 1,381 miliarde lei (311,6 milioane euro), iar cheltuielile au avansat cu 2,4%, la 1,152 miliarde lei (260 milioane euro). În primele nouă luni ale anului trecut, veniturile au cumulat 1,463 miliarde lei, iar cheltuielile au fost de 1,125 miliarde lei.

Cheltuielile cu bunurile vândute şi cu serviciile prestate au urcat cu 12%, la 913 milioane lei (206 milioa-ne euro) ca urmare a majorării preţurilor de achiziţie ale materiilor prime. Creşterile preţurilor de achiziţie se regăsesc doar într-o anumită măsură în preţurile de vânzare ale produselor finite, potrivit companiei.

"Azomureş" a fost listată în anul 1996 şi, pe parcursul prezenţei sale, a fost una din companiile cu cele mai semnificative evoluţii de la bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb