DUPĂ ARTICOLELE DIN BURSA PRIVIND ACTIVUL SIF BANAT-CRIŞANA ASF vrea să lase la alegerea administratorilor modul în care evaluează deţinerile nelichide

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2020

ASF vrea să lase la alegerea administratorilor modul în care evaluează deţinerile nelichide

Make: "ASF a găsit a treia metodă pentru a stopa manipularea de la SIF Banat-Crişana"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat în dezbatere publică un proiect pentru completarea unor Regulamente ASF, prin care să se pemită societăţilor de administrare a organismelor de plasament colectiv ca, în cazul companiilor listate dar care în opinia lor au o lichiditate nerelevantă pentru metoda marcării la piaţă, administratorii să opteze pentru evaluarea în activ pe baza unui raport de evaluare.

Este o propunere care vine în condiţiile în care, începând cu data de 30 iulie, în Ziarul BURSA au fost publicate o serie de articole privind creşterea Activului Net al SIF-Banat Crişana (SIF1) cu sume sute de milioane sau chiar un miliard de lei, prin tranzacţii sporadice de câteva sute de lei, cu câte o acţiune SIFI Imobiliare (SIFI).

Make, directorul general al publicaţiei, ne-a spus: "ASF a găsit a treia metodă pentru a stopa manipularea de la SIF Banat-Crişana. Administratorul SIF1 a manipulat Valoarea Activului Net, umflându-o cu o treime la 3,5 miliarde lei (n.r. în luna mai), pe baza unei tranzacţii cu o acţiune a societăţii SIF Imobiliare, a cărei aşa-zisă valoare de piaţă a rezultat din multiplicarea preţului cu numărul de acţiuni emise. Evident, evaluarea este vicioasă şi rezultatul manipulatoriu.

Administratorul SIF Banat-Crişana a invocat proceduri de calcul care, după cum susţine, i-au fost impuse de ASF. Dar desigur că ASF nu i-a impus niciodată să manipuleze Valoarea Activului Net".

Directorul Ziarului BURSA a adăugat că, pentru a nu opera maipularea, administratorul SIF Banat-Crişana ar fi trebuit să delisteze SIF Imobiliare de pe piaţa AeRO sau să procedeze la operaţiunea de squeeze-out, forţându-i pe deţinătorii celor 13 acţiuni SIFI care îi lipsesc să i le vândă, ca să ajungă la o deţinere de 100%.

"Administratorul SIF Banat-Crişana nu a făcut nici una nici alta. Acum, ASF, prin acest proiect de regulament, îi vine în ajutor oferindu-i o a treia cale. Anume evaluarea printr-o altă procedură a acţiunilor SIFI. Asta înseamnă că pe viitor, administratorul nu va mai trebui nici să delisteze SIF Imobiliare, nici să opereze un squeeze-out, dacă nu vrea. Precizez însă că, pentru manipularea la care s-a dedat SIF1 timp de şapte ani, ASF nu a dictat nicio sancţiune, nu a luat nicio măsură şi nu a indicat vinovaţii şi vinovăţiile", a spus Make.

În cazul în care administratorul va opta pentru aplicarea evaluării în activ pe baza raportului de evaluare, metoda trebuie menţinută pentru o perioadă de cel puţin un an calendaristic, pentru respectivele acţiuni considerate nelichide, se arată în propunerea ASF.

De asemenea, administratorul va trebui să menţioneze în raportul anual o fundamentare a deciziei sale ce include şi o analiză a lichidităţii emitentului care nu a fost evaluat pe principiului marcării la piaţă.

În data de 11 august, ASF ne-a transmis că a iniţiat o investigaţie în cazul umflării activului net de la SIF Banat - Crişana şi că concluziile acesteia "vor fi comunicate după încheierea acestei acţiuni, în măsura în care aceste informaţii vor putea fi făcute publice".

SIF Banat-Crişana trebuie să raporteze în aceste zile Valoarea Activului Net pentru iulie, lună în care, au fost realizate două tranzacţii cu câte o acţiune SIFI, una în data de 15 iulie, la preţul de 370 de lei, cu 29,37% peste referinţa din mai şi alta în ziua următoare, la preţul de 400 lei, cu 8% mai mare decât cel anterior.

Pentru luna mai, SIF Banat-Crişana a raportat un Activ Net de 3,513 miliarde lei, cu 1,188 miliarde lei peste cel din aprilie, echivalentul unei creşteri de 51,12%, salt apărut îndeosebi în urma unei tranzacţii din 19 mai cu acţiune SIFI la preţul de 286 lei, cu 30% peste preţul ultimului transfer, ce data din 25 aprilie 2019.

Pentru iunie, SIF Banat-Crişana a raportat un Activ Net de 3,522 miliarde de lei, apropiat de cel din luna anterioră, în condiţiile în care, în calculul Activului Net a fost cuprinsă evaluarea SIFI conform tranzacţiei din mai.

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. Aaa ce misto. Si uite asa scapa dragoi + lakis ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic. Si nenea asta de a venit nou boboc cu doctorat la asf ca sa-si bea cafeaua.

    Deci toata lumea e multumita, banii "este" bagati in continuarr in offshore-uri. 

    Si uite asa toti au trait fericiti ai bogati pana la adanci batraneti. Si ei, si familiile lor, si copiii lor si copiii copiilor lor si copiii copiilor copiilor lor s.a.m.d. 

    Va rog sa va schimbati denumirea din ASF in ANSF = Autoritatea de NEsupraveghere Financiara.

    Hoti peste tot domne. Numai interese politice si furturi care se dau in direct, fara nici o jena. Asta inseamna sa fii mafiot! 

    Bravo băjeți tineti-o tot asa! Traiasca Romania Falimentara! 

    Mesaj pentru ASF: Mai tovarasi dar dati mai repede SIF5 lui el dragoi lakis, ce tot o intindeti atata? Dar de ce vb eu prostii, dati-le mah toate sifurile sau desfiintati-le mai repede si virati banii in firma aia de imobiliare din cipru. De ce dureaza asa mult acest proces? Hai mai bobocel nou venit la asf ca iti ramane si tie de un hotel.

    Eu nu prea am urmărit subiectul, așa că vă rog să mă ajutați: știu de problema SIF1 cu activul. Acum ASF dă regulament nou și se pare că reglementează relativ corect, în așa fel încât să nu se mai întâmple astfel de situații; e clar că legea era imperfecta. Deci pare ok. Dar văd că oamenii sunt nemulțumiți. De ce? E ceva greșit cu noile reguli? Dacă poate să-mi explice cineva, dar fără jigniri vă rog, pe ton civilizat. Mulțumesc

    1. La SIF1 nu era nici o problemă, legal vorbind. Numai niște troglodiți au zbierat pe aici că e o problemă. Iar unii cititori au pus botu'. ASFul încearcă acum să le dea satisfacție unora, dar nu poate cum vor ei, pentru că, legal vorbind, ASFul nu poate impune el ceva peste standardele contabile.

      Da, dar Make vrea sa intre toti la puscarie, mai putin Fercala si Ciurezu care sunt dispusi sa-l plateasca si sa-i finanteze sindrofiile. De aceea Make apara cu toata flota lui niste penali, de altfel. Daca ASF-ul de acum (nu cel de acum 5 ani pe care Make nu l-a hulit ca era la conducere prietenul Bursache) nu lua atitudine, de ce nu a luat atitudine, daca a luat atitudine cica se investigheaza pe el insusi. Make se crede presedinte sau vicepresedinte ASF, mai are un pic si publica el o decizie prin care nominalizeaza echipa de control.Ce zici Make, ar fi bun sef la echipa de control Dan Paul, cu Fercala si Ciurezu coechipieri, sa faca putin haos pe piata de capital?

      N-ati inteles problema, nu-i puteti raspunde decat huliganic. L-ati lamurit bustean.

      Ce am inte;les de la dumneavoastra este ca ASF vrea sa dea acest regulament din cauza dezvaluirilor facute de Make? Dar, se poate civilizat, va rog? Multumesc!

      Modificarile propuse incearca sa reglementeze situatia pentru viitor (ramane de vazut in ce masura se va reusi o reglementare sanatoasa) dar nu rezolva problemele generate deja de gasca nociva de la SIF1 (manipularea pietei, delapidarea activelor SIF-ului prin diverse metode destul de evidente dar totusi nesanctionate de ASF, listari - cum e cazul SIF1I - cu scopul evident de manipulare a VAN-ului sifului, preluari de SIF-uri prin diverse tertipuri inclusiv prin concertari nevazute si nesanctionate de ASF, investitii paguboase care in realitate reprezinta sifonari in exterior ale activelor si lichiditatilor sifului etc. etc.). Multa mizerie care izvoraste de la varful SIF1 cu acordul ASF-ului si care se tot extinde si la alte SIF-uri.

      Piata este pangarita si murdarita de penalii de la SIF1 sub protectia ASF-ului. 

      In concluzie, piata asta are 2 mari probleme - mafia de la SIF1 si aservirea ASF-ului actiunilor mafiote de la SIF1 iar aceasta modificare de legislatie nu rezolva cele 2 probleme. 

      Acum ai inteles cum sta treaba?

      Unii vor ceea ce NU le apartine (gasca de la SIF1) si obtin asta gratie ASF-ului si justitiei romane care doarme iar altii vor ceea ce le apartine de drept si pentru care au platit (actionarii SIF1, 4 si posibil 5 in viitor) dar nu obtin nimic pentru ca sunt furati iar hotii se bucura de protectie. 

      Eu zic că Mafia de la Bursa și SIF5 sunt alea manipulează ordinar piața și trebuie băgate la răcoare.

      Înțeleg. Pe mine mă interesează ca investitor (nu am acțiuni SIF1 încă), încerc să rămân la curent cu legislația în domeniu ca să înțeleg anumite lucruri.

      Legat de SIF1 lucrurile par complicate dar nu neapărat de competența ASF. Mă gândesc ca ar trebui să se ocupe organele de urmărire penală (ați enumerat multe infracțiuni și nu contravenții sau abateri minore). A făcut cineva plângere către instituțiile abilitate?  

      Mnu. Ați înțeles greșit. ASF a dat acest regulament pentru SIF1, nu din cauza Bursa. Știau de problemă și acum încearcă să o rezolve. Că doar nu credeți ca sunt asa eficienți încât să elaboreze într-o săptămână ditamai proiectul:). Lucrează de mult la asta, SIF1 le-a sesizat problema din aprilie-mai 2019.

      Iti plac hotii si hotiile ceea ce inseamna ca esti hot sau prost.

      Rolul autoritati de SUPRAVEGHERE financiara este sa supravegheze asupra integritatii si corectitudinii actiunilor din piata si sa ia masuri (legislative, punitive sau anuntand organele de cercetare penala) atunci cand este cazul.

      A fost cazul de nenumarate ori iar ASF-ul a tacut (ba chiar a sustinut unele din actiunile imorale fie prin ignorarea lor fie prin pregatirea terenului in favoarea lor).

      ASF-ul este parte a mizerie, a problemei si nu parte a solutiei asa cum ar fi trebuit conform atributiilor. 

      Zici prost!

      Ai trecut vreodata un test de inteligenta? 

      As vrea mai întâi să-ți dau un test de inteligență ca să văd dacă poți înțelege răspunsul cerut. Să încep cu primul test: alege varianta corectă: a) ești un prost; b) ești o primată; c) ești și a) și b).

      Raspuns corect:

      La a, b si c te-ai descris cu exactitate. Ai oglinzi bune acasa. 

      Păi vezi mă, banditule, că nici măcar un test simplu nu ai trecut! Trebuia să alegi, mă, un singur răspuns! Dar tu, ca curca, ai sărit la toate boabele!

      Am avut o singură rugăminte: fără jigniri, pe un ton civilizat. Am înțeles, mulțumesc. O zi bună!

      Am boldit pentru cei cu vedetrea slaba care nu pot distinge hotii de restul lumii, ca time.

      Bandit e ala care de inhaiteszs cu dragoi si lakis iar prost e ala care nu le vede hotiile.

      Tu ai auzit pe undeva ca Mafia este civilizata ? Daca nu intelegi cum opereaza atunci se aude un fluierat intre urechile tale....incearca sa gasesti explicatia !!!

    Partizanii lui Lakis si Dragoi se fac din nou de rusine, aratandu-si lipsa de buna crestere, huliganismul. Sunt oameni care nu inteleg sa-si exercite libertatea de exprimare si o confunda cu mahalagismul. Oameni redusi, fara rusine, incapabili sa inteleaga problematica pietei de capital.

    1. Trebuie sa iti atrag atentia ca sint postaci platiti aflati in coordonarea doamnei MI7, specialista PSD in manipularea prin media.

      Vrei sa spui, specialista in dezinformare publica.

      Știi ce e amuzant? Că opinia 5 este imediat sub opinia 4.17:) Înțelegi ce zic?

      Nu.

      Tu intelegi ce zici? 

      Trebuie să îți atrag atenția că MI7 nu este o doamnă, v-a mai spus-o chiar MI7. În nici un caz MI7 nu e doamna specialista PSD și nu e în subordinea lui Lakis. Dacă e vreo doamnă care pretinde asta, atunci minte. Diferențele de stil și de conținut sunt mari. Și nu are legătură cu PSD, e clar!

      Make , iar ai luat 2 lei de la Ciurezu ?

      Make nu e ziarist, el speculează . Un profitor nenorocit

      Nenorocit ești tu ca tot postezi același mesaj peste tot. Tu trebuie sa fi blocat sa nu mai poți scrie nimic ca m- am saturat sa- ți tot citesc postările. Ar fi bine ca jeguri ca tine sa se infecteze cu COVID și sa moara in chinuri la Victor Babeș sau la Matei Bals.

      Sunt de acord cu tine ca MI7 nu este o doamna.

      Este o mahalagioaica. 

      Slugile lui Ciurezu ...va suna ceasul :)) Tic tac . La puscarie sau in chirie , pentru ca veți pierde casele in care stați

      Și nu are cum sa va mai apere “ Luceafărul Ziariștilor din piața de capital “ numit Make

      Care luceafăr, domne, că e ditamai gaura neagră! Din ea nu iese lumina, ci întunericu'.

    Fii sigur pe tine te cauta una cu coasa,ca prea esti rasucit din vrej

    ASEFE ul asta e cam stat in stat si face regulile in timpul jocului. Oare nu exista legislatia europeana si impreuna cu Codruta sa vina peste ei ?

    Daca nu se poate macar sa-i blestem sanatos si poate se ineaca cu acel os din calcanul superb de Dunare pe care-l maninca in fiecare zi la masa cu panaramele de Lakeu si Drag-orbete ! 

    1. Stimați capitaliști de carton, aș dori să vă comunic poziția Codruței la problemă: legislația europeană, dar și partenerul strategic, au recomandat mese dese cu ASF, un fel de workshopuri, cu calcan și vin doux, care să le dezlege limba și să-i dea în gât pe Fercală și Ciurezu! Numai așa voi face ordine pe piața noastră, eliminând osul din coasta peștelui, care va deveni la fel de flexibil ca șarpele.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb