DUPĂ BANI DE LA EXIMBANK  Romcab se gândeşte la emisiune de obligaţiuni

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 16 septembrie 2013

Romcab se gândeşte la emisiune de obligaţiuni

Producătorul de cabluri şi conductori Romcab Târgu Mureş lucrează la o emisiune de obligaţiuni convertibile în acţiuni şi în acest proces va coopta şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. În paralel, oficialii companiei au în vedere obţinerea de finanţări prin majorări de capital. În prezent, Romcab este listată pe piaţa Rasdaq.

Administratorul companiei, Zoltan Prosszer, ne-a declarat: "Avem în plan o cotare la prima categorie a BVB şi, în acelaşi timp, vrem să facem şi o emisiune de obligaţiuni prin intermediul bursei. Lucrăm la strategie împreună cu BT Securities să vedem ce este cel mai avantajos pentru noi şi ce condiţii trebuie să îndeplinim pentru listare. Este evident că pe Rasdaq nu este avantajos". Romcab Târgu Mureş previzionează pentru acest an o cifră de afaceri în creştere cu 33%, de circa 80 de milioane de euro, iar pentru 2014 reprezentanţii companiei estimează o majorare cu 38% faţă de acest an.

Exportul reprezintă aproximativ 50% din cifra de afaceri a companiei care, actualmente, lucrează la capacitate maximă.

Zoltan Prosszer ne-a mai spus că nu există o diferenţă majoră între profitul pe care îl obţine de la export, faţă de piaţa locală: "Produsul pe care îl vindem este ieftin, valoarea adăugată este mică, profiturile cu care lucrăm sunt între 15 şi 25%. Ca atare, nu ne permitem să dăm discounturi mari ca să pătrundem pe pieţe. Practic, productivitatea este foarte mare, iar costurile trebuie să fie foarte reduse: salarii - 3-4%, energie - 1,5%, transport - 1,5-2%. Cele mai mari cheltuieli sunt cele financiare (4-5%), care nu pot creşte mai mult pentru că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, am ieşi din piaţă".

Preţul de vânzare a produselor Romcab este strâns legat de cotaţia metalelor la bursele internaţionale.

Administratorul companiei consideră că exploatarea unei mine pentru cupru în ţara noastră ar fi necesară, iar o eventuală privatizare a Cuprumin (o reactivare a zăcămintelor româneşti de cupru) ar avantaja Romcab, pentru că ar avea de unde să-şi procure mai rapid materia primă. În prezent, Romcab aduce materia primă din import prin traderi români. Polonia are un operator care este de 10 ori mai mare decât Romcab pentru că are avantajul de a fi foarte aproape de o mină de cupru locală.

Transportul produselor Romcab se face numai pe cale rutieră. Reprezentanţii companiei spun că transportul feroviar ar reduce mult costurile, dar ar bloca banii pe o perioadă mai mare de timp. "S-ar putea să nu mai fie profitabil să transporţi cu trenul, ţinând cont de volatilitatea preţului, de când porneşte şi până ajunge trenul. Totul este foarte bine drămuit la noi. N-ai voie să ieşi din costuri. Trebuie să vină marfa repede, s-o livrezi la timp, să poţi să încasezi banii repede", a spus Zoltan Prosszer.

Romcab este deţinută în proporţie de 69% de Sadalbari SRL Târgu Mureş, 22% de Morgan Stanley şi circa 9% de alţi acţionari. Fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu este preşedintele Consiliului de Administraţie, iar Zoltan Prosszer - administrator.

Compania deţine două fabrici, una în Târgu Mureş, unde este şi centrul administrativ - pe un teren de 43.000 metri pătraţi (30.000 metri pătraţi construiţi) şi una în localitatea Acăţari, lângă Târgu Mureş (teren - 100.000 metri pătraţi şi 12.000 metri pătraţi construiţi). Ca producţie, cele două fabrici, unde lucrează 360-400 de salariaţi, produc la aceleaşi capacităţi.

Investiţii din fonduri europene şi de la EximBank

Investiţia în fabrica de la Acăţari a fost realizată printr-un proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar finanţarea a fost asigurată de EximBank. Valoarea proiectului a fost de 14 milioane de euro la care s-au adăugat încă 3 milioane de euro - cheltuieli adiţionale. Grantul a fost de 5 milioane de euro. Traian Halalai, preşedintele EximBank, a declarat: "Pentru EximBank colaborarea cu Romcab are o semnificaţie aparte pentru că ne-a permis să susţinem o companie care a demonstrat capacitatea de a genera idei cu efect atât la nivelul activităţii sale, cât şi pe orizontala prin crearea de noi locuri de muncă şi stimularea activităţii altor companii aflate pe lanţul economic. Prin acordarea unui mix de produse în valoare de circa 200 de milioane de lei, am reuşit să contribuim nu numai la dezvoltarea companiei şi a zonei, ci şi la atragerea de fonduri europene. Suntem în discuţii pentru a extinde colaborarea şi expunerea noastră pe această companie şi sperăm ca în curând să anunţăm paşii înainte făcuţi în colaborarea noastră. Încercăm să avem în portofoliu cât mai multe parteneriate de acest gen care să genereze o relaţie de tip win-win cu mediul de afaceri şi cred că am făcut progrese semnificative în acest sens".

ROMCAB este unul dintre cei mai mari producători de cabluri şi conductori electrici din România având în gama de fabricaţie 3 grupe mari de produse: conductori, cablaje, cordoane electrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb