Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica, şi-a dat demisia, după ce a fost filmată lovind cu o geantă şi jignind un activist de mediu la finalul unor discuţii privind reciclarea, la Ministerul Mediului.
Dan Şucu, Preşedintele AMRCR, a declarat: "Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România - AMRCR - îşi exprimă regretul faţă de incidentul în care doamna Delia Nica a fost implicată şi consideră că astfel de situaţii nu pot fi acceptabile. Colaborarea dintre AMRCR şi doamna Nica a încetat, conducerea asociaţiei luând act de demisia domniei sale, ca gest firesc de responsabilitate".
La rândul său, Delia Nica a declarat, potrivit Mediafax: "În urma situaţiei create înţeleg să-mi asum responsabilitatea pentru maniera în care am reacţionat, care nu poate fi în niciun fel acceptabilă, deşi nu mă caracterizează. În acest sens, mi-am înaintat demisia către board-ul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România - AMRCR -, pentru că nu doresc ca evenimente colaterale să aducă atingere imaginii asociaţiei şi membrilor săi".
Ea a adăugat că îşi doreşte ca proiectele şi reuşitele de la AMRCR să fie "mult mai puternice şi durabile decât emoţia produsă de acest eveniment regretabil".
"În viitor mă voi dedica altor activităţi personale şi profesionale, în care sper ca expertiza mea să fie utilă", a mai spus ea.
Pe site-ul unei organizaţii de mediu a fost postat un material video în care Nica apare lovind cu geanta şi jignind o persoană care o filmează, după discuţii care au avut loc miercuri la Ministerul Mediului, unde s-a decis formarea unui grup de lucru care să reformeze sistemul de reciclare. La întâlnire au participat oficiali ai Ministerului Mediului, reprezentanţi ai producătorilor, reciclatorilor şi societăţii civile.
AMRCR cere anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje şi sistem de colectare garantat de stat. Asociaţia susţine că acestea se ridică în unele cazuri, pentru 2015, la 1,5 milioane euro pentru o singură companie. De asemenea, reprezentanţii marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care au dus la crearea unui sistem nefuncţional în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor de ambalaje şi la nerespectarea normelor europene şi a ţintelor asumate de România în acest context.