DUPĂ CE, IERI, A ÎNCEPUT SELECŢIA CELOR CARE VOR FI DISPONIBILIZAŢI, Angajaţii TVR au protestat în faţa instituţiei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 9 octombrie 2012

"Cred că niciodată TVR nu s-a confruntat cu o mai mare presiune politică ca în această perioadă", a spus Valentin Nicolau.

"Cred că niciodată TVR nu s-a confruntat cu o mai mare presiune politică ca în această perioadă", a spus Valentin Nicolau.

UPDATE 10:57: Parlamentul votează la 15:30 noua conducere a TRV

Parmlamentul se va reuni azi la ora 15:30, în plen, pentru a vota noul Consiliu de administraţie al SRTV, anunţă surse de presă. Decizia a fost luată în această dimineaţăm în şedinţa Birourilor permanente reunite.

---

Valentin Nicolau, membru CA: "Este o aiureală maximă, toţi vor fi mutaţi pe alte funcţii, dar nici măcar nu există fişe de post"

Un salariat TVR: "AM OBOSIT STÂND DEGEABA!"

Selecţia celor aproape 900 de angajaţi din TVR ce urmează să fie disponibilizaţi, proces care a început ieri, a scos peste cinci sute de salariaţi în faţa instituţiei. Aceştia au protestat împotriva modului în care se des­făşoară întreaga procedură.

Angajaţii acuză conducerea televiziunii că înscrierea în procesul de selecţie este condiţionată de renunţarea "voluntară" la locul de muncă. Refuzul înscrierii în acest proces echivalează automat cu dis­ponibilizarea.

Protestatarii au scandat, printre altele, "Jos Săftoiu" şi "Nu cedăm nimic".

Valentin Nicolau, fost şef al TVR şi membru în Consiliul de Adminis­traţie (CA) din partea salariaţilor, ne-a spus că procesul de selecţie "este o aiureală totală", subliniind, într-o scrisoare deschisă pe care a postat-o pe blogul său, că Săftoiu a "pregătit o cerere-capcană pe care o prezintă ca obligatoriu de semnat de către toţi angajaţii. Din cererea de înscriere rezultă că angajatul e cel care solicită < înscrierea în procesul de selecţie >, în vederea obţinerii unui < viitor loc de muncă > şi că este < de acord cu Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea selecţiei salariaţilor SRTv >!".

Domnia sa adaugă: "Cu această şmecherie se încearcă anularea efectelor juridice ale ilegalităţilor şi erorilor de procedură comise de către şefii TVR în toată această perioadă. Intenţia perfidă este ca prin semnarea Cererii de înscriere să-l determine pe angajat să-şi solicite singur pierderea actualului loc de muncă!".

Valentin Nicolau ne-a spus că toţi cei care vor rămâne în televiziune vor fi mutaţi pe alte funcţii, subliniind, însă, că, în prezent, "nici măcar nu există fişe de post".

Fostul şef al TVR susţine: "În ceea ce priveşte procedurile de restructurare, cu greu îşi putea imagina cineva o aiureală mai mare. Aproape 3.300 de angajaţi evaluaţi în 15 zile, într-un talmeş-balmeş organizatoric. Din televiziune dispar profesii ca reporter şi prezentator, asta doar pentru a avea formal posibilitatea declarării restructurării. Profesionişti cu state vechi vor fi judecaţi prin evaluări cu teste-grilă, ca orice începător, precum aspiranţii la carnetul de şofer. Nu înţeleg de ce trebuie umiliţi cei care au servit ani de zile TVR şi care au un portofoliu impresionant de producţii de televiziune. Dintre aiurelile noii organigrame remarc faptul că la aproximativ 100 de diverşi referenţi statisticieni rămân şapte regizori artistici. În acest timp, telefoanele sună, pilele sunt activate, pesemne că listele cu cei care trebuie să rămână sunt deja făcute".

Din comisiile desemnate să decidă cine sunt cei care vor fi disponibilizaţi fac parte şi parlamentari USL.

"Cred că niciodată TVR nu s-a confruntat cu o mai mare presiune politică ca în această perioadă", a mai spus Valentin Nicolau.

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al televiziunii, a precizat, citat de sursele de presă: "În momentul acesta, toată lumea din TVR este expusă unei selecţii profesionale de competenţă. Principiul obligatoriu al restructurării TVR a fost, din partea mea, respectarea transparenţei decizionale. De fiecare dată când am făcut un pas în sensul acesta, l-am dat publicităţii. Niciunul dintre paşii pe care i-am făcut până acum în TVR nu au rămas necomunicaţi în afară".

Angajaţii TVR spun că nu sunt lăsaţi să muncească

Se pare că încă din vară angajaţilor din televiziunea publică li s-a interzis să mai lucreze, deşi le-au fost plătite integral salariile, recurgându-se la reluări.

Valentin Nicolau a postat pe blogul său un mesaj pe care l-ar fi primit de la unul dintre angajaţii TVR şi pe care îl reproducem în continuare: "Mă gândesc şi eu, ca toţi colegii mei, la situaţia din instituţia noastră şi nu reuşesc să înţeleg un lucru: Aproximativ din iunie, de când am intrat pe reluări, 80% dintre angajaţi nu sunt lasaţi să facă nimic... şi se aude că situaţia va continua până se vor finaliza disponibilizările... Se pare că noile grile vor începe în ianuarie... Se face jumătate de an de < nemuncă >... de venit la serviciu fără să facem nimic. De ce se irosesc resursele umane? De ce nu se lucrează nimic în perioada asta? Oricum salariul ne este plătit - de ce stăm şi nu facem ceva pentru leafa primită? Am făcut nenumărate demersuri pe cale ierarhică şi mai puţin ierarhică în care am prezentat proiectele noastre pentru... (n.r. în mesaj nu se menţionează numele emisiunii), proiecte care presupun 0 (zero) lei cheltuieli directe... Trebuia doar să fim lăsaţi să folosim tehnica televiziunii şi să dăm de lucru colegilor care mânuiesc această tehnică. Este cumva ilegal să munceşti în < perioada de implementare a programului de restructurări >? Avem cu ce, ne dorim, ştim să facem şi nu vrem bani de producţie...de ce nu suntem lasaţi să lucrăm? Nu este numai nedumerirea mea, ci a tuturor colegilor care fac programe pt xxx şi presupun că şi a celorlalţi colegi... AM OBOSIT STÂND DEGEABA!!!! Poate reuşiţi să influenţaţi colegii din CA să solicite conducerii să ne dea ceva de făcut...".

Nici de data aceasta, conducerea televiziunii publice nu a răspuns, până la închiderea ediţiei, solicitării Ziarului BURSA, prin care am cerut clarificări în legătură cu toate aspectele prezentate în articolul de faţă.

Conducerea TVR, sub semnul întrebării

Valentin Nicolau ridică şi problema legalităţii funcţionării CA al TVR şi a preşedintelui instituţiei, întrucât hotărârea Parlamentului privind desemnarea membrilor Consiliului de Administraţie al instituţiei a fost declarată neconstituţională, printr-o decizie adoptată recent de Curtea Constituţională a Româ­niei (CCR) şi publicată în Monitorul Oficial în data de 3 octombrie.

Domnia sa subliniază: "Grav este că toate documentele legate de procesul de restructurare (Regulamentul, Cererea de înscriere, Anexele) nu au fost aprobate de Consiliul de Administraţie, aşa cum nici componenţa comisiilor de evaluare nu a fost aprobată de CA. Toate documentele aduse la cunoştinţa angajaţilor prin publicarea lor pe intranet, duminică 7 octombrie 2012, sunt consecinţa unui ordin al PDG al SRTv datat 2 octombrie 2012. În realitate, se pare că ordinul este antedatat, 2 octombrie 2012 cores­punzând zilei de dinaintea publicării în MO a hotărârii CCR de demitere a celor 8 membri numiţi politic în CA al SRTv, printre demişi figurând şi Elwis C. Săftoiu. Altfel spus, data de 2 octombrie a fost ultima zi (legală) de lucru ca PDG al SRTv a lui Elwis C. Săftoiu. Doar că în toată această perioadă, din 3 octombrie şi până astăzi, 7 octombrie 2012, Elwis C. Săftoiu a venit la serviciu (cum de i s-a făcut accesul în incinta TVR, cine i-a permis folosirea biroului şi a maşinii de serviciu etc.?) şi a acţionat în sensul continuării procedurilor de restructurare, făcând în această perioadă şi declaraţii publice în acest sens, ca şi cum ar fi continuat să ocupe legal funcţia de PDG al SRTv. Este evident o uzurpare de funcţie şi, pesemne, fals în acte publice dacă este adevărată antedatarea do­cumentelor publicate pe intranet duminică 7 octombrie".

Surse din cadrul televiziunii ne-au spus că, în momentul de faţă, instituţia funcţionează fără CA, acesta încetându-şi mandatul în momentul în care decizia CCR a fost publicată în MO.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a precizat, însă, că decizia CCR potrivit căreia hotărârea Parlamentului prin care a fost numit CA al TVR este neconstituţională nu anulează respectiva hotărâre.

"Legalitatea CA poate fi stabilită doar în Instanţă. CCR nu este o instituţie de contencios. Legea şi Constituţia spun că deciziile CCR sunt valabile pentru viitor, ele nu se aplică retroactiv. Cu alte cuvinte, decizia potrivit căreia nu este constituţional ca CA al televiziunii să fie numit în modul în care a fost numit în iunie este valabilă doar din momentul publicării ei în Monitorul Oficial".

În cazul în care Instanţa va hotărî că actualul CA este ilegal constituit, deciziile adoptate de Consiliul de Administraţie în funcţiune ar putea fi lovite de nulitate, după cum ne-a declarat, recent, Gheorghe Piperea. Acest lucru înseamnă că şi Strategia de redresare economică a televiziunii publice poate fi modificată sau chiar schimbată cu totul, dacă noul CA va lua o hotărîre în acest sens. Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele TVR este numit de Consiliul de Administraţie.

În acest context, în timp ce procesul de selecţie a celor care vor fi dis­ponibilizaţi continuă, în Parlament se fac propuneri pentru noii membri ai CA.

Conducerea PDL a stabilit propunerile de candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al TVR, aceştia fiind Radu Carp, Ada Meseşan şi Ioan Stanomir, după cum a anunţat, ieri, prim-vicepreşedintele partidului Cezar Preda, citat de Mediafax.

Potrivit parlamentarului, PDL are dreptul la trei locuri în Consiliul de Administraţie al TVR.

"Iniţial am avut trei locuri şi sperăm să le obţinem pe toate trei", a adăugat Preda.

Curtea Constituţională a admis, în 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Calendarul selecţiei salariaţilor din Televiziunea Română a fost decalat, după cum a anunţat instituţia, aseară, după închiderea ediţiei.

Comunicatul TVR precizează: "După consultările cu reprezentanţii angajaţilor care au protestat azi (n.r. ieri) şi cei ai sindicatelor, privind motivele protestului spontan, conducerea TVR a decis reanalizarea acelor documente aferente selecţiei care, pe fondul interpretării lor, au generat nemulţumirea salariaţilor".

Calendarul anunţat angajaţilor pentru depunerea documentelor necesare participării la selecţie va fi modificat şi comunicat în timp util, cu respectarea dispoziţiilor incidente, mai precizează comunicatul.

Conducerea TVR a anunţat că este "în continuare deschisă dialogului pe acest subiect, dorind ca selecţia salariaţilor să se desfăşoare în aceleaşi condiţii de transparenţă ca şi etapele de până acum ale elaborării şi implementării Programului de redresare economică a SRTv".

Reprezentanţii TVR ne-au transmis, în această dimineaţă, un răspuns la solicitarea noastră de ieri.

Referitor la statutul pe care îl are conducerea TVR după publicarea în MO a deciziei CCR, care arată că numirea CA al TVR a fost făcută într-un mod neconstituţional, reprezentanţii instituţiei susţin: "În conformitate cu dispozitiile art.31 alin (3) din Legea nr. 47/1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, prevederile constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea în MOf a Deciziei CCR, dacă în acest interval emitentul normei neconstituţionale nu pune norma incriminată în acord cu dispoziţiile Constituţiei. În aceeaşi ordine de idei, pe durata termenului respectiv, dispoziţia CCR are efect suspensiv. Pe cale de consecinţă, până la pronuntarea Parlamentului României, Consiliul de Administraţie a SRTv şi preşedintele acestuia sunt suspendaţi de drept, dar nu şi-au pierdut calitatea prin încetarea mandatului. Astfel, conducerea executivă a societăţii este asigurată de către directorul general Claudiu Saftoiu, în temeiul contractului său individual de muncă încheiat pe durata mandatului".

Răspunsul TVR la întrebările BURSA arată că, "în desemnarea membrilor comisiilor de selecţie a primat autoritatea profesională şi morală a acestora, în domenii specifice".

Potrivit reprezentanţilor TVR, concedierile colective vor începe din data de 20 noiembrie 2012.

Aceştia ne-au spus că "grilele TVR sunt pe reluări, fiind adaptate situaţiei financiare a SRTv. Pentru noile grile, care vor fi elaborate după procesul de selecţiei a personalului, vor fi lansate cereri de programe".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb