Dubai a ajuns la un nivel alarmant de îndatorare şi nu mai poate evita căderea, aşa cum a făcut-o în 2009, potrivit unui semnate de alarmă tras recent de FMI. De vină acum pare să fie ţiţeiul ieftin, potrivit The Telegraph.
Experţii FMI au avertizat, luna trecută, că nivelul datoriilor înregistrate de fondurile de investiţii ale guvernului din emiratul Dubai a atins valoarea de 93 miliarde de dolari, iar datoria publică a Dubaiului este de 102% din PIB. Tranzacţiile imobiliare s-au prăbuşit în ultimul semestru, iar consumul în zona de retail şi în cea a serviciilor de divertisment a scăzut considerabil.
Economia Dubaiului pare, din nou, fragilă, dacă ne uităm la preţul de tranzacţionare al petrolului de aproximativ 50 de dolari pe baril, care ar putea să scadă în continuare, la niveluri şi mai mici, după cum estimează unii analişti, scrie publicaţia britanică The Telegraph.
Şeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum a încercat, în ultimii cinci ani, să elimine dependenţa de exportul de petrol al Dubaiului, dezvoltând foarte mult turismul în zonă.
Deşi nu este un mare producător, precum Abu Dhabi, Dubai este influenţat de preţul petrolului, întrucât îşi bazează economia pe succesul financiar al statelor vecine (Abu Dhabi, Qatar, Arabia Saudită, Kuweit), scrie The Telegraph. Aceste "superputeri" de energie creează activitatea economică ce ajută la susţinerea Dubaiului şi a economiei sale a serviciilor, precum şi a poziţiei emiratului ca un nod de transport.
Portul Jebel Ali reprezintă un nod puternic în comerţul internaţional doar la o cotă a ţiţeiului de peste 100 de dolari/baril. La 50 de dolari/barilul, însă, totul merge spre limita supravieţuirii, potrivit publicaţiei britanice.
Deocamdată, Dubaiul se mai finanţează din Abu Dhabi şi de la guvernul central al Emiratelor Arabe Unite. Deficitul înregistrat de EAU va fi de 2,3%, dar problema n-ar fi atât de tragică în condiţiile în care rezerva valutară a Emiratelor este capabilă să astupe găurile din buget.
Însă marea durere de cap a şeicului ar fi un nou şoc pe piaţa petrolieră. Vor cădea toate capetele din zonă, iar Dubaiul nu va fi ferit, spune The Telegraph.
În urmă cu cinci ani, Dubaiul a zguduit încrederea investitorilor din întreaga lume, după ce a anunţat că solicită reeşalonarea datoriilor unor companii care au legătură cu administraţia emiratului. Dubaiul a cerut un moratoriu pentru plata datoriilor conglomeratului "Dubai World", ceea ce a făcut ca agenţiile de evaluare financiară "Moody"s Investors Service" şi "Standard & Poor"s" să reducă ratingurile companiilor care fac parte din acest grup. "Dubai World" avea datorii de 59 de miliarde de dolari.
Potrivit The Telegraph, acum 5 ani, parcările pline de maşini sport Porsche şi Ferrari abandonate şi acoperite de nisip ilustrau imaginea perfectă a "flirtului" dintre Dubai şi "uitarea economică".
Emiratul a făcut, în ultimul deceniu, datorii de miliarde de dolari, în cursa pentru diversificarea economiei sale care, spre deosebire de mulţi dintre vecinii săi, nu este dependentă de petrol. Într-un final, emiratul s-a salvat împrumutându-se de la Abu Dhabi şi de la bancherii din New York şi Londra.