DUPĂ DEPRECIEREA LIREI Banca centrală a Turciei reduce dobânzile

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2015

Actualizare 22:47 Premierul a demisionat, dar va asigura gestionarea problemelor curente până la formarea noului guvern

Premierul turc Ahmet Davutoglu a demisionat azi, urmând procedura legală după alegerile parlamentare organizate duminică, dar el va asigura administrarea afacerilor curente ale executivului până la formarea unui nou guvern, transmite AFP.

Formaţiunea lui Davutoglu, Partidul Justiţiei şi al Dezvoltării (AKP), a pierdut majoritatea în parlament în urma scrutinului de acum două zile, fiind forţat să opteze fie pentru varianta formării unui guvern de coaliţie cu un partid de opoziţie, fie pentru cea a unui guvern minoritar.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat demisia lui Ahmet Davutoglu şi i-a solicitat acestuia să asigure gestionarea problemelor curente ale guvernului până la formarea unui nou executiv, a anunţat preşedinţia turcă.

(Alexandru Costea)

--------------

Actualizare 09:48 Erdogan, întâlnire cu premierul pentru negocieri privind guvernul de coaliţie

Preşedintele Erdogan urmează să se întâlnească marţi cu premierul din ţară, pentru continuarea negocierilor privind formarea unui guvern de coaliţie, relatează AFP.

La capătul unui scrutin transformat în plebiscit în jurul fondatorului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Recep Tayyip Erdogan a pierdut duminică majoritatea absolută pe care o deţinea de 13 ani în Parlament, deschizând calea formării unui guvern de coaliţie sau a unor noi alegeri.

Într-o primă declaraţie scrisă, preşedintele Erdogan a luat cunoştinţă de rezultate, şi cu un ton conciliant diferit de cel din campania sa, a invitat partidele politice să acţioneze cu "responsabilitate" pentru a păstra "stabilitatea" ţării.

Şeful statului a mai pledat pentru un guvern de coaliţie, estimând că scrutinul nu dă niciunui partid mandatul pentru "a forma singur un guvern".

Potrivit presei turce, preşedintele Erdogan urmează să discute marţi despre situaţia politică cu şeful AKP şi al guvernului Ahmet Davutoglu, căruia ar urma să-i dea formal misiunea de a forma noul guvern.

---

Banca centrală a Turciei a decis, ieri, să micşoreze dobânzile aplicate depozitelor în valută, după ce lira a atins un nou minim istoric faţă de dolar, pe fondul rezultatelor alegerilor legislative de duminică.

Începând de astăzi, dobânzile la depozitele în dolari vor scădea de la 4% la 3,5%, iar pentru cele în euro - de la 2% la 1,5%. Ieri dimineaţă, lira s-a depreciat cu peste 4% în raport cu principalele valute din cauza faptului că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), aflat la putere din 2002, a pierdut majoritatea în Parlament. Lira avea o cotaţie de 2,8096 unităţi/dolar, iar după anunţul băncii centrale privind reducerea dobânzii, cursul s-a mai redresat la 2,76 lire/dolar. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la zece ani a urcat cu 0,55 puncte procentuale, la 9,87% - cel mai ridicat nivel din septembrie 2014 până acum.

Conform rezultatelor scrutinului de duminică, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării din Turcia a câştigat alegerile legislative, dar a pierdut majoritatea absolută în Parlament, obţinând doar 40,7% din voturi. În situaţia dată, formaţiunea preşedintelui Erdogan trebuie să formeze un guvern de coaliţie, ceea ce reprezintă o premieră pentru acest partid.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb