Compania rusă de IT Softline, proaspăt desprinsă de partenerul său global, ia în considerare lansarea unei oferte publice iniţiale (IPO) la Bursa din Moscova, spun surse citate de Reuters. Una dintre surse, din cercurile bancare de investiţii, a declarat că Softline urmăreşte să se listeze în al treilea trimestru din 2023.
Softline nu a răspuns solicitărilor lansate de Reuters pentru comentarii privind această informaţie.
Softline Holding Plc, grup listat la Londra, a început să funcţioneze sub o nouă marcă, Noventiq, de săptămâna trecută, după ce a finalizat vânzarea operaţiunilor sale din Rusia către fondatorul acestora, Igor Borovikov. Softline s-a listat la Bursa de Valori din Londra în octombrie anul trecut, la o valoare de piaţă de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, dar valoarea sa a scăzut de atunci la aproximativ 209 de milioane de dolari, după ce, în martie, LSE a restricţionat unele tranzacţii cu entităţi ce au legătură cu Rusia.
Certificatele de deposit ale companiei, listate la Moscova, au continuat să se tranzacţioneze, cu excepţia unei suspendări între 24 februarie şi 30 martie.
Afacerile din Rusia şi cele globale ale Softline funcţionează acum independent.
La data de 20 octombrie, Softline a anunţat că desprinderea afacerii din Rusia are ca scop optimizarea strategiei sale de creştere locală şi, potenţial, listarea titlurilor la bursă.
"Acest lucru îi va permite grupului să se concentreze pe plan intern şi pe pieţele prietenoase, dar şi să dezvolte propriile soluţii, precum şi să aibă posibilitatea de a stabili valoarea justă a titlurilor companiei la Bursa de la Moscova, în viitor", conform declaraţiei Softline. Compania nu a oferit mai multe detalii şi nu a precizat dacă titlurile de valoare la care s-a referit ar putea fi acţiuni, opţiuni sau obligaţiuni.
• Vladimir Lavrov, CEO Softline: "Vedem un potenţial uriaş de dezvoltare în Rusia, unde o multitudine de nişe sunt eliberate"
În luna mai, societatea a avertizat că incertitudinea din Rusia va duce la încetinirea ratei sale de creştere pe plan local, dar recent, directorul executiv al Softline Group, Vladimir Lavrov, era optimist cu privire la dezvoltarea în Rusia, unde cifra de afaceri a companiei depăşeşte un miliard de ruble (16,31 milioane de dolari).
"Vedem un potenţial uriaş de dezvoltare în Rusia, unde o multitudine de nişe sunt eliberate şi un număr mare de clienţi sunt interesaţi să menţină operabilitatea infrastructurii IT", a spus Lavrov.
Pe măsură ce sancţiunile occidentale şi un exod al firmelor străine împiedică accesul Rusiei la importurile şi soluţiile de tehnologie, Moscova a căutat să stimuleze industria de profil cu scutiri de taxe şi împrumuturi preferenţiale.
• Piaţa IPO-urilor din Rusia stagnează
Piaţa IPO-urilor din Rusia a stagnat de la lansarea invaziei Ucrainei, în februarie, dar unele companii încep să îşi facă planuri de listare, iar firma de securitate cibernetică Positive Technologies a iniţiat o ofertă publică secundară la sfârşitul lunii trecute.
Recent, Reuters scria că retailerul rus de articole de uz casnic Williams et Oliver are în vedere să lanseze o ofertă publică iniţială în următorii cinci ani, conform directorului financiar al companiei-mamă Patriot Group. Williams et Oliver ţinteşte să îşi crească veniturile anuale la 2,3 miliarde de ruble până în 2025, de la 861 de milioane de ruble în 2021, iar profitul net - la 134 de milioane de ruble, de la 61 de milioane de ruble. Veniturile companiei au crescut cu 47% în prima jumătate a anului 2022.
În septembrie, unele surse citate de Reuters declarau că producătorul rus de scutere electrice Whoosh intenţionează să strângă aproximativ 170 de milioane de dolari prin listarea acţiunilor sale la Bursa din Moscova, în acest an, în cadrul primei oferte publice iniţiale ruseşti de după izbucnirea conflictului din Ucraina. Whoosh speră să strângă circa 10 miliarde de ruble (167 de milioane de dolari) prin IPO, conform surselor. Whoosh operează în aproape 40 de locaţii din Rusia, iar scuterele sale electrice sunt văzute în special pe străzile în Moscova. Profitul net al companiei a scăzut în prima jumătate a lui 2022, însumând 385 de milioane de ruble.
Cel puţin zece companii - din sectorul mărfurilor, cel financiar sau de retail - aveau în plan să se listeze în 2022, după cum declarau consultanţii şi bancherii la sfârşitul anului trecut, dar războiul dintre Rusia şi Ucraina a anulat sau amânat aceste planuri.
Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 105 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior la 96,85 euro, iar la ora 11.06 atingea 98,84 euro.
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat recent că încă nu este clar dacă mecanismul planificat din martie de limitare a preţurilor gazelor pentru consumatori şi micile companii ar putea fi devansat, din cauza dificultăţilor tehnice şi legale ce vizează accelerarea măsurii, transmite Reuters.
Cancelarul Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor energiei, în ideea de a veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei. Conform planurilor, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă pentru preţurile gazelor şi electricităţii şi, de asemenea, va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri, notează Agerpres.
Unii miniştri au solicitat ca mecanismul de limitare a preţurilor gazelor să intre în vigoare din ianuarie, la fel ca în cazul companiilor industriale mai mari, în scopul de a sprijini gospodăriile şi firmele mai mici în timpul iernii.
Olaf Scholz a declarat, la o întâlnire cu membrii Camerei de Comerţ din Munchen, că Executivul trebuie în primul rând să se asigure că furnizorii de energie vor putea devansa mecanismul, înainte să facă promisiuni. Domnia sa a spus: "Nu ştim în acest moment dacă este tehnic posibil. Acestea sunt probleme tehnice şi juridice pe care trebuie să le analizăm ... facem eforturi să le rezolvăm cât mai curând posibil".
.............................................
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,7% în prima parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 92,83 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a coborât cu 1%, la 84,17 dolari barilul la ora locală 07.09.
Importurile Chinei de ţiţei rusesc au crescut cu 22% în septembrie 2022, faţă de perioada similară din 2021, arată datele oficiale publicate ieri, însă Arabia Saudită rămâne principalul furnizor, transmite Reuters.
Cifrele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,46 milioane de tone luna trecută. Cantitatea din septembrie, echivalentul a 1,82 milioane de barili pe zi (bpd), este mai mică decât nivelul de 1,96 milioane bpd din august şi este sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd, conform Agerpres.
Importurile din Arabia Saudită, principalul furnizor al Chinei, au ajuns la 7,53 milioane tone sau 1,83 milioane bpd, faţă de nivelul din august, de 1,99 milioane bpd, şi sunt cu 5,4% mai scăzute decât în septembrie 2021. De asemenea, Arabia Saudită rămâne principalul furnizor al Chinei şi în primele nouă luni din 2022, cu 65,84 milioane de tone de petrol, faţă de 64,26 milioane de tone din Rusia.
Datele oficiale mai arată că importurile din Malaezia, deseori folosită ca punct de transfer pentru petrolul provenit din Iran, Venezuela şi, mai recent, din Rusia, s-au dublat, ajungând la un nou nivel record, de 4,05 milioane tone în septembrie, depăşind precedentul record din august, de 3,37 milioane tone. În plus, China a primit din SUA aproximativ 795.000 tone de ţiţei, după zero importuri în august. Nu au fost raportate importuri de petrol din Venezuela sau Iran.
.............................................
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,2%, la 1.652,40 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 07.10, cea spot - cu 0,6%, la 1.647,74 dolari/uncie.
.............................................
Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 0,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,43 dolari/buşel la ora locală 07.04, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,7%, la 6,79 dolari/buşel.