Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat ieri, cu 128 de voturi "pentru" şi 64 "împotrivă" ordonanţa Guvernului Tăriceanu privind suspendarea preluării de către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a creanţelor deţinute de Ministerul Finanţelor şi SNP Petrom asupra rafinăriei "Rafo". Potrivit actului normativ emis de Guvernul Tăriceanu şi votat de Parlament, ordonanţa emisă de Cabinetul Năstase referitoare la trecerea creanţelor societăţilor RAFO şi CAROM în sarcina Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, a fost suspendată pentru o perioadă de trei luni, timp în care o firmă specializată va efectua un audit la societatea din Oneşti.
Potrivit iniţiatorilor, măsura de suspendare urmăreşte reevaluarea impactului pe care preluarea datoriilor de la "Rafo" şi "Carom" de către AVAS ar avea-o în plan social şi economic, precum şi clarificarea litigiilor judiciare în care cele două companii sînt implicate. Datoriile către state înregistrate de către cele două companii oneştene se ridică la peste 16.000 de miliarde de lei. Deputaţii PRM au propus ca acelaşi tratament să fie aplicat şi în cazul rafinăriei "Petromidia", unde tot Guvernul Năstase a aprobat transformarea în obligaţiuni a creanţelor statului faţă de "Petromidia". Plenul Camerei Deputaţilor a respins amendamentul reprezentanţilor PRM.
• BkP critică măsurile luate de autorităţi
Acţionarul majoriar al "Rafo", compania britanică "Balkan Petroleum", critică decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a lua măsuri asigurători asupra acţiunilor deţinute la societăţile româneşti, în urma unui recent control efectuat la rafinărie. "Considerăm că măsura la care a recurs ANAF este abuzivă, în condiţiile în care faptele care sînt cercetate în acest moment în dosarul < Rafo > s-au petrecut anterior înfiinţării la Londra a BkP, respectiv înainte de iulie 2003", se arată în comunicatul companiei britanice. Acţionarul majoritar al "Rafo" spune că autorităţile nu au răspuns nici după o săptămînă solicitărilor sale de a desfiinţa măsurile asiguratorii luate de ANAF. Compania britanică mai susţine că poziţia autorităţilor este suspectă în condiţiile în care există informaţii cum că anumite cercuri de interese sînt interesate de falimentul "Rafo", pentru a prelua rafinăria la un preţ scăzut.