Cotaţiile acţiunilor bancare listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut o explozie de preţ ieri, după întâlnirea dintre reprezentanţii Guvernului şi cei Băncii Naţionale a României (BNR) titlurile Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) afişând, cu puţin timp înainte de încheierea zilei de tranzacţionare, aprecieri de circa 11,11%, respectiv 10,89%, acţiunile bancare fiind în general, printre cele mai lichide de la BVB.
Adrian Simionescu, directorul general al casei de brokeraj Vienna Investment Trust, ne-a declarat: "Astăzi (n.r. ieri) a avut loc discuţia din Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), în care Guvernul s-a angajat ca, în termen de două săptămâni, să analizeze aplicarea sau renunţarea la taxa pe activele băncilor şi evident că au apărut speranţe în piaţă (n.r. cu privire la neaplicarea taxei)".
Ieri, în cadrul şedinţei dintre cele două părţi, BNR a prezentat un studiu de impact privind taxa pe active financiare asupra băncilor, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin OUG 114/2018, iar potrivit unui comunicat al instituţiei remis redacţiei, membrii Consiliului au decis să creeze un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai BNR, concluziile grupului de lucru urmând să fie discutate în şedinţa următoare, programată în data de 18 februarie 2019.
Un alt subiect abordat ieri în cadrul întâlnirii dintre reprezentanţii BNR şi cei ai Finanţelor a fost indicele ROBOR, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, susţinând că acesta se calculează netransparent de către bănci, context în care doreşte să discute cu banca centrală în legătură cu o schimbare în formula folosită pentru calculul cotaţiei indicelui.
Potrivit domnului Simionescu, aplicabilitatea sau neaplicabilitatea "taxei pe lăcomie" a devenit un factor foarte important pentru evoluţia acţiunilor societăţilor bancare, deoarece impactul acestei taxe asupra activităţii bancare şi inclusiv asupra profitabilităţii şi indicatorilor financiari este imens.
Directorul Vienna Investment Trust ne-a mai spus: "Evident că o asemenea măsură (n.r. renunţarea la taxa pe active) ar impulsiona foarte mult creşterea şi ne-am putea aştepta la o oarecare revenire spre cotaţiile anterioare corecţiilor. Trebuie să ţinem cont că am avut scăderi foarte puternice, iar din această cauză revenirea este mai puternică".
Adrian Simionescu a adăugat: "Sunt foarte multe taxe apărute pe ultima sută de metri a anului trecut care vor avea un impact foarte puternic asupra rezultatelor companiilor (n.r. ce vor fi publicate în această lună). Vorbesc aici atât despre societăţile din energie, cât şi despre celelalte care vor fi afectate indirect, prin aplicarea taxei bancare, dat fiind că economia depinde foarte mult de creditare, ori, dacă se reduce nivelul de creditare în economie, evident că nu ne mai putem aştepta să avem o creştere economică consistentă, dar nici profitabilitate (n.r. la aceste companii). Evident că rezultatele financiare vor da anumite indicaţii şi despre parcursul viitor al companiilor, pentru că vom vedea bugetele, planurile de investiţii etc".
Domnul Simionescu a conchis: "Să sperăm totuşi că, până la urmă, în luarea deciziilor care afectează economia, în general, va prima logica şi principiile economiei de piaţă, iar atunci vom asista la o revenire a cotaţiilor după corecţiile majore care au avut loc pe finalul anului anterior şi începutul acestui an".
La rândul său, George Brande, trader în cadrul casei de brokeraj Interfinbrok Corporation, este şi el de părere că întâlnirea din cursul zilei de ieri între membrii BNR şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe a impulsionat titlurile bancare după o perioadă de scăderi.
Brokerul ne-a transmis: "Investitorii speră că această întâlnire este startul unui dialog între instituţii în privinţa taxei pe activele bancare, adoptată de Guvern, pentru a primi detalii în privinţa modului de calcul al taxei".
În ceea ce priveşte raportările financiare pe exerciţiul financiar 2018, domnul Brande este de părere că emitenţii bancari listaţi au raportat rezultate financiare solide pentru trimestrul al treilea din anul anterior şi este de aşteptat să afişeze, de asemenea, rezultate bune pentru întregul an 2018.
"Având în vedere că momentan există neclarităţi în legătură cu taxa pe activele băncilor, care va afecta profitabilitatea ulterioară, până la anunţuri oficiale este de aşteptat, în continuare, să avem o perioadă volatilă pentru titlurile bancare", a subliniat George Brande.
Taxa pe active bancare, care se calculează în funcţie de nivelul mediu trimestrial al indicelui ROBOR, se calculează şi se plăteşte trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia ROBOR din trimestrul al patrulea din anul anterior taxa este de 1,2%.
Dacă media trimestrială a ROBOR este până la 0,5% taxa este de 0,1%; dacă media trimestrială este între 0,51-1% cota este de 0,2%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01-1,5% cota taxei este de 0,3%; dacă media trimestrială a indicelui este între 1,51-2,% cota este de 0,4%, iar dacă media trimestrială ROBOR este de peste 2%, cota taxei pe active este de 0,5%.
În plus, media trimestrială ROBOR va fi calculată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) de la nivelul Secretariatului General al Guvernului, nu de către banca centrală.