DUPĂ IULIE, Analiştii estimează noi ieftiniri la creditele în lei

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iunie 2011

Analiştii estimează noi ieftiniri la creditele în lei

Politica de creditare a băncilor a luat o nouă turnură începând din primăvară, când au început să scadă vizibil dobânzile la creditele nou acordate în lei şi să se scumpească cele la euro.

În timp ce creditaţii cu împrumuturi în euro şi franci elveţieni sunt tot mai afectaţi de creşterea dobânzilor, urmare a majorării Euribor şi a aprecierii CHF, cei care se gândesc să ia un credit de la bancă se pot bucura, în prezent, de dobânzi mai mici şi cu 1,5 puncte procentuale.

Analistul Dragoş Cabat, managing partner la Efin. ro,vine cu o veste bună: băncile vor continua să reducă treptat dobânzile la creditele în lei, astfel încât, în septembrie, acestea o să fie cu două-trei puncte procentuale mai mici decât în prezent.

"În septembrie, băncile o să înceapă bătălia pe clienţi, pentru că trebuie să facă bani. O să scadă şi mai mult dobânzile, în special după iulie, când o să scadă şi inflaţia", argumentează reprezentantul Efin.ro. În opinia sa, programul Prima Casă va stimula concurenţa, motiv pentru care băncile vor lansa produse de creditare din ce în ce mai atractive.

Dobânda anuală efectivă medie pentru creditele noi, acordate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe, a scăzut de la 10,10% în martie, la 9,10% în aprilie, potrivit datelor BNR. Este cea mai abruptă scădere înregistrată în 2011 pe acest palier, când reducerea maximă a fost de 0,42 puncte procentuale.

Pe de altă parte, dobânda anuală efectivă medie pentru împrumuturile acordate populaţiei pentru consum a fost de 15,59% în aprilie, cu aproape 1,5 puncte procentuale mai mică decât în martie, când ajunsese la 17,04%.

Dobânda anuală efectivă medie pentru creditele noi de consum în euro a crescut, de la 7,75% în martie, la 8,22% în aprilie.

În cazul creditelor noi în euro pentru locuinţe acordate populaţiei, dobânda efectivă medie a punctat o scădere modestă, de la 6,40% în martie la 6,29% în aprilie.

Liviu Andrei, Alliance Finance Broker: Unele bănci au scăzut dobânzile la creditele în lei şi cu 2-3 puncte procentuale

Sunt bănci care au scăzut, în prezent, dobânzile cu 2-3 puncte procentuale faţă de aprilie, la creditele noi de consum în lei fără garanţii, ne-a declarat Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker (AFB).

La ipotecare, scăderea este mai mică, de maximum 0,5 puncte procentuale în luna iunie, faţă de aprilie, apreciază reprezentantul AFB , adăugând: "Asta, în condiţiile în care Robor nu s-a modificat sem-nificativ".

În plus, bancherii continuă promoţiile la refinanţare. "Dobânda cea mai mică ar fi de 12,5%, dar poate ajunge şi la 13,5% şi 14,5%, în funcţie de bancă. În aprilie, dobânzile erau de 15-17%, pentru acelaşi tip de produs", subliniază Liviu Andrei.

În acelaşi timp, împrumuturile ipotecare în euro păstrează avantajul unor dobânzi mai bune, explică directorul AFB: "De exemplu, dobânzile pentru creditele Prima Casă au marja fixă de maximum 4%, la care se adauga EURIBOR 3M (1,49%).Rezultă o dobândă de circa 5,5%. În lei, dobânda pentru acelaşi produs este de aproape 8%, fiind formată din Robor la trei luni (5,43%) şi o marjă fixă de 2,5%".

Dragoş Cabat: Dobânzile la creditele noi în euro vor rămâne constante

În timp ce dobânzile la creditele în lei sunt într-o continuă scădere, cele la împrumuturile noi în euro vor rămâne constante, apreciază Dragoş Cabat. Asta pentru că Euribor continuă să crească, iar băncile vor continua să scadă marjele.

Liviu Andrei completează: "Deşi Euribor s-a dublat faţă de vara anului trecut, la creditele ipotecare nou acordate, băncile au contracarat aceas-tă creştere prin diminuarea marjelor fixe din componenţa dobânzii. Diminuarea marjei fixe se aplică doar ofertelor noi, iar clienţii vechi care vor să beneficieze de ea trebuie să apeleze la o refinanţare".

La creditele ipotecare, băncile practicau o marjă de circa 6% anul trecut, când Euribor la trei luni era la 0,67%, spune directorul AFB. Acum, bancherii au scăzut marja până la aproximativ 4% şi, cu cât Euribor se va aprecia, cu atât vor continua să o diminueze, pentru a păstra o dobândă de maximum 6,5%, apreciază domnia sa.

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: BNR va păstra dobânda-cheie la 6,25%, astfel că dobânzile la creditele în lei nu vor fi influenţate

Dacă BNR ar creşte dobânda de politică monetară, am putea vedea dobânzi mai mari la creditele în lei.

Atunci când inflaţia este mare, Banca Naţională poate interveni majorând dobânda de politică monetară, pentru a scumpi împrumuturile şi, în ultimă instanţă, pentru a pondera consumul, astfel încât preţurile să scadă.

Totuşi, Dragoş Cabat crede că sunt şanse mici ca BNR să crească dobânda-cheie, dacă nu a făcut-o până acum, mai ales că, din iulie, inflaţia va începe să scadă. De fapt, aces-ta este un argument pentru diminuarea dobânzii, apreciază analistul.

Ionuţ Dumitru este de părere că, deşi inflaţia se va opri din creştere în luna iulie, când efectul majorării TVA de anul trecut nu va mai fi vizibil, BNR, din motive prudenţiale, nu va scădea dobânda-cheie, ci o va menţine la nivelul actual, de 6,25%.

Dragoş Cabat, Efin.ro: Mai urmează o rundă de scădere a dobânzilor la creditele noi în lei.

Liviu Andrei, Alliance Finance Broker: Bancherii vor încerca să menţină dobânzile la creditele ipotecare în euro la maximum 6,5%.

Dobânda medie la creditele în lei din sold acordate populaţiei a scăzut de la 14,40% în martie, la 14,22% în aprilie, iar cea acordată firmelor (altele decât instituţiile financiare), de la 10,82% la 10,30%, potrivit statisticilor BNR.

Dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei s-a diminuat de la 12,95% în martie, la 12,11% în aprilie, iar în cazul împrumuturilor contractate de firme, de la 9, 79%, la 9,23%.

Dobânda medie la creditele vechi în euro ale populaţiei a rămas constantă în aprilie, la 7,05%; în timp ce unele categorii au marcat scăderi mici de dobândă (împrumuturile pentru locuinţe cu durata iniţială mai mică sau egală cu 1 an, de la 5,46% la 5, 29%), altele au punctat uşoare creşteri (de exemplu, la creditele pentru locuinţe cu durată iniţială între 1 şi 5 ani inclusiv, de la 6,32% la 6,35%).

În cazul împrumuturilor în sold ale societăţilor nefinanciare, dobânda medie pentru creditele în euro a crescut în aprilie, de la 5,66%, la 5,77%.

Dobânda medie la creditele noi în euro acordate populaţiei a urcat la 5,87% în aprilie, de la 5,86% în martie, iar în cazul companiilor, nefinanciare, de la 5,61%, la 5,77% în aprilie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb