DUPĂ PATRU ANI DE MANDAT ÎN FRUNTEA BVB Lucian Anghel i-a propus "Masculului Alfa" înjumătăţirea salariului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iulie 2017

Lucian Anghel i-a propus "Masculului Alfa" înjumătăţirea salariului

Ludwik Sobolewski, care s-a autointitulat Masculul Alfa al pieţei de capital, a primit, din partea preşedintelui BVB Lucian Anghel, o ofertă pentru un nou mandat de director general al Bursei de Valori Bucureşti, care cuprinde un salariu fix tăiat la jumătate, potrivit unor surse din piaţă.

BVB nu a publicat niciodată salariul directorului general, însă ziarul BURSA a scris că este remunerat, la Bucureşti, ca în Varşovia, cu un salariu fix de 17.000 de euro lunar, iar în primii doi ani de mandat a obţinut un bonus de 450.000 de euro.

O discuţie despre propunerea de scădere a salariului directorului general a avut loc în Consiliul Bursei, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, susţin sursele noastre. Conform acestora, verbal, Ludwik Sobolewski a refuzat oferta, dar ar fi spus că, într-o săptămână, va răspunde în scris. Dialogul nu a fost însă consemnat în procesul verbal al şedinţei CA, preşedintele Bursei, Lucian Anghel, spunându-le colegilor săi că a fost o discuţie informală, ne-au mai relatat sursele noastre.

Acestea adaugă că Sobolewski nu şi-a ţinut cuvântul, lăsând Consiliul Bursei cu ochii în soare până acum.

Unele voci susţin că Lucian Anghel se codeşte să convoace Consiliul Bursei, pentru a lua o decizie privind viitorul mandat de director general, deşi acest lucru i-a fost solicitat.

La mai puţin de două luni distanţă de finalul mandatului lui Sobolewski (21 august), conducerea BVB dă dovadă de iresponsabilitate netranşând subiectul viitorului CEO.

Deşi BVB şi-a asumat principiile guvernanţei corporative, acestea sunt încălcate frecvent, deciziile fiind luate tot prin tocmeli, pe ultima sută de metri.

Conducerea BVB ştia de acum patru ani că mandatul lui Sobolewski se încheie pe 21 august 2017. Evenimentul era cât se poate de predictibil, însă, precum iarna, ne prinde nepregătiţi.

Dacă Sobolewski nu mai vrea să rămână în România, atunci conducerea BVB trebuie să negocieze cu altcineva.

Variante sunt, se vorbeşte în piaţă, însă atât timp cât postul de CEO BVB nu este liber, iar Sobolewski nu dă un răspuns, orice propunere ar părea neserioasă.

În cei patru ani de mandat, Sobolewski nu a avut rezultate spectaculoase, însă acesta şi-a demonstrat abilitatea să se prezinte, să convingă lumea că e frumos şi deştept.

De cum a "descălecat" la Bucureşti, Ludwik Sobolewski s-a autointitulat Masculul Alfa al pieţei de capital, arătând cine e şeful, ca în junglă, cu o lipsă de respect fantastică faţă de instituţia unde venise şi faţă de România.

Pe parcursul mandatului şi-a făcut vânt cu coada, a prezentat numai lucrurile care îi conveneau, întotdeauna dând vina pe alţii pentru nereuşite.

Acum, Sobolewski pare să fie în corzi şi rămâne să îşi demonstreze abilitatea şi în această situaţie.

Jocul are mai multe variabile, căci, pentru vineri, este convocată o şedinţă CA, având ca subiect cooptarea unui nou administrator, după decesul lui Cristian Micu.

Ziarul "BURSA" a scris că, pentru acest post, au fost propuşi Radu Hanga şi Mihai Chişu. Se pare, însă, că, în Comitetul de Nominalizare ar fi fost validat numai Radu Hanga, dar procedura a fost contestată de unii administratori.

Unele voci susţin că reprezentantul BERD Otto Naegeli s-ar fi opus numirii lui Mihai Chişu în CA pe motiv că a lucrat, în trecut, la Gelsor, un fond de investiţii înfiinţat în anul 1999 şi deţinut de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

O altă variabilă în negocieri este prezenţa în CA a doamnei Claudia Ionescu, care trebuie să primească avizul din partea ASF.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Si jumătate, e prea mult!

    1. Si nimic e mult...

      Cred ca sobo va accepta salariul. Totul este un joc de picioare ca actionarii sa creada ca s-a negociat. Oricum salariul este confidential(sac!), impotriva standardelor de guvernanta cu care defileaza bvb.

    Polonezul nu si-ar fi dus mandatul de 4 ani daca nu era sustinut de cei care l-au adus.Nu imi imaginez ca bancile si fondurile care l-au instalat ,in cazul in care masculul,fie el si alfa,nu facea ce i s-a cerut,rezista 4 ani,era dat afara la prima abatere.Deci stadiul in care se afla bvb -ul nu este imputabil polonezului,ci actionarilor principali.

    1. Cei care l-au adus si i-au dat si salariul nesimtit trebuie sa si-l asume. ei se numesc: ANGHEL, NARCISA SOMNORILA, PANA. acum:"spalati-va cu el pe cap". V-am pupat.

    Un exemplu clar de cum se fac afaceri la noi, ia o basculanta de bani ca sa nimic. Avem o bursa de cartier iar seful ei are salariu si bonusuri de Wall Street. Mai mult, n-a facut nimic bun pentru piata, ba din contra, a ciufulit-o mai rau decat era cu faramitarea ordinelor, cu prelungirea programului si tot felul de mumbo jumbo de 2 lei. Nici cu Anghel ala nu mi-e rusine ca si ala promitea lucruri. Concluzia: YES WE CAN'T! Atat putem bre, astia suntem. De-aia n-avem autostrazi de-aia merg trenurile cu 40/ora...

    Interesant de vazut ce salarii au si alti angajati din BVB si ce pregatire, cunostinte si performante au.

    Mandatul lui Sobolewski poate fi considerat unul reusit.

    A beneficiat de listari spectaculoase : Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica si mai apoi MedLife si DIgi.  

    Tot de numele lui Sobolewski va fi legata si piata AeRO, cu parile pozitive.  

    Tot de numele lui Sobolewski vor fi legate programele de rascumparari de actiuni proprii, devenite o moda in ultimii ani, tonul fiind dat de catre Fondul Proprietatea. (Dar am avut rascumparari si la Turbomecanica, SIf Banat Crisana, Sif Moldova, etc, etc).  

    Insa, nimeni nu va vorbi de faptul ca listarile se faceau, oricine ar fi fost directorul BVB (cel putin listarile facute de stat).  

    Nimeni nu va vorbi ca, piata AeRO a dus la retragerea de la tranzactionare a muuultor societati.  

    Nimeni nu va vorbi ca s-au delistat si actiuni mai serioase, cum ar fi Albalact.  

    Nimeni nu va vorbi ca rascumpararile de actiuni priprii si anularea ulterioara a acestora, slabesc piata, pe termen lung.  

    Nimeni nu va vorbi ca volumele de trazacionare, in loc sa creasca, au scazut.  

    Nimeni nu va vorbi ca toata "educatia financiara" a fost doar un exercitiu de imagine.  

    Nimeni nu va vorbi de oamenii adusi de Soboloewski (sau cei pastrati) care n-au pregatire, n-au eficienta....dar sunt platiti cu bani grei.  

    1. in valoare de 13 miliarde RON e in mandatul sau si nimeni nu a vorbit de ea:-)

      Si harinvest, rasdaq, sifoane etc ?

      Nimeni nu va vorbi, in afara de BURSA, care deja a vorbit, dovedind ca Sobolevski este o nulitate cu bizdic.

      Spune-ti ca nimeni nu v-a vorbi ? Asa cum spune Make, ei deja au vorbit si au vorbit inainte de instalarea lui Sobolewski cind acesta era doar propus si s-a incercat atunci sa se atraga atentia ca acesta nu este Mesia si ca este impus numai si numai din cauza neintelegerilor din consiliu si in general din cauza invidiei care era atunci in rindul conducatori;lor pietei. Si sa fim cinstiti, acum 4 ani BVB inca se bucura de respect. Unul dintre putinii care a semnalat inca de atunci ca Sobolewski este o nulitate si nu va face nimic pentru BVB este dl. Teodor Nicolaescu. A se vedea articolele publicate de dumnealui inainte de instalarea acestui Sobolewki. 

      Exceptand ziarul Bursa :)

    Bursa are parte de tratament de amanta, nu de nevasta. Fiecare persoana (grup de interese) are o alocare de favoruri neexclusiva. De fapt asa-i in politica, iar BVB, desi institutie privata, nu scapa de acest algoritm. Privat, privat, dar de interes public.

    Directorul si realizarile: niste realizari exista. Ele puteau insa fi obtinute si de un director mai 'humble', in sens de mai respectuos fata de mediul local. Inclusiv de predecesorii sai recenti, sau de cei care s-ar califica azi din piata locala. Nu exista astfel de persoane? Asa am auzit din niste luari de pozitie publice... Ba sunt. Problema e a butoanelor la care un executiv ar trebui sa raspunda ca sa se califice in preliminarii. De fapt de aici a venit solutia Sobo. Sa nu...prea raspunda la diverse butoane...  

    Asadar avem solutia unei majoritati discrete: un vot in plus si inca unul fortat...emotional si iata treaba rezolvata. Salariul e praful in ochi, uitati-va la bonusuri si criteriile aferente!

    Si asta numai pentru ca solutia alternativa se impotmoleste perpetuu in ego-uri si tradari, in viziune ingusta si interese meschine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb