DUPĂ PLECAREA LUI NANCY PELOSI China începe o blocadă aeriană şi navală a Taiwanului

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 august 2022

China începe o blocadă aeriană şi navală a Taiwanului

China începe, de astăzi, o blocadă aeriană şi navală a Taiwanului, după ce Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, a părăsit insula pe care liderii de la Beijing o consideră o regiune separatistă. Blocada nu este una declarată expres, ea fiind deghizată sub forma unor exerciţii militare cu muniţie reală care vor avea loc în jurul Taiwanului, mai precis în 6 regiuni navale care înconjoară efectiv insula.

China a anunţat restricţii de zbor pentru avioanele civile în apropierea Taiwanului, restricţii care vor fi în vigoare până în data de 7 august. Beijingul a avertizat companiile aeriene să evite orice zbor în zona Taiwanului, potrivit Bloomberg, care citează mai multe companii. Defacto, restricţiile echivalează cu un aşa-numit "no-fly zone" deasupra Taiwanului.

Cea mai apropiată zonă de Taiwan în care se vor desfăşura exerciţii militare se află la doar 9 mile nautice de insulă (în anumite zone efectiv în apele teritoriale ale Taiwanului), iar căile de navigare către principalele porturi taiwaneze vor fi blocate în timpul exerciţiilor.

În cadrul vizitei sale, Pelosi, al treilea oficial politic în ierarhia de putere din SUA, s-a întâlnit cu preşedintele Taiwanului Tsai Ing-Wen, cu conducerea companiei Taiwan Semiconductor Manufacturing Company şi cu mai mulţi parlamentari taiwanezi. La Taipei, Pelosi a transmis că vine "cu gânduri paşnice în regiune".

"Delegaţia noastră, de care sunt foarte mândră, a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc faptul că nu ne vom abandona angajamentul faţă de Taiwan şi că suntem mândri de prietenia noastră de durată. Acum, mai mult ca niciodată, solidaritatea Americii cu Taiwanul este crucială. Şi acesta este mesajul pe care îl aducem aici. (...) Taiwanul este un partener de încredere al SUA. Vom continua să consolidăm cooperarea în domenii precum securitatea în Indo-Pacific şi lanţurile de aprovizionare, astfel încât să ridicăm şi mai mult relaţiile dintre SUA şi Taiwan", a spus Pelosi în cadrul unei întrevederi cu preşedinta Taiwanului.

Pelosi a stat aproximativ 18 ore pe teritoriul insulei auto-guvernate revendicate de China drept teritoriu propriu. Beijingul a condamnat vizita oficialului american şi a cerut Washingtonului să "nu meargă mai departe pe o cale greşită şi periculoasă". Delegaţia de parlamentari americani condusă de Pelosi urma ieri să aterizeze în Coreea de Sud, iar ulterior să viziteze Japonia.

Totodată, după întrevederile oficiale, în ultima parte a vizitei, Nancy Pelosi a vorbit cu câţiva activişti taiwanezi într-o întâlnire cu uşile închise la Muzeul Naţional al Drepturilor Omului din New Taipei City. Printre ei s-au numărăt Lam Wing Kee, activist din Hong Kong care a fugit în Taiwan în 2019 după ce a fost reţinut de China, activistul taiwanez Lee Ming-che, care a fost reţinut în China continentală în 2017 şi eliberat anul acesta precum şi fostul protestar din Piaţa Tiananmen Wuer Kaixi.

Li Xiaoming, fost ambasador chinez în Marea Britanie, a scris pe Twitter, după plecarea lui Pelosi, că Statele Unite "nu ar trebui să viseze la obstrucţionarea reunificării Chinei".

"Taiwan este o parte din China. Reunificarea completă a Chinei este trendul timpurilor şi un eveniment inevitabil al istoriei. Nu vom lăsa niciun spaţiu pentru interferenţe externe şi forţele «taiwaneze de independenţă». Indiferent cum va sprijini Statele Unite forţele «taiwaneze de independenţă», totul va fi în van", a scris fostul diplomat chinez pe pagina personală de Twitter.

De asemenea, Coreea de Sud a făcut ieri apel la menţinerea păcii şi stabilităţii în regiune după ce vizita la Taipei a lui Nancy Pelosi a tensionat relaţiile dintre SUA şi China. "Poziţia guvernului nostru este să menţină o comunicare apropiată cu părţile implicate (...) având în vedere importanţa păcii şi a stabilităţii în regiune, prin dialog şi cooperare", a declarat presei un oficial al preşedinţiei de la Seul.

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a criticat, ieri, exerciţiile anunţate de China, spunând că acestea reprezintă o reacţie inutilă şi că Taiwanul s-a angajat să menţină status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că armata sa va "contracara orice mişcare care încalcă suveranitatea teritorială a Taiwanului". Taipei a mai susţinut ieri că exerciţiile militare anunţate de China şi blocada aeriană şi navală încalcă dreptul internaţional şi normele globale privind comerţul şi transportul maritim.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "În cadrul vizitei sale, Pelosi, al treilea oficial politic în ierarhia de putere din SUA, s-a întâlnit cu preşedintele Taiwanului Tsai Ing-Wen, cu conducerea companiei Taiwan Semiconductor Manufacturing Company"

    Cu cine s-a intalnit pelosi? Stiati ca estul ucrainei este plin de pamanturi rare, pamanturi ce se folosesc la, ghici, cipuri. In momentul de fata, cipurile folosite cam la orice, sunt la mare cautare, iar dupa ce au trimis o gramada de rachete ucrainei, cipurile valoreaza greutatea lor in aur. 

    Ale draq lucruri cum se leaga ele...nu intereseaza pe nimeni de democratie sau alte lucruri d-astea, povesti pentru cei ce stau doar cu ochii in tv.

    ps: Citeam zilele trecute ca 3 corporatii, Cargill, Dupont şi Monsanto, detin 60 % din terenul agricol al ucrainei, dupa celebrul maidan. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb