DUPĂ PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUI BRD şi Petrom - câştiguri de peste 20%

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 septembrie 2018

BRD şi Petrom - câştiguri de peste 20%
  • document ataşat Randamentele emitenţilor ce compun indicele BET după primele opt luni ale anului
    apasă aici pentru a descărca.

    Randamentul BET-TR, mai mult decât dublu faţă de cel al indicelui BET

    Pierderi de circa 20% pentru Digi şi MedLife

    BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi OMV Petrom (SNP) reprezintă acţiunile care au adus investitorilor cele mai mari câştiguri din structura indicelui BET, referinţa pieţei noastre de capital, după primele opt luni ale anului ambii emitenţi oferind investitorilor rentabilităţi totale (incluzând şi dividendele) de peste 20%.

    În acest timp, indicele BET-TR, cel care prin includerea dividendelor în modul de calcul oferă imaginea reală a rentabilităţilor celor mai lichide treisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia celor cinci SIF-uri, a urcat cu 15,65%, mai mult decât dublu faţă de avansul marcat de BET, de 6,72%.

    Titlurile BRD au oferit investitorilor un randament total de 22,95%, mai mult de jumătate fiind dat de dividendul brut pe acţiune de 1,64 de lei (Vezi tabel).

    Anul trecut, societatea bancară a obţinut un profit net la nivel individual de 1,38 miliarde de lei, rata de distribuţie a dividendului fiind de 83%.

    În primul trimestru al anului 2018, BRD a obţinut un rezultat net de 392 milioane de lei, în creştere cu aproape 28% faţă de cel obţinut în primele trei luni ale anului 2017, în timp ce în primul semestru al acestui an, societatea bancară a raportat un profit net de 767 milioane de lei, cu 2,2% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Potrivit analiştilor din piaţa de capital consultaţi în mod constant pe parcursul anului de Ziarul BURSA, evoluţia activităţii societăţii banacare a fost influenţată, în primele opt luni ale anului, îndeosebi, de tendinţa de apreciere a dobânzilor din această perioadă.

    Indicele ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile comerciale se împrumută între ele, în funcţie de care se calculează creditele acordate în lei) a crescut constant de la începutul lui 2018 şi până la finalul lunii august a acestui an, ROBOR la trei luni urcând de la 2,05% pe data de 29 decembrie 2017, la 3,22% la data de 31 august 2018.

    De asemenea, în acest an, Banca Naţională a României (BNR) a crescut de două ori rata dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 2,5%, după ce, pe tot parcursul anului 2017, rata dobânzii a fost de 1,75%.

    Acţiunile SNP au oferit investitorilor un randament total de 21,68%, în perioada 29 decembrie 2017 - 31 iulie 2018, cea mai mare pondere în rentabilitatea titlurilor SNP fiind dată de aprecierea cotaţiei.

    Evoluţia preţului petrolului pe plan internaţional, rezultatele financiare bune precum şi aprobarea unui dividend brut de 0,02 lei/titlu din rezultatul anului 2017 reprezintă principalele elemente care au susţinut cotaţia SNP în primele opt luni din 2018, au apreciat analiştii.

    În acest interval, preţul sortimentului de ţiţei Brent, relevant pentru piaţa europeană, a crescut cu circa 16,5%, în timp ce pe piaţa americană, petrolul West Texas Intermediate (WTI) a urcat, după primele opt luni din 2018, cu 15,8%.

    OMV Petrom a obţinut, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 854 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pentru primul semestru, rezultatul net al grupului petrolier a fost de 1,288 miliarde de lei, în creştere cu 6% în raport cu rezultatul obţinut după primele şase luni ale anului trecut.

    În anul 2017, emitentul a obţinut un profit net de 2,481 miliarde de lei, în creştere cu 139% faţă de rezultatul din 2016.

    Titlurile Romgaz Mediaş (SNG) au livrat un randament total de 19,78%, mai mult de trei sferturi din această rentabilitate fiind dată de dividendul de 4,99 lei/titlu (4,34 lei/unitate fiind aferent rezultatului anului 2017 şi 0,65 lei/acţiune celui reportat), pe care producătorul de gaze naturale controlat de Statul Român l-a distribuit în acest an, ca urmare a memorandumului Guvernului privind distribuirea a minimum 90% din rezultatul aferent anului trecut sub formă de dividend către companiile pe care Statul le are în portofoliu.

    Cu un randament total de 16,92%, acţiunile Banca Transilvania (TLV) reprezintă ultimele titluri din structura principalului coş de acţiuni al pieţei noastre de capital ce au obţinut, după primele opt luni ale anului, o rentabilitate peste cea marcată de BET-TR.

    Pe lângă câştigul obţinut din aprecierea cotaţiei şi dividend, deţinătorii de titluri TLV au beneficiat, la începutul lunii august, şi de acţiunile gratuite distribuite de societatea bancară ca urmare a operaţiunii de majorare de capital cu suma de 471,04 milioane de lei, prin emisiunea de acţiuni noi, operaţiune de piaţă ce s-a realizat prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2017, banca din Cluj distribuind gratuit către acţionari 11 titluri noi la 100 de titluri deţinute.

    Cea mai mai mare pierdere din cadrul indicelui BET, după primele opt luni ale anului, a fost înregistrată de acţiunile DIGI Communications NV (DIGI), a căror cotaţie a coborât cu 23,68%, iar incluzând şi dividendul, de 0,35 lei/unitate, titlurile operatorului de telecomunicaţii au un randament negativ de 22,76%, de la începutul anului şi până pe 31 august 2018.

    Potrivit analiştilor, principalele motive ce au cauzat această depreciere sunt gradul mare de îndatorare a operatorului de telecomunicaţii, de circa 90%, într-o perioadă de creştere a dobânzilor, precum şi existenţa, în permanenţă, a unor oportunităţi mai bune de investiţii, la BVB.

    Nici acţiunile prestatorului de servicii medicale MedLife (M) nu s-au descurcat cu mult mai bine, investitorii în titlurile M suferind o pierdere de 19,35%, de la începutul anului şi până în prezent.

    Lipsa dividendelor, gradul mare de îndatorare al emitentului (de circa 70%), precum şi lichiditatea redusă a titlurilor la BVB reprezintă cauzele identificate de analişti pentru picajul cotaţiei M.

    De menţionat că, performanţa în ansamblu a pieţei din acest an este inferioară celei din primele opt luni ale lui 2017, când BET afişa un avans de 13,65%, în timp ce BET-TR urca cu 21,94%, principala cauză pentru evoluţia mai slabă a referinţei pieţei noastre de capital din 2018 fiind, potrivit analiştilor, incertitudinea din spaţiul public privind viitorul Pilonului II de pensii, cel mai mare investitor instituţional de la BVB.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Frumos.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb