DUPĂ ŞAPTE ANI DE LA LANSARE Fondurile de pensii obligatorii au înregistrat un câştig net de 4,48 miliarde lei

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 mai 2015

Fondurile de pensii obligatorii au înregistrat un câştig net de 4,48 miliarde lei

Fondurile de pensii reprezintă circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucureşti

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au produs un câştig net de 4,48 miliarde lei (peste un miliard de euro) pentru cei peste 6,3 milioane de români care contribuie în acest sistem, în cei şapte ani de funcţionare efectivă (20 mai 2008 - 19 mai 2015), potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În cei 7 ani de funcţionare, fondurile de Pilon II au încasat de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi Casa de Pensii Sectorială a Armatei (CPS MApN) contribuţii brute în valoare totală de 16,72 miliarde lei, ajungând să administreze active nete în valoare de 21,2 miliarde lei, potrivit unui comunicat al APAPR, care explică: "Diferenţa, respectiv suma de 4,48 miliarde lei, reprezintă câştigul realizat din investiţii, net de toate comisioanele de administrare percepute, câştig realizat exclusiv în beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanţi la aceste fonduri de pensii private".

APAPR calculează că randamentul mediu este de 10,93% pe an, în cei şapte ani de activitate a Pilonului II.

Asociaţia precizează că circa 93% din plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate în România, în active locale.

Aproape 20% din activele aflate în administrare au fost investite în acţiuni listate la bursă. APAPR precizează: "Doar pe Bursa de Valori de la Bucureşti, deţinerile fondurilor de pensii private depăşesc 850 de milioane de euro, plasându-le astfel în categoria celor mai mari investitori instituţionali locali.

În prezent, fondurile de pensii reprezintă circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucureşti, asigurând în plus stabilitatea şi reducând volatilitatea pieţelor secundare de acţiuni şi obligaţiuni".

Asociaţia mai notează rolul fondurilor de pensii în cadrul ofertelor publice iniţiale şi secundare, atât pe piaţa de acţiuni (privatizări parţiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica), cât şi pe cea de obligaţiuni (emisiuni precum Transelectrica şi Primăria Municipiului Bucureşti), în cazul cărora fondurile de pensii private au cumpărat între 15% şi 25% din ofertele lansate pe piaţă, potrivit ASF.

Conform unor studii citate de APAPR, fondurile de pensii de Pilon II sunt singura resursă de economisire financiară pentru o pondere consistentă a populaţiei, în special în rândul celor cu venituri mici şi fără soluţii de economisire-investire în alte instrumente. Potrivit aceloraşi studii, fondurile de pensii private vor fi în măsură să asigure o completare semnificativă a ratei de înlocuire (a salariului prin pensie) la vârsta retragerii din activitate, rata de înlocuire suplimentară ajungând până la 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb