DUPĂ ŞASE LUNI DE ABSENŢĂ Surse: Rusia reia emisiunile de obligaţiuni în ruble, pe piaţa internă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2022

Surse: Rusia reia emisiunile de obligaţiuni în ruble, pe piaţa internă

Moscova pregăteşte vânzări de datorii în yuani

Rusia va relua luna viitoare vânzările de obligaţiuni în ruble pe piaţa internă şi urmăreşte totodată ca datoria în yuani (moneda Chinei) să aibă un rol important în măsura în care îşi reorganizează pieţele afectate de sancţiunile occidentale, potrivit Bloomberg.

Surse apropiate situaţiei afirmă, citate de Bloomberg, că vânzările de obligaţiuni în ruble, cunoscute sub numele de OFZ, s-ar putea relua cu oferte mici în a doua jumătate a lunii septembrie, după o pauză de şase luni. Guvernul de la Moscova a îngheţat licitaţiile săptămânale de titluri de stat la începutul lunii februarie, cu numai două săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, îndeplinind mai puţin de o cincime din planul său de împrumut pentru primul trimestru din 2022.

În acelaşi timp, o sursă menţionează că planul îndelung anticipat privind emiterea de titluri de stat în monedă chineză (yuani) va fi lansat în Rusia pe măsură ce volumele tranzacţiilor cu yuani cresc dat fiind că sancţiunile au exclus Moscova de pe pieţele sale tradiţionale din SUA şi Europa. Sursa citată subliniază că acesta nu va fi un proces rapid şi nu va începe în 2022.

Potrivit Citigroup, tranzacţiile cu yuani au crescut de peste 40 de ori la Bursa din Moscova, de la începutul anului. Totodată, cel mai mare producător de aur din Rusia, Polyus PJSC, şi gigantul aluminiului, United Co. Rusal International PJSC, au debutat la nivel local pe piaţa datoriilor în yuani.

Potrivit surselor citate, susţinerea oficială a guvernului chinez pentru o emisiune rusească în yuani ar fi opţiunea preferată a Moscovei şi ar putea exista oportunităţi pentru discuţii în acest sens, în următoarele luni. Totuşi, rezultatul cel mai probabil este ca Ministerul rus de Finanţe să urmărească vânzări mai mici de titluri, destinate exclusiv jucătorilor locali care caută plasamente pentru sumele acumulate în yuani.

Guvernul rus are bani din vânzarea de energie

În condiţiile în care sute de milioane de dolari intră zilnic în vistieria guvernului rus, din veniturile din energie, Moscova nu mai are nevoie să se împrumute acum, iar vânzările de datorii în yuani ar servi doar ca punct de referinţă pentru companiile care doresc să exploateze piaţa, consideră sursele Bloomberg.

După o vânzare iniţială de obligaţiuni în ruble, programată în în septembrie, guvernul rus îşi va anunţa planul de împrumut pentru viitoarele licitaţii, a mai spus sursa. Anterior, guvernul a informat că ar putea relua emisiunile de bonduri cu vânzări iniţiale de titluri de 10 până la 30 de miliarde de ruble.

Cota titlurilor OFZ deţinută de străini s-a menţinut constant după ce a scăzut în urma invaziei din Ucraina, conform Bloomberg. Aceasta era de 17,6% sau 2,8 trilioane de ruble (47 miliarde de dolari) la 1 iulie, arată datele băncii centrale ruse.

Viceministrul rus de Externe, Alexander Pankin: "Rusia se va îndepărta de utilizarea dolarului şi euro în relaţiile sale comerciale"

Viceministrul de Externe al Rusiei, Alexander Pankin, a declarat recent că Moscova se va îndepărta de utilizarea dolarului american şi a euro în relaţiile sale comerciale, economice şi de investiţii, deoarece aceste valute au devenit "toxice", pe fondul presiunii crescânde din partea Occidentului.

Împotriva presiunii geopolitice în creştere din partea Occidentului, singura modalitate de a garanta legături comerciale, economice şi de investiţii stabile între Rusia şi partenerii săi este evitarea folosirii monedelor care au devenit "toxice", în primul rând dolarul american şi euro, spune Pankin, citat de Russia Briefing, îndemnând la trecerea la decontări în monede alternative acceptabile, "în primul rând în moneda naţională".

Pankin a menţionat că actualul sistem financiar global construit de Washington s-a dovedit "nepotrivit pentru condiţiile unei ordini mondiale multipolare şi a devenit în esenţă un instrument pentru atingerea obiectivelor politice ale unui grup de ţări".

Amintim că, recent, Rusia a urcat pe locul al treilea într-un clasament al ţărilor din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţi globale. Înainte de invazia sa în Ucraina, Rusia nici măcar nu figura pe lista lunară publicată de firma globală de mesagerie financiară SWIFT, însă datele publicate în 18 august arată că este depăşită doar de Hong Kong (cu 73,8%) şi Marea Britanie (cu 6,4%). Astfel, firmele şi băncile ruseşti au fost implicate, în iulie, în aproape 4% din plăţile internaţionale în yuani, după valoare, potrivit SWIFT. Ponderea acestora a crescut de la 1,42% în luna precedentă, respectiv de la zero în februarie.

Cele mai recente date SWIFT mai arată că rubla nu mai este printre primele 20 de monede globale utilizate pe pieţele internaţionale de plăţi. În decembrie, rubla era pe locul 16, cu o cotă de 0,3% din valoarea tranzacţiilor, dar nu a mai apărut pe listă de atunci. Primele cinci locuri de pe această listă sunt ocupate de dolarul american, euro, lira sterlină, yenul japonez şi yuanul chinezesc.

Euro a scăzut cu peste 12% faţă de dolar, de la începutul acestui an, mai mult decât în oricare perioadă comparabilă de la introducerea sa, în 1999, ceea ce arată că marile economii din zona euro sunt şi vor fi afectate de reducerile livrărilor de gaze ruseşti.

-----------------------------

Bursa din Moscova a anunţat recent că va înceta să accepte dolari americani ca garanţie pe piaţa valutară şi a valorilor mobiliare începând cu data de 29 august. Potrivit businessinsider.com, Bursa nu a explicat noua politică şi nici nu a oferit detalii suplimentare, dar a limitat deja utilizarea dolarului ca garanţie la 25%, de la 50% la începutul lunii august. Bursa din Moscova este cea mai mare bursă din Rusia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Asta este o mare stire. Si mai este o alta. Rusia nu este deloc izolata pe plan international. Va putea vinde obligatiuni si statelor care inseamna 80% din populatia planetei, mai putin Vestul/NATO. Acest lucru este confirmat de recentul esec al Vestului/Americii in aula Natiunilor Unite.

    Cu ocazia marcarii a sase luni de razboi in Ucraina, Vestul a initiat in Plenul Adunarii Natiunilor Unite o declaratie simbolica prin care dorea condamnarea Rusiei pentru actiunile militare din Ucraina, dorea afirmarea sprijinului pentru Ucraina.... etc.... gargara natoista. 

    Ei bine, CBS este singura media occidentala care a relatat ESECUL DEZASTRU pe care americanii si vesticii l-au suferit in adunarea ONU. Asta dupa ce media europeana si cea romaneasca citau cu satisfactie cum la inceputul razboiului, majoritatea tarilor ONU semnau o declaratie similara prin care cereau incetarea ostilitatilor. Acum nu. Mai mult de doua treimi dintre membrii ONU, dintre tarile planetei, NU AU SEMNAT declaratia simbolica.Este un semn ca ele vad ceea ce se vede cu ochiul liber. Vestul si NATO duc un razboi proxy contra Rusiei iar in realitate acest razboi din Ucraina este un razboi proxy anti-hegemonic in care Rusia lupta cu imperiul NATO/SUA pentru a-si pastra pietele, a-si pastra suveranitatea, a-si pastra dreptul de a decide singura asupra propriilor resurse. Imperiul American a pierdut si razboiul in Ucraina dar si pe cel international. Comunitatea NATO este izolata pe plan international. 

     

    Iata citate de la CBS de pe 25 aug: 

     

    "“A joint anti-Russian statement on the conflict in Ukraine, which was released on Wednesday, was supported by only 58 United Nations member states, or less than a third of the organization’s 193 members. 

    The countries that signed up to the joint statement – 57 plus the European Union – were almost all free democracies in Europe, the Americas, and the Asia Pacific. 

    Significant no-shows fr om among the democracies at the U.N. included Brazil and India. Not a single African country signed. 

    Marking the sixth anniversary of the start of “Russia’s unprovoked, full-scale, and illegal invasion of Ukraine,” the statement reaffirmed solidarity with the people of Ukraine, and condemned Russian missile strikes which it said have resulted in harm, displacement, and deaths of thousands of civilians. 

    The signatories reiterated their support for Ukraine’s sovereignty, independence, and territorial integrity “within its internationally recognized borders, extending to its territorial waters.” 

    They demanded that Russian withdraw all of its military forces and equipment fr om Ukrainian territory, immediately and unconditionally.

    1. Nici Romania nu are nevoie de bani, emite obligatiuni asa de amorul artei, ca si Rusia... considera sursele Bloomberg.

      Testeaza piata 

      Ori nu înțelegi situațiile ori ești propagandist.

      Rusia are în general excedent bugetar: 2,8% în 2018, 1,8% în 2019, -4% în 2020, 1% în 2021. 

      Cu toate că anul acesta, cu toate sancțiunile Occidentale și ajutoarele de stat pentru a susține sectoarele afectate, rușii vor avea un deficit bugetar foarte mic, estimat la -2% PIB. E posibil ca deficitul bugetar să fie și mai mic de -2% dacă prețurile materiilor prime își păstrează prețul actual sau cresc. 

      Pe de altă parte România (ca și țările UE sau SUA) are un deficit bugetar cronic: -2,8% în 2018, -4,6% în 2019, -9,3% în 2020, -7,1% în 2021 și -5,9% prognozat pentru 2022 (dacă prețurile energiei nu cresc în continuare). 

      Privind statisticile de mai sus nu-ți trebuie mult creier să-ți dai seama că Rusia are niște finanțe solide în timp ce România (ca și restul UE) trăiește de la o lună la alta doar din împrumuturi ... 

    Nu stiu rusii ce stapana perversa poate fi China... O sa-si vanda tara pe gratis catre China pe modelul tarilor africane!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb