DUPĂ ŞASE LUNI DE LA PROPUNERE ŞI TREI LUNI DE LA AMENZILE CNVM Modificările Codului Bursei în privinţa structuratelor, aprobate

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2012

Modificările Codului Bursei în privinţa structuratelor, aprobate

Bursa ajustează regulile privind tranzacţionarea produselor structurate, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat, marţea trecută, modificarea Codului Bursei.

Bursa a transmis Comisiei primele propuneri de schimbare a Codului în legătură cu produsele structurate, în noiembrie 2011, după ce unii investitori au făcut sesizări că BCR nu şi-ar îndeplini obligaţiile de furnizor de lichiditate privind produsele structurate, emise de "Erste Bank".

Schimbarea Conducerii BVB, iniţiată în noiembrie 2011 şi realizată la începutul acestui an, se pare că a întârziat însă procesul de ajustare a regulilor privind tranzacţiile cu produse structurate.

Între timp, a început şi un proces împotriva BCR şi "Erste Bank", acuzate de nereguli în operaţiunile de pe piaţa bursieră, şi Bursa de Valori Bucureşti, acuzată că nu a supravegheat temeinic activitatea băncii, în calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de "Erste".

În luna martie, arbitrul pieţei de capital le-a aplicat amenzi lui Valerian Ionescu, şef Departament Tranzacţionare şi Vânzări Instrumente Financiare în cadrul Băncii Comerciale Romane, şi lui Valentin Ionescu, fost director general al BVB, după ce a analizat tranzacţiile cu produse structurate emise de "Erste Bank", pentru care Banca Comercială Română este furnizor de lichiditate.

Cu toate acestea, noile reguli vor intra în vigoare abia acum.

La 1 martie, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, ne declara că a transmis Bursei de Valori Bucureşti o serie de observaţii la acele prime propuneri, însă că nu primise, încă, niciun răspuns.

Doamna Anghelache ne spunea, în martie: "Şi noi, şi Bursa trebuie să urmărim cu foarte mare atenţie tranzacţiile cu aceste instrumente pentru că, aici, rolul cel mai important îl are furnizorul de lichiditate. Acesta numai împreună cu bursa poate să asigure o mişcare normală preţului acestor instrumente şi să ofere informaţiile necesare pieţei. Nu cred că, din luna august, de când au fost aces-te tranzacţii suspecte, s-a mai întâmplat ceva şi ne dorim din tot sufletul să nu se întâmple, pentru că, altfel, se pierde şi credibilitatea într-un instrument nou".

În vara anului trecut, în şedinţe caracterizate de o lichiditatea sporită pe produsele structurate, furnizori de lichiditate raportau frecvent probleme tehnice.

Potrivit modificărilor Codului Bursei, în situaţia în care un Furnizor de lichiditate înregistrează dis-funcţionalităţi de ordin tehnic (dis-funcţionalităţi ale sistemului electronic de cotare utilizat de acesta etc.) şi este în imposibilitate de a furniza cotaţii: este obligat să informeze BVB cu promptitudine cu privire la o astfel de situaţie, precizând data şi momentul de timp de la care se înregistrează această situaţie, precum şi motivul înregistrării situaţiei respective, iar obligaţiile sale se suspendă. Această notificare va include şi următoarele informaţii: 1. persoanele de contact din partea Furnizorului de lichiditate (telefon, e-mail); 2. dacă Participanţii se pot adresa Furnizorului de lichiditate pentru a solicita furnizarea de oferte de vânzare/cumpărare de către aces-ta pentru produsele structurate respective, în vederea încheierii de tranzacţii, în condiţiile în care Furnizorul de lichiditate are acces la sis-temul BVB.

Pentru a solicita oferte de cumpărare/vânzare din partea Furnizorului de lichiditate, un Participant se poate adresa acestuia şi prin intermediul opţiunilor disponibile în sistemul BVB, şi anume: 1. modulul de mesagerie din sistemul BVB; 2. utilizarea opţiunilor pieţei de tip deal dis-ponibilă pentru tranzacţionarea produselor structurate.

În perioada în care Furnizorul de lichiditate desemnat este în imposibilitatea de a furniza cotaţii, din cauza disfuncţionalităţilor de ordin tehnic înregistrate, dar are posibilitatea de a transmite/răspunde la oferte de cumpărare/vânzare aferente Participanţilor, acesta are obligaţia de a avea cel puţin un agent de bursă conectat la sistemul BVB. În situaţii deosebite în care Furnizorul de lichiditate se află în imposibilitatea de a furniza cotaţii şi de a transmite/ răspunde la ofertele de cumpărare/vânzare aferente Participanţilor, acesta va informa BVB cu privire la înregistrarea situaţiei respective, precum şi cu privire la motivul înregistrării situaţiei respective.

În situaţiile menţionate, furnizorul de lichiditate poate solicita, conform justificării prezentate, suspendarea de la tranzacţionare a produselor structurate vizate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb