DUPĂ SIBIU, Dow Jones ajunge şi la Bucureşti

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 mai 2012

Grigore Chiş: "Am solicitat BVB prelungirea programului până la ora 23.00".

Grigore Chiş: "Am solicitat BVB prelungirea programului până la ora 23.00".

Broker" Cluj a lansat două produse structurate pe indicele american şi propune prelungirea programului BVB până la ora 23.00

Structurate pe un indice autohton, în planul "Broker" Cluj

SSIF Broker a lansat, ieri, la tranzacţionare, două certificate turbo cu activ suport indicele american Dow Jones Industrial Average, la Bursa de Valori Bucureşti. Derivate ce urmăresc acest indice se tranzacţionează şi la Bursa din Sibiu, încă din 2010.

Astfel, prin certificatul turbo long pe Dow Jones, investitorii pot miza pe creşterea indicelui, iar prin turbo short, pe scădere.

SSIF "Broker" va avea calitatea de furnizor de lichiditate pentru cele două produse.

Acestea se adresează în special speculatorilor, deoarece înregistrează variaţii mai mari de preţ faţă de oscilaţia cotaţiei activului suport pe care au fost emise.

Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, consideră că singurul inconvenient pentru aceste produse este programul de tranzacţionare (n.r. 10.15 - 18.30), care se suprapune foarte puţin peste şedinţa de tranzacţionare din America. Astfel, domnia sa a precizat că a solicitat Bursei de Valori Bucureşti prelungirea programului, pentru produsele structurate, până la ora 23.00.

Grigore Chiş a mai spus că a luat în considerare şi posibilitatea să listeze structuratele pe Dow Jones la Sibex, însă a ales BVB, întrucât aici există deja astfel de produse.

Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al "Broker", spune că produsele structurate ar putea să îi atragă pe investitorii mai puţin disciplinaţi, care nu îşi setează dinainte limitarea pierderilor: "Cu aces-te produse vor fi siguri că nu îşi vor pierde casa".

Broker Cluj are în plan să îmbogăţească oferta de structurate a BVB. Potrivit lui Grigore Chiş, următorul produs ar putea avea ca activ suport chiar un indice autohton.

Domnia sa a declarat: "Structurate pe indicele Dow Jones reprezintă doar începutul. Avem aprobat de către CNVM un prospect general pentru produse structurate. Va urma o serie foarte mare de produse noi, în funcţie de cererea din piaţa locală, având ca activ suport indicii cunoscuţi ai pieţei mondiale, acţiunile cunoscute de afară".

Directorul general al "Broker" a mai declarat că doreşte să demonstreze că şi brokerii autohtoni pot aduce produse noi, deşi nu au în spate departamente întregi ale unor bănci.

Adrian Lupşan, BVB: În următorii doi-trei ani, piaţa structuratelor va fi una foarte dinamică

Anul trecut, produsele structurate au adus 4% din veniturile bursei, în timp ce piaţa Rasdaq numai 2%, a spus, ieri, Adrian Lupşan, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti, dorind să sublinieze creştere importanţei acestui segment.

Domnul Lupşan consideră că, în următorii 2-3 ani, piaţa produselor structurate va fi una foarte dinamică şi va oferi investitorilor acces la produse cu grad foarte ridicat de risc.

BVB a anunţat că piaţa produselor structurate a crescut de trei ori, în primul trimestru din 2012 faţă de perioada similară din 2011, pe fondul diversificării ofertei şi a interesului tot mai mare al investitorilor pentru aceste tipuri de instrumente. Volumul de produse structurate tranzacţionat în piaţă a fost de aproape 8 milioane de unităţi în primul trimestru din 2012, cu aproa-pe 70% mai mare faţă de trimestrul patru din 2011, pe fondul prelungirii programului de tran-zacţionare de la ora 16:45 la 18:30, din 16 ianuarie 2012.

Totuşi, de aceas-tă piaţă nu s-a auzit numai de bine. Din cauza unor nereguli constatate la piaţa produselor structurate, Bursa de Valori Bucureşti a fost chemată în judecată, alături de BCR şi Erste Bank de un investitor. De altfel, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a acordat amenzi fostului director general BVB şi şefului departamentului de tranzacţionare din BCR, în urma anchetei pe piaţa structuratelor. Vara trecută, într-o perioadă cu volatililtate foarte mare, market makerii anunţau destul de des suspendarea furnizării de cotaţii pentru structurate, pe fondul unor probleme tehnice.

Darie Moldovan: "Am făcut teste pentru a evita eventualele probleme tehnice"

Pentru a evita astfel de situaţii, oficialii Broker Cluj spun că au luat toate măsurile necesare.

Darie Moldovan a declarat: "Am luat toate măsurile de precauţie. Am făcut teste de răspuns a sistemelor, am identificat şi rezolvat problemele apărute. Sper că nu vor exista surprize neplăcute.

Investiţii de 350.000 de euro în modernizare

Grigore Chiş a mai declarat, ieri, că Broker Cluj se află într-un amplu proces de modernizare: "Am investit 350.000 de euro într-un program de back-office. Pe partea de hardware colaborăm cu o firmă de renume internaţional". Intermediarul vrea să îşi îmbogăţească oferta pentru clienţi.

Profitul net înregistrat de SSIF Broker, în primele trei luni ale acestui an, a urcat cu 86% faţă de realizările obţinute în aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 4.251.779 lei. Cifra de afaceri a scăzut cu 10,7%, atât pe fondul diminuării comisioanelor medii de tranzacţionare cât şi ca urmare a reducerii cu 2,8% a rulajelor tranzacţiilor clienţilor derulate prin intermediul SSIF Broker pe piaţa acţiunilor de la Bucureşti faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

SIF Muntenia este cel mai mare acţionar al SSIF Broker, cu o deţinere de 12,53%. În acţionariat se mai regăseşte Ioan Carţiş, cu un pachet de 8,25% din titluri, şi firma de transport Intervalco Baia Mare, cu 5,21%.

Exceptând cele două certificate lansate miercuri de SSIF Broker, la BVB mai sunt listate 51 de produse structurate emise de Erste Bank şi Raiffeisen Centrobank, iar pe sistemul alternativ de tranzacţionare sunt acţiunile a 20 companii străine, majoritatea fiind aduse de firma de brokeraj Tradeville.

Principalele caracteristici ale emisiunilor sunt următoarele:

Simbol: BKDOWTL1

Denumire instrument financiar: BRK DOW Turbo Long 1

Activ suport: Dow Jones Industrial Average Index

COD ISIN: ROSP00000018

Preţ de exercitare: 11800 pct.

Barieră:12000 pct.

Proporţie: 0,01

Număr certificate: 150,000

Data emiterii: 14.05.2012

Data maturităţii: 21.12.2012

Piaţa relevantă a activului suport: NYSE, NASDAQ

Simbol: BKDOWTS1

Denumire instrument financiar: BRK DOW Turbo Short 1

Activ suport: Dow Jones Industrial Average Index

COD ISIN: ROSP00000026

Preţ de exercitare: 13800 pct.

Barieră:13650 pct.

Proporţie: 0,01

Număr certificate: 150,000

Data emiterii: 14.05.2012

Data maturităţii: 21.12.2012

Piaţa relevantă a activului suport: NYSE, NASDAQ

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Deci astia de la Broker vin cu doua instrumente pe DOW. Un instrument LONG si altul in OGLINDA, deci SHORT.

    Cum credti ca evolueaza instrumentele lor ieri? 

    BKDOWTL1, cel LONG scade cu 3.33% in conditiile in care DOW scade cu 0.26%. 

    BKDOWTS1, instrumentul SHORT creste cu 6.06% in conditiile in care, cum spuneam, DOW a scazut cu 0.26%. 

    Hahaha...Tare....Vai de capul lor...Astia nu-s doar incompetenti ci si tepari.....E evident ca nu trebuie atinse aceste porcarii a la Broker ca te fura astia pe fata..  

    1. Stimate domn...

      Ia urmareste mataluta evolutia structuratui pe Dax, nu ti se pare ca ai "scapat" ceva?

      ...se numeste levier... 

      Preturile reflecta ultimele tranzactii efectuate pe bvb, inainte de 18.30, iar tu dai pretul final al indicelui de la ora 23. Mai studiaza inainte de a comenta...

      Am auzit de levier, un levier bun ar fi crestere si scadere in acelasi procent (de 3.3 sau 6.6) la ambele instrumente. Levier sa fie 3 X 1, sa-l intelegem, adica scade DOW cu 1% sa scada instrumentul LONG cu 3 % iar cel SHORT sa creasca cu 3%. Asta e levier pe intelesul tuturor.

      Dar sa vina astia cu nici ei nu stiu ce fluctuatii in jurul unei fluctuatii a DOW cu 0.26% e aberant. Sa vezi cind muta DOW un 2% ce distractie o sa fie. 

      Longul are incorporat dividende-shortul nu...

      de aici diferenta la crestere si scadere intre cele doua... 

      Nu ca le iau partea, au destule bube in cap, dar vin cu un spread mai mic, parca 1.5 fata si cei de Erste Bank...

      pretul certificatelor se calculeaza in baza unei formule, pe care o gasesti de regula in prospectele de emisiune, deci nu o sa ai aceeasi variatie si pe long si pe short in acelasi timp

    stimate domnule lupsan! ce propuneri are bvb pt despagubirea celor prejudiciati de BCR prin neasigurarea parametrilor asumati??ce masuri a luat bvb impotriva furnizorilor de lichiditate conform codului bursei care nu isi asuma obligatiile??

    Atentie, in piata de capital traieste un pitic. Nu-l lasati sa se apropie de stucturatele pe Dow, ca e jale. Piticului ii place sa zboare in pe axa capitala - centrul Transilvaniei unde are o locuinta speculativa. Repet atentie, piticul are afinitati cu o asociatie de spiridusi unde mai de mult era sef oficial. Acum e doar din umbra...Grija mare, ar fi pacat sa patiti ce au patit cei din taramul ardelean al derivatelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb