DUPĂ TREI LUNI DE LA ANUNŢUL PRIVIND OUG 114 BET - departe să recupereze căderea din decembrie 2018

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2019

BET - departe să recupereze căderea din decembrie 2018
  • document ataşat Parcursul indicelui BET şi a componentelor sale în perioada 18 decembrie 2018-18 martie 2019
    apasă aici pentru a descărca.

    Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu a reuşit să recupereze nici după trei luni şocul resimţit în luna decembrie a anului trecut, ce s-a resimţit cel mai puternic în data de 19 decembrie 2018, când referinţa pieţei noastre de capital s-a prăbuşit cu 11,21% ca urmare a declaraţiilor făcute cu o seară în urmă de Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, privind măsurile ce s-au materializat în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018 şi care, de atunci şi până acum, au ţinut sub asediu activitatea de la BVB.

    Practic, coşul de acţiuni ce cuprinde în structura sa cele mai importante titluri ale bursei bucureştene a încheiat şedinţa din data de 18 martie 2019 la 7.883,39 de puncte, cu 6,36% sub cele 8.419,19 puncte de indice pe care BET le afişa la aceeaşi dată a lunii decembrie a anului 2018, infirmând complet declaraţiile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului pentru probleme economice, care era de părere, în data de 20 decembrie 2018, chiar la o zi după al doilea cel mai mare picaj al bursei de la reînfiinţarea sa din anul 1995, că "scăderile sunt trecătoare" şi că ar trebui să ne aşteptăm "să fie recuperate în două - trei săptămâni".

    Nici vorbă de aşa ceva! La trei luni scurse de la acel moment, preţurile majorităţii acţiunilor componente ale indicelui BET (care între timp s-a îmbogăţit cu Alro) se află sub cele afişate în data de 18 decembrie 2019, ultima zi când piaţa noastră de capital a trăit fără ameninţarea măsurilor incluse în OUG (vezi tabel).

    Un investitor cu o experienţă de circa 20 de ani la BVB, care a ţinut să-şi menţină anonimatul, ne-a spus: "Este foarte greu de crezut că, în viitorul apropiat, piaţa va atinge nivelurile înregistrate înainte de anunţarea măsurilor ce au constituit Ordonanţa 114. Companiile vor da dividende cu randamente bune în comparaţie cu dobânzile bancare, astfel încât există oportunităţi de achiziţii în piaţă, dar nu trebuie să uităm că tocmai ne-a trecut glonţul pe lângă ureche şi, cu toate că Standard & Poor's a menţinut stabilă perspectiva noastră de rating, dacă se vor deteriora dezechilibrele macroeconomice, riscăm ca, pe termen mai lung, să spunem un an, să ne trezim cu o modificare a rating-ului, cu impact negativ asupra pieţei".

    Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, săptămâna trecută, agenţia de evaluare şi-a exprimat convingerea că Guvernul nostru va revizui prevederile cheie din OUG 114, menţionând că există posibilitatea de scădere a ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunţată a economiei.

    Referitor la cele trei luni scurse de la declaraţiile lui Teodorovici ce au zguduit bursa noastră, investitorul ne-a spus: "Pe de o parte, pentru inves-titorii curajoşi, a fost o fereastră de oportunitate pentru că au găsit, mai ales în cazul acţiunilor bancare, nişte preţuri la care nu se aşteptau înainte de momentul Ordonanţei, iar aici cel mai bun exemplu este SIF Oltenia care a avut şi disponibilităţi importante ca urmare a vânzării pachetului deţinut la Banca Comercială Română. Practic, a fost o perioadă fenomenală de cumpărare pentru SIF5. Totuşi, aceşti inves-tori curajoşi şi-au asumat şi un risc însemnat, pentriu că scăderea putea să continue. Pe de altă parte, a fost o perioadă plină de incertitudine, care persistă până în ziua de astăzi, pentru că încă nu ştim cum va arăta Ordonanţa.

    Noi, investitorii, aşteptăm un semnal clar din partea autorităţilor, pentru a ne putea contura nişte strategii de investiţii. Sigur că au apărut diferite zvonuri, dar până când nu vom vedea totul negru pe alb, nu ştim la ce să ne aşteptăm".

    La începutul acestei săptămâni, Eugen Teodorovici a anunţat, în Parlament, că Executivul va veni cu o propunere de schimbare a OUG 114, rezultată în urma dialogului şi pentru interesul mediului de afaceri, nu din constrângere sau la presiunea companiilor, precizând totodată, conform Agerpres, că până la finalul lunii martie, Ordonanţa până la finalul lunii martie OUG 114 va fi modificată.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb