DUPĂ ZECE LUNI DE SUSPENDARE Acţiunile "Monte dei Paschi", reluate la tranzacţionare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 octombrie 2017

Titlurile "Monte dei Paschi di Siena" vor fi reluate astăzi la tranzacţionare, pe piaţa din Milano, la zece luni după ce au fost suspendate pe motiv că banca italiană, a patra ca mărime din ţara de origine, nu a reuşit să atragă capital de la investitori, anunţă Reuters.

"Monte dei Paschi" a informat, ieri, că autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Italia a aprobat prospectul de relistare.

Specialiştii aşteaptă ca acţiunile băncii să se tranzacţioneze sub preţul de 6,49 euro plătit de stat în luna august, când Guvernul a injectat 3,85 miliarde de euro în "Monte dei Paschi".

Traderii spun că acţiunile ar putea scădea sub 4,28 euro, cotaţie la care au fost evaluate luna trecută, în timpul unei licitaţii organizate pentru stabilirea plăţilor datorate investitorilor care au cumpărat asigurări împotriva falimentului băncii.

"Preţul acţiunilor va fi puternic influenţat de reacţia emoţională a investitorilor faţă de pierderile suferite", a declarat Roberto Russo, director executiv al brokerului Assiteca SIM. Acesta a menţionat: "Vor trece luni de zile până când valoarea acţiunilor va reflecta performanţa financiară a băncii".

La un preţ de 4,28 de euro pe acţiune, contribuabilii italieni ar avea o pierdere "pe hârtie" de 1,3 miliarde de euro.

Pierderea potenţială este mai mare pentru foştii deţinători de obligaţiuni junior, a căror datorie a fost transformată în acţiuni. "Monte dei Paschi" a obţinut 4,47 miliarde de euro prin conversia datoriilor în acţiuni, care a evaluat titlurile băncii la 8,65 euro.

Statul îi despăgubeşte pe unii deţinători de obligaţiuni retail prin cumpărarea de acţiuni pe care aceştia le-au primit în cadrul conversiei.

"Monte dei Paschi di Siena" a solicitat ajutorul statului după ce, în decembrie 2016, nu a găsit cumpărători pentru o emisiune de titluri de 5 miliarde de euro, bani necesari menţinerii operaţiunilor sale pe linia de plutire.

Slăbită de un management necorespunzător, de scandaluri cu derivate şi împrumuturi neperformante, "Monte dei Paschi" a fost în centrul crizei bancare din Italia, iar salvarea sa a eliminat cea mai mare ameninţare la adresa sistemului financiar din ţară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb