ECDC cere înăsprirea restricţiilor în UE, anticipând o înmulţire a cazurilor de COVID-19 din cauza noilor tulpini

J.P.
Internaţional / 15 februarie 2021

ECDC cere înăsprirea restricţiilor în UE, anticipând o înmulţire a cazurilor de COVID-19 din cauza noilor tulpini

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a stabilit luni la nivelul "foarte ridicat" riscul pe care-l implică pentru statele Uniunii Europene răspândirea variantelor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2 şi a cerut menţinerea şi înăsprirea restricţiilor antiepidemice, relatează agenţiile EFE şi DPA, citate de Agerpres.

În ultima sa evaluare de risc pentru Europa, ECDC avertizează asupra "transmisibilităţii crescute" observată în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia), precum şi a posibilităţii ca aceste variante să "crească gravitatea bolii" şi să diminueze "total sau parţial" eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate.

"Studiile prin modele arată că, dacă nu se menţin şi inclusiv dacă nu se intensifică restricţiile, se poate anticipa în lunile următoare o înmulţire semnificativă a cazurilor şi deceselor relaţionate cu COVID-19", subliniază într-un comunicat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Implementarea eficientă şi consolidarea restricţiilor în viaţa publică şi activitatea economică pentru a diminua contactele interpersonale continuă să fie "esenţiale", insistă Andrea Ammon.

ECDC recomandă statelor europene să continue sporirea capacităţilor de secvenţiere pentru a detecta procentul noilor variante mai contagioase ale coronavirusului în totalul cazurilor pozitive.

ECDC solicită statelor membre "să accelereze ritmul vaccinării grupurilor de mare risc"

Centrul european atrage atenţia şi asupra unei "oboseli pandemice" în creştere, adică o accentuare în rândul populaţiei a unei atitudini de "demotivare în a respecta măsurile de protecţie recomandate", fenomen care poate avea ca efect "noi valuri de infecţii" şi creşterea nemulţumirii sociale rezultate din această evoluţie.

Cât despre închiderea şcolilor, ECDC consideră că această măsură trebuie să fie doar o "ultimă soluţie" şi să se recurgă la ea numai atunci când măsurile de distanţare şi siguranţă nu sunt suficiente în instituţiile de învăţământ.

Centrul european s-a arătat de asemenea rezervat şi faţă de instituirea aşa-numitelor "paşapoarte COVID" - propuse de unele state ale UE şi de sectorul turistic pentru ca persoanele vaccinate să poată călători liber -, date fiind "dovezile insuficiente asupra eficacităţii vaccinurilor în reducerea transmiterii virusului".

ECDC aminteşte că este nevoie şi de o intensificare a măsurilor sanitare obişnuite pentru frânarea epidemiei, respectiv testarea, identificarea lanţurilor de infectare, izolarea cazurilor pozitive şi a contacţilor acestora, plus purtarea măştii în spaţiile închise şi de asemenea în cele deschise dacă sunt aglomerate, precum şi evitarea călătoriilor neesenţiale.

Această agenţie a UE mai solicită statelor membre "să accelereze ritmul vaccinării grupurilor de mare risc", precum vârstnicii şi personalul sanitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb