Echipajele de cabină ale diviziei din Portugalia aparţinând companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair Holdings Plc vor intra în grevă timp de cinci zile, în perioada 21-25 august, conform anunţului sindicaliştilor (SNPVAC), preluat de Reuters.
Mişcarea vine în contextul în care piloţii Ryanair din Irlanda şi Regatul Unit supun la vot posibila declanşare a unei greve luna aceasta.
Ryanair, cel mai mare operator de transport aerian low-cost din Europa, a fost afectat de numeroase greve în 2018. Managementul companiei spune că au fost înregistrate progrese semnificative de atunci, prin încheierea contractelor colective de muncă cu o serie de sindicate ale piloţilor din toată Europa.
Dar, SNPVAC susţine că Ryanair a refuzat să respecte un protocol semnat în noiembrie anul trecut, care prevedea plata angajaţilor pe perioada de concediu, 22 de zile de concediu de odihnă pe an şi respectarea deplină a drepturilor din legea parentală portugheză.
"Derularea grevei, care priveşte toate sarcinile echipajelor de cabină, va avea loc între 21 august, ora 00.00, şi 25 august, ora 23.29", au precizat sindicaliştii portughezi, adăugând că notificarea privind încetarea lucrului a fost trimisă la data de 1 august tuturor entităţilor relevante.
Oficialii Ryanair nu au făcut declaraţii cu privire la această situaţie.
La finele lunii iulie, Ryanair a avertizat angajaţii că are cu 500 de piloţi mai mulţi şi 400 de membri ai echipajului în plus, iar în următoarele săptămâni vor fi anunţate concedieri.
Conducerea Ryanair şi-a informat angajaţii în acest sens printr-un mesaj video intern, transmis după publicarea rezultatelor financiare, în 29 iulie, când a precizat că spre sfârşitul lunii septembrie şi după Crăciun ar putea fi redus numărul locurilor de muncă la operatorul de transport aerian.
Ryanair avea, în anul fiscal încheiat în 31 martie, 14.000 de persoane angajate în echipajele de cabină.
În trimestrul al doilea din 2019, compania a înregistrat un profit după taxe de 243 de milioane de euro, în scădere de la 309 milioane de euro în perioada similară din 2018. Analiştii aşteptau un câştig de 232 milioane de euro.
Comisia Europeană i-a cerut vineri, Franţei, să recupereze ajutorul ilegal în valoare de 8,5 milioane euro acordat Ryanair la aeroportul din Montpellier, deoarece i-a oferit operatorului aerian irlandez un avantaj nedrept, conform Reuters.
Ryanair a utilizat aeroportul din sudul Franţei până în aprilie 2019, iar Comisia Europeană a demarat o investigaţie în urma plângerii unui rival al Ryanair.
Executivul comunitar a verificat suma plătită companiei aeriene şi subsidiarei sale AMS de către Asociaţia pentru promovarea fluxurilor economice şi turistice (APFTE) în perioada 2010 - 2017 pentru promovarea oraşului Montpellier şi a zonei din jurul său pe site-ul Ryanair.
APFTE este finanţată aproape în întregime de entităţi regional şi locale publice, care controlează modul de utilizare al bugetului său, conform Agerpres.