Eclipsă totală de lună

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 iulie 2018

Eclipsă totală de lună

Amatorii de astronomie au un motiv de bucurie, după ce au căutat suficient de multe "pete în soare": o eclipsă totală de Lună se va produce în noaptea de 27 spre 28 iulie.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul ţării noastre, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit, dar cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intarea în umbră şi traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate, informează Observatorul Astronomic, citat de news.ro.

Specialiştii precizează că: "Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă, mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar. Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20.14, când Luna se află sub orizont. După răsăritul Lunii, trebuie doar să aşteptaţi ca aceasta să intre în umbră. Intrarea în umbră începe la ora 21.24, oră de la care veţi putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului. Nu uitaţi să priviţi Luna din când în când, pentru a vedea cum umbra avansează pe disc. După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22.29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nunaţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea".

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23.22. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălţime deasupra orizontului, înspre sud-est. Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferenţă mică de eclipsele din 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute. Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna va fi colorată în "nuanţe de portocaliu-roşu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului)". Eclipsa de astăzi este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia. Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019. Pentru a observa această eclipsă nu este nevoie de un instrument astronomic.

Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până în ora 22.00), Jupiter (până la miezul nopţii) şi Saturn (toată noaptea). Observatorul astronomic va fi deschis pe 27 iulie, între orele 21.00-03.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb