ZIARUL BURSA

27 iulie 2018
Ediţia din 15.08.2024
Ilustraţie de MAKE

GUVERNAREA DĂNCILĂ LA ŞASE LUNI Deficitul bugetar a crescut de 2,4 ori

Călin RecheaMacroeconomie / 27 iulie 2018

Călin Rechea

Acum ştim de ce s-a grăbit premierul Dăncilă să anunţe bilanţul celor 6 luni în fruntea guvernului României: povestea frumoasă a creşterii pensiilor şi salariilor bugetarilor nu trebuia umbrită de evoluţia cheltuielilor bugetare, a căror creştere a dus deficitul bugetului general consolidat până la 1,61% din PIB, de la 0,88% după primele cinci luni ale anului.

În prima jumătate a anului curent, deficitul a crescut de 2,4 ori, până la 14,965 miliarde de lei, conform datelor oficiale de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Deficitul bugetar din aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 6,295 miliarde de lei, adică 0,73% din PIB.

Iresponsabilitatea bugetară nu se limitează, însă, doar la actualul guvern format de coaliţia condusă de PSD, ci a fost o caracteristică a tuturor prim-miniştrilor care "s-au aflat în treabă" pe la Palatul Victoria, încă înainte de prăbuşirea economică din 2009.

Legea conversiei creditelor în CHF - constituţională, în Muntenegru

Legea conversiei creditelor în CHF - constituţională, în Muntenegru

Emilia OlescuBănci-Asigurări / 27 iulie 2018

Legea de conversie a creditelor din CHF în euro la cursul de acordare este constituţională, a stabilit Curtea Constituţională din Muntenegru. Instanţa a răspuns, astfel, sesizării făcute de Addiko Bank (fosta Hypo Alpe Adria), arătând că "legiuitorul a stabilit un echilibru între interesul consumatorului şi obligaţia statului de a-l proteja, respectiv interesul băncilor şi dreptul acestora la iniţiativă liberă", conform site-ului aktuelno.me.

CE dă undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex

CE dă undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex

Emilia OlescuCompanii / 27 iulie 2018

Virgiliu Băncilă, Chimcomplex: "În primii trei ani după achiziţia Oltchim, vor fi făcute investiţii de 117 milioane euro, începând cu al patrulea an urmând să se investească în noua companie 450 milioane euro" 

Comisia Europeană (CE) dă undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.

Directoratul General pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene (CE) a emis, recent, Scrisoarea de Confort privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA către Chimcomplex Borzeşti, arată un comunicat de presă.

Patru pentru un singur loc

ÎN AŞTEPTAREA NOMINALIZĂRII VIITORULUI ŞEF AL DNA Patru pentru un singur loc

George MarinescuAnticorupţie / 27 iulie 2018

Funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie rămasă vacantă după revocarea, în 9 iulie, Laurei Codruţa Kovesi, poate fi ocupată în scurt timp. Ministrul justiţiei Tudorel Toader, în urma intervievării celor patru candidaţi pentru şefia DNA, a declarat că astăzi va anunţa care sunt rezultatele concursului şi nominalizarea unuia dintre candidaţi.

Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM, ne-a declarat: "Noi am importat îngrăşăminte, ceea ce este o ruşine. Avem nouă milioane de hectare arabile, iar pentru ele ai nevoie de îngrăşăminte, dacă vrei să faci agricultură industrială".

CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Reluarea producţiei de îngrăşăminte, absolut obligatorie"

Ramona RaduCompanii / 27 iulie 2018

Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari a anunţat că şi-a bugetat, pentru 2018, o investiţie de un milion de euro  

Pârvan: "În mod cert există piaţă pe segmentul de produse petrochimice"

Ţara noastră trebuie să reia producţia de îngrăşăminte, aspect "absolut obligtoriu" pentru o ţară agrară, cum este România, consideră Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

FP şi-a răscumpărat acţiuni şi GDR-uri, în valoare de 1,55 milioane lei

ÎN PERIOADA 23 - 25 IULIE FP şi-a răscumpărat acţiuni şi GDR-uri, în valoare de 1,55 milioane lei

A.I. Piaţa de Capital / 27 iulie 2018

Fondul Proprietatea (FP) şi-a răscumpărat, în intervalul 23 - 25 iulie, un număr de 1.771.523 de acţiuni şi echivalentul în acţiuni a Certificatelor Globale de Depozit (GDR), în valoare totală de 1.553.932,21 de lei, la un preţ mediu/titlu cuprins între 0,8841 şi 0,885 lei pentru o acţiune, respectiv 11 dolari pentru un GDR, se arată într-un raport al emitentului publicat, ieri, pe site-ul operatorului de piaţă.

Fuziunea "Luxottica" - "Essilor", aprobată şi în China

Fuziunea "Luxottica" - "Essilor", aprobată şi în China

Alina VasiescuInternaţional / 27 iulie 2018

Autorităţile de reglementare a sectorului concurenţei din China au aprobat, condiţionat, planul de fuziune dintre producătorul francez de lentile "Essilor International" SA şi producătorul italian de ochelari "Luxottica Group" SpA, prin care aceştia dau naştere unui gigant cu o valoare de 54 de miliarde de euro.

"Curţile oamenilor - cel mai mare pericol de răspândire a virusului pestei porcine africane"

SORIN MINEA, ROMALIMENTA: "Curţile oamenilor - cel mai mare pericol de răspândire a virusului pestei porcine africane"

Ramona RaduCompanii / 27 iulie 2018

ANSVSA: "În perioada 1 ianuarie - 25 iulie 2018, au fost confirmate 440 de focare de pestă africană la porci domestici - 438 în gospodăriile populaţiei, două în exploataţii comerciale" 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat că, în perioa­da 1 ianuarie - 25 iulie 2018, au fost confirmate, la noi în ţară, 440 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale.

Ludovic Orban

LUDOVIC ORBAN: "Bugetul pârâie din încheieturi, deficit bugetar record"

E.O.Macroeconomie / 27 iulie 2018

Bugetul pârâie din încheieturi, iar deficitul bugetar a ajuns la o cifră record, atrage atenţia liderul PNL Ludovic Orban, care a transmis: "Tragem un nou semnal de alarmă privitor la faptul că guvernarea PSD aruncă România în criză şi riscă să pună sub semnul întrebării capacitatea Guvernului de a plăti salariile şi pensiile şi de a face faţă cheltuielilor statului român.

Criza guvernării

Cornel CodiţăEditorial / 27 iulie 2018

Cornel Codiţă

În vocabularul politic al societăţii româneşti post-decembriste, în ciuda importanţei sale, conceptul de "Guvernare" a rămas un continent aproape în întregime neexplorat, nu doar pentru guvernaţi, ci şi pentru cei care, graţie sistemului democraţiei reprezentative, au acces la guvernare.

Eclipsă totală de lună

Eclipsă totală de lună

O.D.Miscellanea / 27 iulie 2018

Amatorii de astronomie au un motiv de bucurie, după ce au căutat suficient de multe "pete în soare": o eclipsă totală de Lună se va produce în noaptea de 27 spre 28 iulie.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Pregătiri pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Pregătiri pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Gheorghe IorgoveanuPolitică / 27 iulie 2018

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a prezentat principalele proiecte demarate şi pregătirile efectuate în vederea preluării, de la 1 ianuarie 2019, de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în...

BET revine peste pragul de 8.000 de puncte

BVB BET revine peste pragul de 8.000 de puncte

A.I.Piaţa de Capital / 27 iulie 2018

Lichiditate de numai 17 milioane de lei 

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat penultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în teritoriul pozitiv, cotaţia indicelui BET, referinţa pieţei noastre de capital, urcând...

MACRO NEWSLETTER 27 Iulie 2018

MACRO NEWSLETTER 27 Iulie 2018

Macroeconomie / 27 iulie 2018

Creditul acordat rezidenţilor din zona euro şi-a temperat creşterea anuală în iunie 2018, până la 3,1%, de la 3,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 3,9% a creditului guvernamental şi a unui avans de 2,8% a creditului...

Mediul de afaceri, la ora bilanţului

Mediul de afaceri, la ora bilanţului

George MarinescuCompanii / 27 iulie 2018

Ministrul Radu Oprea a spus: "Start-Up Nation 2018 va fi lansat cu siguranţă în această toamnă" 

Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a prezentat, ieri, bilanţul activităţii pe primul...

Taxele vamale taie din profitul "Ford"

Internaţional / 27 iulie 2018

Compania auto americană "Ford Motor" Co. şi-a revizuit miercuri în scădere estimările privind câştigurile din acest an din cauza declinului vânzărilor, a tarifelor vamale impuse de China, a dificultăţilor cu care se confruntă pe piaţa...

BCE a lăsat nemodificate dobânzile

Bănci-Asigurări / 27 iulie 2018

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, aşa cum se aşteptau analiştii, şi a reiterat că va continua să facă achiziţii de active la ritmul actual de 30 de miliarde de euro pe lună până în...

AFM finanţează CFR Marfă cu 14 milioane de lei

Companii / 27 iulie 2018

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finanţat CFR Marfă cu 14 milioane de lei pentru primul transport de tip RO-LA pe ruta Dorneşti - Giurgiu Nord Fr. - Ruse şi retur, organizat ieri, potrivit Agerpres.

Sit tibi terra levis amice! - un ultim omagiu lui Romulus Maier

Laurent Chrzanovski şi Mihaela GorodcovMiscellanea / 27 iulie 2018

România, cu comoara sa de expresii luate din diferite civilizaţii, este singura ţară latinofonă unde cea mai folosită expresie de doliu găsită în epigrafia funerară româ­nă a supravieţuit intactă, «să-i fie ţărâna uşoară».

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo