GUVERNAREA DĂNCILĂ LA ŞASE LUNI Deficitul bugetar a crescut de 2,4 ori
Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2018
Acum ştim de ce s-a grăbit premierul Dăncilă să anunţe bilanţul celor 6 luni în fruntea guvernului României: povestea frumoasă a creşterii pensiilor şi salariilor bugetarilor nu trebuia umbrită de evoluţia cheltuielilor bugetare, a căror creştere a dus deficitul bugetului general consolidat până la 1,61% din PIB, de la 0,88% după primele cinci luni ale anului.
În prima jumătate a anului curent, deficitul a crescut de 2,4 ori, până la 14,965 miliarde de lei, conform datelor oficiale de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Deficitul bugetar din aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 6,295 miliarde de lei, adică 0,73% din PIB.
Iresponsabilitatea bugetară nu se limitează, însă, doar la actualul guvern format de coaliţia condusă de PSD, ci a fost o caracteristică a tuturor prim-miniştrilor care "s-au aflat în treabă" pe la Palatul Victoria, încă înainte de prăbuşirea economică din 2009.
Sub "atenta" lor "cârmuire" datoria publică a crescut mult mai rapid decât PIB-ul nominal, ceea ce reflectă o capacitate tot mai redusă de onorare a obligaţiilor de plată (vezi graficul din pagina 8).
Din 2009, datoria publică a crescut de 2,5 ori până la sfârşitul anului trecut, în timp ce Produsul Intern Brut a crescut doar de 1,6 ori.
Nu trebuie să uităm că această divergenţă majoră s-a accentuat pe fondul unei tendinţe de scădere a dobânzilor, care încă se aflau aproape de minimele istorice la jumătatea anului trecut.
Acum situaţia este radical diferită. Dobânzile se află pe o traiectorie susţinută de creştere, iar promovarea unor politici fiscale care conduc la adâncirea deficitului bugetar, politici susţinute şi de represiunea financiară generată de politica monetară ultrarelaxată a Băncii Naţionale, depăşeşte cu mult pragul iresponsabilităţii autorităţilor.
Deteriorarea gravă a situaţiei bugetare a avut loc în condiţiile creşterii veniturilor cu o rată anuală de 12,6%, până la 132 miliarde de lei, şi a creşterii cheltuielilor cu 19%, până la 147 de miliarde, de care premierul Viorica Dăncilă a "uitat" în bilanţul său.
În prima jumătate a anului 2018, veniturile fiscale au scăzut cu o rată anuală de 0,1%, până la 67,95 miliarde, pe fondul unei creşteri a veniturilor din TVA cu 5,9% şi a unei scăderi cu 11,3% a veniturilor din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital.
De ce are loc această scădere masivă, când economia "duduie"? Cum "duduie" fără profituri mai mari? Sau majoritatea agenţilor economici au ales să intre în "subteran"?
Creşterea cu 19% a cheltuielilor totale a avut loc în condiţiile unei creşteri cu 24,4% a cheltuielilor de personal, cu 21,7% a cheltuielilor cu dobânzile şi a unei creşteri cu 72% a cheltuielilor de capital.
Presa financiară a scris recent că "românii se îngrămădesc să lucreze la stat", iar "peste 18.000 de noi bugetari au apărut pe statele de plată ale administraţiei publice în ultimul an", respectiv "un sfert dintre salariaţii României lucrează la stat".
În faţa acestor statistici nu mai este nimic de spus.
Cheltuielile cumulate din patru capitole bugetare (personal, bunuri şi servicii, dobânzi şi subvenţii) au reprezentat mai mult de jumătate din cheltuielile curente ale bugetului, care s-au ridicat la 140,5 miliarde de lei.
Aici se găsesc "resursele" pentru reducerea drastică a cheltuielilor, în condiţiile în care încercările de creştere a veniturilor bugetare, prin majorarea impozitelor şi taxelor ar reprezenta o greşeală enormă a guvernanţilor.
Conform datelor de pe site-ul Guvernului, bugetul pentru 2018 a fost construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 3,1% şi un deficit bugetar de 2,97% din PIB.
Niciuna dintre aceste ipoteze nu este realistă. Randamentul cerut pentru obligaţiunile guvernamentale a crescut accelerat la sfârşitul primul semestru din 2018 faţă de mijlocul anului anterior. Pentru certificatele cu maturitatea la 6 luni creşterea a fost de 5,8 ori, pentru titlurile cu maturitatea la 1 an de 4 ori, iar randamentul obligaţiunilor de 10 ani a crescut de 1,3 ori, până la 5,3%.
Creşterea accelerată a dezechilibrului bugetar va conduce la accentuarea presiunilor de creştere a costurilor de finanţare la nivelul întregii economii şi la deteriorarea severă a încrederii investitorilor şi consumatorilor în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare.
Din păcate, aceasta pare să fie o problemă secundară pentru ocupanţii vremelnici şi nevolnici ai Palatului Victoria.
Am găsit raportul guvernamental privind deficitul bugetar după primele 6 luni ale anului pe site-ul MFP în jurul orei 13:00 de ieri. La câteva ore după apariţia informaţiei în ziarul BURSA, toate documentele care aveau data 25.07.2018 au dispărut.
Pe cine încearcă să prostească guvernanţii? Oare nu ştiu că o informaţie apărută pe Internet nu dispare în urma unei ordonanţe de urgenţă?
Cineva, probabil responsabilul cu miracole din cadrul coaliţiei de guvernare, trebuie să facă urgent ceva.
De când poate realitatea să nu se supună fanteziilor bolnave ale unor analfabeţi economici?
_____________
După închiderea ediţiei, pe site-ul MFP a reapărut execuţia bugetară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ce frumos prezentati! în data de 27.07.2018, 02:15)
Intrebare; cat este datoria publica guvernamentala a Romaniei versus PIB? E cumva 35%?Dar datoria Germaniei e 60% ,Frantei e 112% Italiei e 120% din PIB-ul lor?
Necesarul de investitie in infrastructura Romaniei este de 75 mld euro? Cu deficit de 3% din PIB doar pentru investitii in cati ani am avea dreptul sa le realizam conform tratatului de adereare,12-15 ani?? Care e solutia alternativa?
Despre asta nu spuneti nimic??
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 03:50)
Spune ce vrei sa spui tu, nu ce vrei sa spuna ei! Pentru ca ei nu au spus nimic nici despre Sofia Loren. Deci, ce naiba vrei sa spui?!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 11:21)
Ți-a spus clar că nu poți face investiții și poți recupera decalaje cu deficite mai mici de 3% sau 0% cum vrea Germania.
Marotele Securității prind doar în zona analfabetă economic.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 17:20)
Daca tie ti se pare ca este clara exprimarea " nu poți face investiții și poți recupera decalaje" atunci m-am lamurit: esti doar analfabet, fara sa te mai primeasca si in securitate.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 18:09)
Ideea de bază este clară, la Securitate nu vă pasă de români, doar vă bateți joc de ei și știți că se mai schimbă călăreții. La propaganda securistă se face foamea la propriu. Cine nu acceptă, e deja în stradă la mooie.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 18:18)
Lipsește negația? La cât ești de securist, te cred că n-ai cum să pricepi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 04:02)
"Dati cate un kil, sa ajunga la toti!" Asta spunea omul aflat la coada (pentru zahar, faina, ulei) pe timpul lui Ceausescu. Iar cand omul ajungea in fata, cerea cinci kile: "Da de unde stii dumneata cat imi trebuie mie?!" Nu stiu daca genul asta de nimicnicie este specific romanilor sau mizeriei, dar la noi e multa mizerie si sunt si multi romani. De la 1 iulie, guvernul PSD a marit pensiile cu 10%. Si le-a marit cu adevarat, peste rata inflatiei si dupa ce le mai marise o data, cu jumatate de an in urma! Ala caruia i s-a marit pensia, nu vede dincolo de lungimea lingurii: daca PSD i-a marit pensia iar "ailalti" spun ca prin asta se ingenuncheaza economia, omul stie ca trebuie neaparat sa-l voteze pe al' de-i mareste pensia. Chiar nu e clar ce ar trebui sa spuna "ailalti", pentru ca pensionarul sa vada si pericolul de dupa lingura. Ma tem ca PSD stie bine ce face si nu-l doare-n pix ca da foc la tara.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 11:28)
Aceleași marote le-ați mestecat și în aprilie 2011, când în sfârșit Securitatea se gândea că ar fi bine să reîntregească salariilor.
N-ați mai apucat pentru că tot PSD-ul a operat majorările, iar de atunci economia tot crește, iar Cîții și Păunii mint și prostesc în gol, nu-i mai crede nimeni.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 07:21)
mai usor securistilor,ce va spune voua cresterea consumului?ca populatia traieste mai rau?restul vrajeala
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 11:21)
Nuuu turnatorilor voiculescieni, nu traim in cocina lui daea, orasul Bacau e condus de Basescu, iar pesedeii si cu motocicleanu, cu guzganianul armean nu parjolesc Romania !
Restul e puscarie dracniana !
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 11:25)
Trăim în mocirla Securității. Orice se clădește în România, vine un securist care comisionează raptul operat de multinaționale.
Kovesi va ajunge la pârnaie. Pentru tot ce a făcut dimpreună cu Coldea, toată propaganda securistă plină de tablagii, veți plăti.
3.3. Tu vei ajunge la parnaie! (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de BIBI în data de 27.07.2018, 13:35)
Tu spagarule vei ajunge la parnaie!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 14:24)
Securista Kovesi va ajunge la pârnaie, aia care și-a dat singură casă de la stat după ce mai primise una tot de la stat.
Asta susține așa-zisa dreaptă românească, niște securiști care parazitează contribuabilul român.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 08:31)
Care este solutia, dle Rechea ca sa avem si noi, romanii salarii ca in vest in conditiile in care preturile bunurilor de consum sunt la fel sau chiar mai mari in unle cazuri?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 09:12)
Productivitatea.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 11:12)
hahahaha
Marota securicilor cu 3 lei pe lună.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 12:22)
Da tu alta solutie!
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 12:34)
Angajații care acceptă să fie jupuiți vor fi jupuiți.
Vorbind strict despre salarizare, libertatea de mișcare a forței de muncă expune angajatorii din România la condițiile pieței muncii din UE. Adică, ghinion, vă veți păcăli singuri, vă șacalizați, iar în final veți angaja chinezi pe salarii de 2-3 ori mai mari.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 16:01)
Vad ca ai dat alta solutie.
Sindicalist securist stalinist voiculescist.
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 18:11)
Salariile vor crește, firmele Securității de tip paravan falimentează. Dacă mai pierdeți un rând de alegeri, le închideți, cu tot cu Securitate.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 08:42)
in venezuela toti sunt miliardari, de aia l au votat aia pe maduro pt a doua oara. dragnea face la fel, or sa mai plece vr -o 3-4 milioane, cei ce acum muncesc la privat, vr -o 2 la groapa morti de foamete si restul, se lupta pe lesuri ca hienele. responsabilitatea la romani, aleg conducatorii tari cei ce au condus unul dintre judetele cele mai sarace din tara, mai bine de zece ani. concluzia va apartine
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 11:14)
Concluzia e că românii au mai votat habarniști care promiteau creșteri de salarii, dar care le-au tăiat cu 25%.
A conduce orașe bogate în care ai pompat banii tuturor nu reprezintă nicio sfârâială pentru teleormăneni, sălăjeni sau vasluieni.
6. Se cheltuie mai mult decat se incaseaza
(mesaj trimis de Vlad în data de 27.07.2018, 10:28)
Problema este una de trend.
Si trendul conteaza.
Trendul este de cheltuieli mai mari decat veniturile, si nu se mai poate intoarce ca nu ai loc de intors : nu ai unde sa mai scazi taxele ca sa stimulezi si salariile si pensiile nici atat.
Romania se imprumuta mai scump pe aceasta crestere economica fortata de fspt, decat Serbia.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 11:17)
Vine dreapta cu tăieri de salarii și majorări de taxe.
Tot dreapta responsabilă este cea care a majorat dobânda publică de la 13% la 31% într-un an. Sunteți de o responsabilitate ieșită din comun.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 11:38)
datoria publica
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 13:31)
Postaci plictisitori
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 14:25)
Asta e, nu captivezi pe nimeni cu dragnea-dragnea. La un moment dat Securitatea o va lua în brațe.
8. o femeie foarte frumoasa
(mesaj trimis de chirila mihai în data de 27.07.2018, 18:11)
avem un prim ministru care arata bine se vede ca e si desteapta ce vreti la conducere niste tantalai doamna prim a facut studiile a facut si practica la sonde a si lucrat ce vret i sal punem pe nustiu care din germania sau din austria fiti linistiti ca deocamdata o ducem bine o sa vedeti ce urmeaza .,,mnbvnm
9. UN EURO ESTE EGAL CU 9.5 LEI
(mesaj trimis de chirila mihai în data de 27.07.2018, 19:14)
eu am mai spus aceasta treaba in septembrie pe 30 se va vedea cind vor pocni oimporturile pentru iarna oamenilor nor sa le vina sa creada or sa spuna dar am votat cu pddtteu si am pensia de deruta ca am fugarit tinerii si am ramas hodorogii sino sa mincam ciuci pentru ca neam vindut paminturile si italieni il cara la propriu in itali adica itaca..,mnbvbnm
10. miau miorleau
(mesaj trimis de chirila mihai în data de 27.07.2018, 19:23)
asa o sa tipati ca titirejii cind camatarii nu vva vor mai da inprumuturi si asta in curind la prima abatere ba nebunilor nu vedeti ca voi traiti pe imprumuturi adica inginerii financiare ce se poate intimpla sa o suga totii...,mmnb