CE dă undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 27 iulie 2018

CE dă undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex

Virgiliu Băncilă, Chimcomplex: "În primii trei ani după achiziţia Oltchim, vor fi făcute investiţii de 117 milioane euro, începând cu al patrulea an urmând să se investească în noua companie 450 milioane euro"

Comisia Europeană (CE) dă undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.

Directoratul General pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene (CE) a emis, recent, Scrisoarea de Confort privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA către Chimcomplex Borzeşti, arată un comunicat de presă. Acesta precizează: "Aşteptată de şase luni, scrisoarea confirmă că termenii şi condiţiile care stau la baza actualului proces de vânzare nu indică o posibilă continuitate economică între Oltchim SA şi cumpărătorii activelor, Chimcomplex Borzeşti, trimiţând astfel un semnal de aprobare şi de încredere în tranzacţie mediului financiar european".

În ultimele două luni, au fost finalizate auditurile şi rapoartele de Due Diligence făcute de PricewaterhouseCoopers (P.W.C) şi Jacobson Londra şi au fost oferite potenţialilor finanţatori, care, în următoarele săptămâni, vor face ofertele angajante.

Virgiliu Băncilă, preşedinte CA Chimcomplex, a declarat: "Încheierea cu succes a acestei tranzacţii este de importanţă capitală pentru relansarea industriei chimice din România, având ca obiectiv integrarea şi dezvoltarea unui complex industrial ce va deveni unul dintre cei mai importanţi jucători din industria chimică românească şi din Europa de Sud Est".

Domnia sa a mai precizat că, luna trecută, a avut întâlniri cu Ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă şi cu experţii din ministerul de resort, stabilind un plan strategic de colaborare deschisă în parteneriat public-privat: "S-a stabilit, astfel, că prioritară este finalizarea tranzacţiei, pentru care ambele părţi vor lucra împreună, şi secundar este termenul de încheiere a acesteia. Ramura chimiei este de importanţă strategică pentru România şi merită să fie susţinută de toţi factorii de decizie, deoarece asigură pe orizontală dezvoltarea întregii economii. Ne referim aici la procesarea gazelor, unde România excelează, la consumul de energie electrică ce se produce în ţară (acum exportăm energie electrică din lipsă de consumatori mari industriali) şi la miile de locuri de muncă. Vom reconstrui, în sfârşit, mândria de a fi chimist în România prin salarii decente, asigurate de invesţiile ce vor urma, respectiv 117 milioane euro în primii 3 ani după achiziţia Oltchim şi de 450 milioane euro începând cu anul al patrulea".

Dat fiind tipul de tranzacţie (cea mai mare din Europa de Est din acest an), finalizarea finanţării acestei fuziuni este asistată de către senior advisorul Deloitte Londra, mai subliniază comunicatul citat. Reprezentanţii Chimcomplex au avut, săptămânile trecute, o serie de întâlniri, la Londra, cu investitori cu experienţă în domeniu şi în tranzacţii similare din Europa de Est.

Compania Română de Chimie va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, după încheierea tranzacţiei de cumpărare de către Chimcomplex Borzeşti a grupelor de active 1-5 şi parţial 7 de la Oltchim.

Chimcomplex Borzeşti este unul dintre cei mai importanţi producători de produse chimice din România, înfiinţat de stat în 1954. În 2003, compania a fost privatizată, iar grupul SCR, condus de antreprenorul Ştefan Vuza, a devenit acţionar principal. Astăzi, compania este listată pe segmentul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti.

Metoda de producţie a Chimcomplex Borzeşti se referă la procesul de electroliză a clorurii de sodiu, care implică predominant fabricarea de sodă caustică (78% din vânzări), aceasta fiind utilizată în principal în producţia unei game largi de produse chimice organice şi anorganice, celuloză şi hârtie, aluminiu, textile, săpunuri şi detergenţi, precum şi tratamente pentru apa potabilă.

Oltchim este cel mai mare producător de produse chimice din România, în special de polieteri şi polioli. Combinatul a fost înfiinţat în 1966, sub denumirea de Combinatul Chimic Vâlcea, iar din 1990 funcţionează sub formă de societate comercială pe acţiuni, în 1997 devenind companie publică prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

La finalul lui 2017, Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, compus din BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL, a informat Bursa de Valori Bucureşti cu privire la faptul că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti, în calitate de cumpărător, şi Serviciile Comerciale Române, în calitate de garant.

Chimcomplex Borzeşti a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim însă, suplimentar, a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro.

În data de 26 februarie 2018, Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind Pachetul operaţional 6 - Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, în 15 iunie fiind anunţată finalizarea acestei tranzacţii, la preţul de 12,11 milioane de lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este principalul acţionar al societăţii, cu 54,8062% din acţiuni.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Un consortiu de administratori si o adunare a creditorilor dispun de proprietatile statului???

    Statul cand si unde a aprobat vanzarea??? 

    Adunarea generala a actionarilor a aprobat instrainarea?

    Ceilalti actionari au aprobat vanzarea??? 

    1. Statul nu mai are nici o putere intr-o companie pe care a falimentat-o! Datoriile OLT sun mult mai mari decat pretul pe care o sa plateasca cumparatorul. Asa ca actionarul majoritar si cei minoritari nu pot avea nici un ban pe actiune. BVB nu ar fi trebuit sa accepte actiunile OLT la tranzactionare.... dar....

      oare de ce nu se intreaba nimeni ce mai face PCC si de ce a fost nevoie de necontinuitate in activitate. Ce greseala mai rasunatoare poate fi aceea de a scrie un raport asupra cauzelor insolventei folosind un sistem de raportare contabil care nu tine cont de ajustarea la inflatie si in acelasi timp nivelul datoriei acumulate este calculat conform IAS 29. Rezultatul reportat devine atunci cu 983 de milioane RON mai negativ ... BCR nu observa neconcordanta si atunci trece creanta la Erste, KPMG, Deloitte , PWC lasa imediat in insolventa PKF Conta sa se umple de renume aproband inadvertente colosale dupa care preia Deloitte folosind principiul Petrom care a dus in 2013 la manipularea Stoxx pentru a scadea cu 13 miliarde RON facandu-l astfel echivalent atat in RAS cat si in IFRS.Iar doamna. SI Doama Vestager nu observa mimic fiind ocupata cu Google , Facebook si alte PFAuri...

    Bine ca se mai face ceva.Pana acuma mai mult se ditrugea decat se facea.

    Este vorba de vanzare-cumparare sau de parteneriat public-privat?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb