Cu o creştere de 2,95%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 18 - 25 iulie, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) urcă pe prima treaptă a rentabilităţilor din indicele BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care s-a apreciat, în perioada menţionată, cu 0,1%.
Aprecierea cotaţiei BRD din intervalul avut în vedere a apărut în contextul în care, pe data de 2 august, societatea bancară îşi va publica rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea al acestui an, emitentul obişnuind investitorii, în ultima vreme, cu creşteri ale profitabilităţii.
Pentru intervalul 18 - 25 iulie, preţul acţiunii BRD a oscilat între o scădere de 1,49%, consemnată pe data de 20 iulie, pe fondul unui volum de 69.397 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 202.000 de unităţi, şi o creştere de 1,92%, apărută pe data de 25 iulie, în contextul unui rulaj de 158.861 de acţiuni.
Privită din punct de vedere tehnic, cotaţia BRD se situează, pe graficul zilnic, pe o tendinţă ascendentă atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, preţul acţiunii societăţii bancare tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică utilizate, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar) de 20, 50 şi 200 de zile ce definesc aceste orizonturi de timp.
În perioada avută în vedere, cotaţia acţiunii emitentului a depăşit rezistenţa (nivel de preţ ce acţioneză ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) situată la 13,5 lei, acest prag devenind acum suport (nivel de preţ ce acţioneză ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei), în timp ce, următoarea rezistenţă se află la nivelul de 14,5 lei/acţiune.
Pentru primul trimestru al acestui an, BRD a obţinut, la nivel de grup, un profit net de 414 milioane de lei, în urcare cu 26% faţă de cel din perioada similară a anului anterior, principalul motor al creşterii fiind aprecierea venitului net bancar cu 11,4%, până la 724 de milioane de lei, la care au contribuit toate categoriile principale de venituri, potrivit raportului băncii.
În anul 2017, BRD obţinut un profit net consolidat de 1,415 miliarde de lei, în creştere cu 85,3% faţă de cel din anul anterior, performanţă datorată veniturilor solide din activitatea de bază şi a costului de risc pozitiv, conform BRD.
Societatea bancară este unul dintre cei mai lichizi emitenţi de la BVB, având o capitalizare de circa 9,617 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate pe site-ul bursei.
Acţionarul majoritar al BRD este Grupul Societe Generale din Franţa, ce deţine 60,17% din capitalul societăţii bancare.
Ponderea titlurilor emitentului în principalul coş de acţiuni al pieţei este de 11,65%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere de 0,59%, în raport cu moneda euro, în intervalul 18 - 25 iulie.
Cu o creştere de 0,56%, în raport cu moneda euro, titlurile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada avută în vedere.
Miercuri, 25 iulie, preţul acţiunilor SIF5 a stagnat, pe fondul unui rulaj de 97.824 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 190.100 de unităţi.
Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei, a crescut cu 0,19%, în perioada 18 - 25 iulie.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile Turbomecanica (TBM), a căror creştere a fost de 9,57%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.
Pe data de 25 iulie, cotaţia emitentului a avut un salt cu 2,3%, fiind transferate 18.600 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 108.430 de unităţi.
Clasamentul rentabilităţilor de la bursa noastră, în perioada 18 - 25 iulie, este condus de acţiunile Altur (ALT), cu un avans de 24,74%, în raport cu moneda euro.
Poziţia a doua a topului randamentelor de la BVB este ocupată de titlurile TBM, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Cemacon (CEON), a căror apreciere a fost de 8,56%.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 17 - 24 iulie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 1,93%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o creştere de 1,09%, în timp ce titlurile OTP Global Mix, care s-au apreciat cu 0,81%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a crescut cu 0,05%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 18 - 25 iulie, cu 0,56%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,6%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 10,54%, în intervalul 18 - 25 iulie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.260 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 141,97 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 27.07.2018, 08:13)
Cum era aia cu limitarea dobanzilor? A plecat in vacanta parlamentara?