Preşedintele SUA, Donald Trump, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor să reducă taxele vamale şi să elimine tensiunea din relaţiile comerciale transatlantice, după cum au declarat cei doi oficiali în urma unei întruniri pe care au avut-o miercuri, la Casa Albă.
Trump a declarat: "Sperăm să putem rezolva ceva pentru o piaţă de schimb corectă cu Europa. Dacă ar fi posibil să nu avem niciun fel de taxe şi subvenţii, Statele Unite ar fi extrem de mulţumite. Multe ţări au taxe mari şi trebuie să le urmăm exemplul. Puteţi numi acest lucru răzbunare, dar eu prefer să spun că dorim reciprocitate".
La rândul său, Juncker a spus: "Suntem parteneri apropiaţi, aliaţi, nu duşmani. Trebuie să acţionăm împreună. Cred că trebuie să vorbim unii cu alţii şi să ne concentrăm pe reducerea taxelor, nu pe majorarea lor".
Trump şi Juncker au anunţat că au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE, iar liderul de la Casa Albă a menţionat: "A fost o zi foarte mare pentru comerţul liber şi echitabil. Începem negocierile chiar acum. Ştim în bună măsură unde vrem să ajungem: tarife zero, bariere netarifare zero şi subvenţii zero pentru bunurile industriale non-auto".
Preşedintele SUA vrea creşterea comerţului cu servicii, produse chimice şi farmaceutice, produse medicale, soia.
La rândul său, Juncker a anunţat că a convenit cu Trump ca Uniunea Europeană şi Statele Unite să nu îşi impună reciproc noi tarife în timpul negocierilor.
Amintim că, după ce a decis să taxeze importurile de oţel şi aluminiu din UE, preşedintele american a ameninţat cu aplicarea unor tarife de 25% pe importurile de automobile.
Potrivit unor surse europene citate de presa străină, nicio taxă vamală nouă nu va fi impusă importurilor de maşini europene în Statele Unite.
Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a salutat "progresul" în relaţiile SUA-UE, care "poate evita un război comercial şi salva milioane de locuri de muncă", însă industria germană a avertizat că pericolul tarifelor americane pentru automobilele europene nu a dispărut complet.
Eric Schweitzer, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania, a declarat că depinde de Statele Unite să refacă încrederea în relaţiile cu Europa şi să elimine tarifele.
Primele măsuri ale oficialilor din UE şi SUA vor fi rezolvarea problemelor legate de tarifele vamale la oţel şi aluminiu, a afirmat ieri, citat de CNBC, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, care se aşteaptă ca un acord comercial între cele două părţi să fie realizat treptat.
______________
Directorul general al FMI, Christine Lagarde: "Sunt încântată să aflu că Statele Unite şi UE au ajuns la un acord pentru a colabora în vederea reducerii barierelor comerciale şi, împreună cu alţi parteneri, să consolideze Organizaţia Mondială a Comerţului. Economia globală nu poate avea beneficii decât atunci când ţările se angajează în mod constructiv să rezolve dezacordurile comerciale şi de investiţii fără să recurgă la măsuri excepţionale".