Creşterea tarifelor globale de către preşedintele american Donald Trump îi va "lovi cel mai puternic pe cei vulnerabili şi pe cei săraci", a declarat, vineri, Rebeca Grynspan, secretar general al Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).
"Acesta este un moment pentru cooperare, nu pentru escaladare", a subliniat Grynspan, adăugând că «normele comerciale globale trebuie să evolueze pentru a face faţă provocărilor actuale, dar trebuie să facă acest lucru cu predictibilitatea şi dezvoltarea în centrul lor, pentru a proteja cei mai vulnerabili».
Dintre cei aproape 200 de parteneri comerciali ai Statelor Unite, doar aproximativ zece generează aproape 90% din deficitul lor comercial, după cum subliniază UNCTAD într-un comunicat de presă.
Ţările cel mai puţin dezvoltate şi micile state insulare în curs de dezvoltare - responsabile doar pentru 1,6 % şi, respectiv, 0,4 % din deficitul SUA - sunt, de asemenea, afectate de anunţul lui Donald Trump din 2 aprilie privind taxele vamale, unele dintre ele foarte ridicate, pentru un număr foarte mare de ţări şi pe baza unui calcul care îi lasă perplecşi pe economişti.
Aceste ţări sărace "nu vor contribui nici la reechilibrarea deficitului comercial, nici la generarea de venituri semnificative", subliniază UNCTAD.
"Multe economii cu venituri mici se confruntă în prezent cu o "furtună perfectă" de deteriorare a condiţiilor externe, niveluri nesustenabile ale datoriei şi încetinirea creşterii interne", adaugă agenţia ONU.
Mai general, aceasta avertizează cu privire la consecinţele negative pentru economia mondială.
"Într-o economie globală cu o creştere economică scăzută şi foarte îndatorată, tarifele mai mari riscă să slăbească investiţiile şi fluxurile comerciale, adăugând incertitudine unui mediu deja fragil", a subliniat agenţia.
"Acest lucru ar putea eroda încrederea, încetini investiţiile şi ameninţa câştigurile în materie de dezvoltare, în special în cele mai vulnerabile economii", adaugă UNCTAD.
Vineri, China a ales să răspundă ofensivei preşedintelui american anunţând taxe vamale suplimentare de 34% pentru produsele americane începând cu 10 aprilie, "în plus faţă de rata taxelor vamale aplicabile în prezent".
Uniunea Europeană nu a anunţat nicio măsură de retorsiune la tarifele de 20 % impuse de Donald Trump, dar şi-a reiterat angajamentul faţă de "negocieri serioase".
Vineri, pieţele financiare din întreaga lume au continuat să se prăbuşească pentru a doua zi consecutiv, într-un semn de mare îngrijorare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 10:41)
Cooperare inseamna ca Europa si China sa nu profite de naivitatea Americii.
S-au egalizat taxele, atat s-a intamplat, nu e nimic catastrofal.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 13:18)
N-ai nicio treabă cu economia. De la campanie antivax și propagandă sovietică era de așteptat să vezi partea bună a noului regim de slăbit. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 10:53)
Incepeti sa pricepeti care sunt rolul taxelor si granitelor. Intr-o familie nu ai nevoie de ele, dar cand dai de Putleristi si Trumpisti care in viziunea lor vad “mujicia fara frontiere” si “Golful Americii” e mai bine fiecare sa-si produca local, in interiorul granitelor de ce are nevoie…cine vrea pomana si propaganda sa mearga in mujicia, Putler si Siberia ii asteapta cu bratele deschise:-)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 13:20)
În câteva luni se întoarce producția în SUA. În câteva decenii sistemul precar de educație publică va pregăti muncitori calificați. :
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 13:40)
Asa este,
saracilor sa scada preturile si la Rolex,Lamborghini,Rolls-Royce. ...
ca asa ar fi politic corect.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 14:18)
Ce folos dacă tu stai în Tiraspol?