Noile tarife impuse de Donald Trump riscă să agraveze criza din sectorul petrochimic global

R.S.
Internaţional / 5 aprilie

Noile tarife impuse de Donald Trump riscă să agraveze criza din sectorul petrochimic global

Noile tarife de import impuse de preşedintele Donald Trump ameninţă să lovească puternic cererea globală pentru produsele petrochimice şi ar putea accelera închiderile de capacităţi într-un sector deja afectat de marje de profit slabe, au avertizat analişti şi oficiali din industrie, transmite Reuters.

Tarifele anunţate miercuri sunt aşteptate să crească preţurile pentru bunuri precum electronicele, electrocasnicele şi ambalajele, afectând astfel consumul şi reducând cererea pentru petrochimicale, materii prime esenţiale pentru producţia de materiale plastice şi substanţe chimice industriale.

Deşi importurile de petrol, gaze şi produse rafinate au fost exceptate de la noile tarife, marja de rafinare în Asia pentru nafta, un feedstock cheie al industriei petrochimice, a scăzut joi cu 13%, până la 73,07 dolari pe tonă metrică faţă de Brent, cel mai redus nivel din 17 ianuarie.

"Pe termen scurt, adică doi-trei ani, cererea va fi afectată în economiile bazate pe export, iar dacă tarifele vor rămâne neschimbate, revenirea marjelor se va amâna cu 6 până la 12 luni," a declarat Pankaj Srivastava, vicepreşedinte senior la Rystad Energy.

"Aceste economii vor fi nevoite să reducă rata de utilizare a capacităţilor şi să închidă activele care generează pierderi," a adăugat el.

Marjele pentru nafta au atins un vârf de 257 dolari/tonă în martie 2022, pe fondul temerilor privind întreruperea aprovizionării pe ruta Mării Negre din cauza războiului din Ucraina. De atunci însă, cererea globală pentru petrochimicale a slăbit, iar China a adăugat o capacitate semnificativă, ceea ce a dus la o prăbuşire a marjelor. Firmele de consultanţă din sector prevăd o revenire abia în 2027-2028, când ritmul de extindere a capacităţilor din China va încetini.

Producători majori din Asia şi Europa au început deja să vândă active sau să închidă instalaţii vechi, în timp ce operatorii din SUA s-au reorientat către feedstock-uri mai ieftine, precum etanul, pentru a supravieţui crizei.

Persoane din industrie avertizează că noile tarife vor adânci criza, iar unele state asiatice exportatoare, precum Taiwan, Coreea de Sud şi Japonia, ar putea fi nevoite să închidă capacităţi suplimentare.

"Fabricele funcţionează deja la capacitate minimă din cauza marjelor reduse, iar tarifele ar putea forţa decizia dureroasă de a opri producţia," a spus un oficial al unei companii globale de comerţ petrochimic, sub protecţia anonimatului.

Tarifele ar putea duce şi la o reconfigurare costisitoare a fluxurilor comerciale şi a lanţurilor de aprovizionare, deja afectate de sancţiunile impuse exporturilor de petrol din Rusia şi de atacurile rebelilor Houthi în Marea Roşie.

China şi Uniunea Europeană au promis măsuri de retorsiune.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb