Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a prezentat principalele proiecte demarate şi pregătirile efectuate în vederea preluării, de la 1 ianuarie 2019, de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în cadrul unei conferinţe de presă.
Cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru propuşi de ţara noastră pentru anul viitor sunt: "Europa convergenţei: creştere, coeziune, competitivitate, conectivitate", "Europa siguranţei", "Europa, actor global" şi "Europa valorilor comune".
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a amintit că un rol important îl au echipele responsabile de gestionarea lucrărilor Consiliului, inclusiv a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de grupuri de lucru, definitivarea unei forme consolidate a calendarului reuniunilor şi implementarea planului de formare a personalului din administraţia publică centrală.
Conform lui Victor Negrescu, ţara noastră este în grafic cu procesul de pregătire: "Programul de lucru al mandatului va avea în prim-plan cetăţeanul, iar documentul privind tematicile noastre de interes este rezultatul mai multor runde de consultări cu instituţiile publice, dar şi a dezbaterilor cu partenerii asociativi, sindicali, patronali şi din mediul academic, fiind susţinut de reprezentanţii tuturor formaţiunilor politice parlamentare cu ocazia prezentării în Parlamentul României".
Ministrul delegat a specificat că, în timpul în care ţara noastră va deţine preşedinţia Consiliului UE, vor fi organizate, pe parcursul celor şase luni de mandat, aproximativ 1400 de reuniuni la Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg, precum şi alte 300 de evenimente în România, dintre care cel mai important va fi summitul din 9 mai 2019 de la Sibiu.
Referitor la obiectivele ţării noastre, ministrul delegat a reiterat angajamentul României pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova: "În calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, ne propunem să folosim oportunităţile disponibile pentru valorificarea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, în concordanţă cu nivelul de ambiţie al Chişinăului în 2019".
Privind finalizarea dosarului BREXIT, în legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Victor Negrescu a subliniat că România acordă un interes major negocierilor.
Ministrul delegat pentru Aafaceri Europene a spus: "Ne vom implica în aşa fel încât dosarele care au un impact concret asupra vieţii de zi cu zi a cetăţeanului să fie cele care să fie împinse înainte pe perioada preşedinţiei noastre (...) Lucrăm împreună la nivel european să avem o bună colaborare, un respect între statele membre, să nu existe un dublu standard, să nu mai existe acel sentiment că ar putea exista cetăţeni de diferite ranguri".
Conform ministrului, preşedinţia României la Consiliul UE este a fiecărui român şi nu trebuie politizată.
Victor Negrescu a spus: "Trebuie să ne asigurăm că nu politizăm această Preşedinţie. Această Preşedinţie nu este a unui ministru, nu este a unui Guvern, este a fiecărui român şi trebuie să fim capabili să reuşim să trecem peste interesele individuale sau politice, pentru a ne asigura că, în final, acest mandat este unul de succes".