Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din ţara noastră, a înregistrat în primul semestru al anului 2018 o creştere a cifrei de afaceri de 8% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la valoarea de 186,1 milioane de lei, în timp ce veniturile totale ale societăţii se ridică la suma de 197,2 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei transmis redacţiei.
Compania transmite că rezultatele financiare estimate pentru primul semestru din 2018, înainte de plata redevenţelor, au înregistrat şi acestea creşteri faţă de anul precedent. Astfel, marja din exploatare (EBITDA) a urcat cu 7%, în timp ce profitul brut estimat a crescut de la 59,4 milioane de lei în 2017, la 65,3 milioane de lei în 2018, creşterea fiind de 10%.
Comunicatul transmite: "Cu toate că Societatea a înregistrat o creştere importantă a cheltuielilor cu plata redevenţelor către bugetul statului, suma fiind de peste şapte ori mai mare faţă de cea plătită în aceeaşi perioadă a anului precedent, rezultatul financiar brut estimat a fost de 58 milioane de lei, situându-se peste cel bugetat pentru această perioadă. Astfel, dacă pentru primul semestru al anului 2017 Societatea a virat la bugetul statului suma de 0.96 milioane de lei în contul redevenţelor datorate, în primul semestru al anului curent cuantumul acestora a fost de 7.31 milioane de lei".
Pentru anul 2018 valoarea totală a sumelor alocate programului de investiţii este de 54,3 milioane de lei, iar valoarea planificată pentru semestrul întâi a fost de 8,3 milioane de lei, potrivit companiei.
În primele şase luni ale anului au fost realizate şi recepţionate investiţii în valoare de peste 4 milioane de lei, la care se adaugă şi contractele încheiate pentru obiectivele de investiţii aflate în curs de derulare, în valoare de peste 6 milioane de lei, mai arată datele companiei.
Dumitru Matei, directorul general al Salrom, a declarat: "Rezultatele financiare intermediare aferente primelor şase luni, peste nivelul bugetat, ne dau încredere că suntem pe drumul cel bun şi în 2018, după ce anul trecut am raportat cel mai mare profit înregistrat în istoria companiei. Totodată, pentru noi reprezintă o confirmare că procesul de transformare organizaţională început în ultimii ani, bazat pe recunoaşterea şi stimularea performanţei, a avut ca efect o creştere sustenabilă a productivităţii muncii şi a condus totodată la creşterea gradului de satisfacţie a clienţilor noştri".
Societatea Naţională a Sării - S.A este una de interes major pentru economia românească şi unul dintre primii 10 producători de sare din Europa.
Societatea Naţională a Sării este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deţinut de către Fondul Proprietatea S.A (49%).
Răspândirea relativ largă a zăcământelor de sare pe teritoriul României a dus la apariţia şi dezvoltarea celor şapte exploatări miniere, ce au devenit ulterior şi sucursale ale Societăţii Naţionale a Sării. În cinci dintre acestea - Salina Praid, Salina Târgu Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Cacica, E.M. Vâlcea - societatea a iniţiat şi/sau a dezvoltat obiective cu caracter turistic şi balnear, în timp ce la Salina Ocna Dej şi Salina Ocna Mureş preocuparea principală a rămas extragerea şi valorificarea sării.