ECOFIN: România va participa la negocierea acordului privind fondul de rezoluţie în domeniul bancar

F.A.
Bănci-Asigurări / 19 decembrie 2013

Ţara noastră va participa la negocierea acordului interguvernamental care va detalia constituirea şi funcţionarea fondului de rezoluţie în domeniul bancar, la nivelul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Ieri, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a participat la reuniunea Consiliului extraordinar ECOFIN, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

"Reuniunea a fost dedicată exclusiv unui dosar esenţial pentru construirea uniunii bancare: regulamentul privind mecanismul unic de rezoluţie. După o reuniune maraton (13 ore), miniştrii au căzut de acord asupra liniilor generale ale mecanismului care va guverna restructurarea băncilor neviabile din zona euro precum şi din statele din afara eurozonei care decid să se asocieze la proiectul uniunii bancare", potrivit sursei citate.

Forma finală a mecanismului de rezoluţie va fi obţinută în urma negocierilor cu Parlamentul European.

Elementele cheie ale mecanismului sunt reprezentate de Consiliul de rezoluţie (braţul decizional) şi Fondul de rezoluţie (braţul financiar), menţionează MFP.

Acordul din ECOFIN creează premisele construirii unui mecanism care să asigure o protecţie mai bună a contribuabililor faţă de costurile generate de crizele bancare.

"Textul acordului conţine obiective cheie pe care România le-a urmărit în negocieri şi le-a obţinut, precum: evitarea expunerii contribuabililor la costurile generate de crizele bancare; restructurarea băncilor europene prin contribuţii ale finanţatorilor; implicarea Consiliului în procesul decizional; participarea României la negocierea acordului interguvernamental (care va detalia constituirea şi funcţionarea fondului de rezoluţie); evitarea participării la un stabilizator fiscal european cu un mod de calcul al contribuţiei dezavantajos; ntrarea mai rapidă în vigoare a mecanismului, de la 1 ianuarie 2016 (faţă de propunerea iniţială 2018)", se mai arată în comunicat.

Regulamentul privind mecanismul unic de rezoluţie prezintă o importanţă deosebită şi pentru statele din afara zonei euro, deoarece decizia de participare la uniunea bancară a acestor state depinde în mare măsură de modul cum va arăta acest mecanism, notează MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb