Aşa cum la nivel global există câţiva jucători economici majori, şi economia americană, de 29 de trilioane de dolari, are puteri economice de luat în seamă, iar datele oficiale pe 2023 şi 2024 arată că statul California are cea mai mare economie din SUA, aproape egală cu cea a Indiei, a cincea cea mai mare economie a lumii.
Datele Biroului de Analiză Economică din SUA şi ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) indică un PIB de 3,9 trilioane de dolari pentru economia Californiei, potrivit visualcapitalist.com. PIB-ul Californiei a crescut cu 6,1% în 2023, faţă de anul precedent, arată datele Biroului de Analiză Economică. Astfel, California se află în urma a doar patru economii naţionale: Statele Unite (27,4 trilioane de dolari), China (17,7 trilioane de dolari), Germania (4,4 trilioane de dolari) şi Japonia (4,2 trilioane de dolari). De menţionat că statul californian are doar aproximativ 3% din populaţia Indiei.
Alte comparaţii revelatoare arată cât de departe este cu adevărat economia SUA faţă de restul lumii. Spre exemplu, economia statului Texas, de 2,6 trilioane de dolari, este la fel de mare precum cea a Italiei (a opta ca mărime din lume), a New York-ului, de 2,2 trilioane de dolari, la fel de mare ca a Canadei (a noua ca mărime în lume), a Floridei, de 1,6 trilioane de dolari, la fel de mare ca a Spaniei (a 15-a din lume) şi a statului Illinois, de 1,1 trilioane de dolari, la fel de mare ca a Arabiei Saudite (a 19-a la nivel global). Pennsylvania, cu un PIB de 976 de miliarde de dolari, are o economie similară cu cea a Elveţiei, Ohio - 885 de miliarde de dolari, cu cea a Poloniei, Georgia - 832 de miliarde de dolari, tot cu cea a Poloniei, iar Washington, cu 808 miliarde de dolari, cu cea a Taiwanului. Urmează New Jersey, cu 806 miliarde de dolari, tot o economie similară cu cea din Taiwan, cu care se mai aseamănă Carolina de Nord (788 de miliarde de dolari) şi Massachusetts (736 de miliarde de dolari).
Desigur, aceste state sunt şi cele mai populate din SUA şi, în special California şi New York, au devenit centre globale pentru companiile tehnologice şi financiare, notează sursa citată. Dar, nu toate statele americane sunt puteri economice care rivalizează cu alte economii mondiale. Vermont, spre exemplu, este statul american cu cel mai mic PIB şi are o economie comparabilă cu cea a Nepalului, ţară plasată pe locul 101 la nivel mondial. Cu toate acestea, populaţia Nepalului este de peste 29 de ori mai mare decât cea a Vermontului, care depăşeşte doar jumătate de milion de persoane.
• După PIB/cap de locuitor, California este a doua mare economie a lumii
După PIB-ul pe cap de locuitor, California este a doua cea mai mare economie din lume, situaţie datorată industriei sale diversificate, care include tehnologia, divertismentul şi un antreprenoriat puternic susţinut, conform datelor Biroului de Analiză Economică.
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, declara anul acesta: "Cu o combinaţie de neegalat între inovaţie, învăţământ superior, forţă de muncă, industrii diverse şi resurse naturale, vom continua să facem lucrurile la fel de bine în viitor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2024, 00:19)
Totusi nu ne-ati spus unde se claseaza “benzinaria” mujica ca aia nu au “economie”…cel mult “politica”:-)