Economia germană a evitat recesiunea în ultimele trei luni din 2020

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 februarie 2021

Economia germană a evitat recesiunea în ultimele trei luni din 2020

Franţa: Contracţie trimestrială de 1,3%, în ultimele trei luni ale anului trecut

Economia germană a reuşit să evite o nouă contracţie în trimestrul al patrulea din 2020, PIB-ul primei economii europene consemnând un ritm trimestrial de creştere de 0,1% după avansul de 8,5% din trimestrul al treilea, potrivit datelor preliminare publicate vineri de biroul de statistică de la Berlin. Pentru tot anul pandemic 2020 declinul suferit de Germania este de 5%. Analiştii notează totuşi că primele luni ale acestui an sunt foarte complicate pentru majoritatea ţărilor europene: mai multe economii importante la nivel regional au aplicat lockdown-uri până la mijlocul lunii februarie, iar campania de vaccinare la nivel european evoluează foarte lent.

Componentele PIB vor fi publicate abia la finalul lunii februarie, însă economiştii pun evitarea la limită a contracţiei pe seama evoluţiei bune a exporturilor şi a sectorului de construcţii. Aşteptările sunt totuşi pentru o revizuire negativă în februarie a dinamicii PIB pe fondul implementării lockdown-ului aplicat de la mijlocul lunii decembrie încoace.

Totuşi, datorită structurii economiei (graţie cererii externe), implementării unor lockdown-uri mai ţintite şi mai scurte în toamnă decât în primăvară şi pachetului fiscal generos adoptat, economia Germaniei a evoluat mai bine decât celelalte economii europene importante în 2020. Producţia industrială a fost puternică în ultimul trimestru din 2020 în condiţiile în care fabricile nu s-au mai închis ca în primăvară. Practic, mare parte din impactul economic al acestui val pandemic şi al restricţiilor de mobilitate a fost suportat de sectorul de retail, cel de divertisment şi de cel ospitalier. Turismul are o pondere foarte scăzută în economia germană.

Totodată, măsurile de sprijin pentru cei rămaşi fără locuri de muncă au sprijinit consumul. Ultimele date privind piaţa muncii din Germania arată că numărul persoanelor ce depun cereri pentru ajutor de şomaj a crescut cu 193.400 în ianuarie, totalul persoanelor în şomaj fiind de 2,9 milioane (rata şomajului la 6%).

Guvernul german şi-a redus miercuri estimarea de creştere pentru acest an la 3% de la 4,4% în toamnă, revizuirea venind ca urmare a severităţii celui de-al doilea val pandemic şi de lockdown-ul prelungit. Oficialii de la Berlin se aşteaptă ca economia să revină la nivelul pre-pandemic undeva pe parcursul lui 2022.

În acelaşi timp, tot vineri, au fost publicate de către biroul francez de statistică datele privind evoluţia PIB-ului celei de-a doua economii europene: Franţa a suferit un declin economic de 1,3% în ritm trimestrial în cel de-al patrulea trimestru al lui 2020 după dinamica trimestrială de 18,5% din trimestrul precedent, evoluţie pusă în mare parte pe seama scăderii trimestriale de 5,2% a consumului gospodăriilor (care a crescut cu 18,2% în trimestrul al treilea). Per total, la finalul anului, consumul gospodăriilor franceze este cu 6,8% mai jos comparativ cu nivelul pre-criză.

Analiştii ING notează aici că declinul trimestrial este mai puţin sever ca cel aşteptat iniţial (4%). Per total, economia franceză a înregistrat în 2020 o contracţie de 8,3%, cel mai probabil peste media de declin din zona Euro pentru 2020. Estimările economiştilor indică o posibilă nouă contracţie în primul trimestru din 2021 pentru economia franceză, însă în general aşteptările sunt pentru o dinamică anuală pozitivă a PIB cuprinsă între 4% şi 5% pe tot anul curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb