Economia lumii, orientată spre Asia

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iunie

Economia lumii, orientată spre Asia
Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a crescut peste aşteptări şi în iunie 2024, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a urcat până la 0,3 puncte, prima valoare pozitivă după 27 de valori negative consecutive şi cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -3,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 5,3 puncte, până la -9 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2023, iar indicele aşteptărilor a înregistrat a noua creştere consecutivă, până la 10 puncte, de la 7,8 puncte în luna anterioară.

După opt creşteri consecutive ale indicelui încrederii investitorilor, analiştii de la Sentix accentuează faptul că abia a fost depăşit nivelul zero, ceea ce arată că zona euro se află în situaţia unei "creşteri fără avânt".

În timp ce avansul cu 2,2 puncte a indicelui aşteptărilor "oferă o oarecare încurajare că tendinţa ar putea continua în următoarele săptămâni", îmbunătăţirea lentă a condiţiilor justifică decizia BCE de reducere a dobânzilor, însă "fereastra de oportunitate pentru acest lucru nu pare a fi prea mare", deoarece "barometrul inflaţiei de la Sentix arată un mediu inflaţionist nefavorabil".

Pe fondul îmbunătăţirii aşteptărilor la nivel global, Germania a fost trecută în categoria "stagnare" din "declin", iar Asia, exclusiv Japonia, a fost trecut în categoria "boom" de la "redresare". Statele Unite şi Japonia au fost menţinute în categoria "redresare", în timp ce zona euro a fost menţinută în categoria "stabilizare".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o creştere cu 5 puncte, până la -12,5 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2023. Indicele situaţiei curente a crescut cu 7,2 puncte, până la -26,3 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut de la zero la 2,3 puncte.

"Progresul este moderat pentru stabilizarea economiei Germaniei", se arată în raportul de la Sentix, în condiţiile în care "subiectul stagflaţiei este probabil să rămână pe agenda lunilor următoare".

Dincolo de Ocean, aşteptările privind economia SUA continuă să se tempereze. Indicele condiţiilor curente a scăzut cu 2,2 puncte pentru economia americană, până la 28,3 puncte. Indicele agregat al încrederii a scăzut până la 14,9 puncte, de la 16,3 puncte, pe fondul scăderii indicelui aşteptărilor până la 2,3 puncte, de la 3 puncte în luna precedentă.

În aceste condiţii, "diferenţa de dinamică economică favorizează în prezent moneda comună euro în comparaţie cu dolarul american", conform estimărilor analiştilor de la Sentix.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut în iunie 2024 cu 2,1 puncte, până la 18 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 19,5 puncte, de la 17,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 2,5 puncte, până la 16,5 puncte.

"Speranţele la nivel mondial se îndreaptă în continuare spre China şi regiunea asiatică", subliniază raportul de la Sentix.

Economia Japoniei a rămas în categoria "redresare", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut cu 2 puncte, până la 10 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 1,8 puncte, până la 8 puncte, şi a unei scăderi de 2,3 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 12 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "stabilizare" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 1,4 puncte, până la -7,2 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022. Indicele situaţiei curente a crescut până la -15,5 puncte, de la -17,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la 1,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la 0,8 puncte.

Situaţia economiei Elveţiei s-a îmbunătăţit în iunie 2024, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut până la 18,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la 9,9 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a crescut până la 20,3 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2023, de la 13 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 10 puncte, până la 16,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut până la -8,1 puncte, de la -7,4 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 4 puncte, până la -0,5 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut până la -15,5 puncte, de la -17,8 puncte.

America Latină s-a menţinut în categoria "stabilizare" pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -0,4 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2021, de la -0,9 puncte, în condiţiile creşterii cu 0,3 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -7,5 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2019, şi a creşterii indicelui aşteptărilor cu 0,7 puncte, până la 7 puncte.

Pe fondul unui regim economic caracterizat de o tendinţă pozitivă, indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a înregistrat o creştere de 1,3 puncte, până la 10,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 9,6 puncte, de la 8,1 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de un punct, până la 11,4 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna iunie 2024 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.174 de investitori, dintre care 241 au fost investitori instituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb