Economia Rusiei arată semne de răcire, cu scăderi vizibile ale vânzărilor şi comenzilor în mai multe sectoare, din cauza inflaţiei ridicate şi a costurilor mari de împrumut, a declarat luni ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov, citat de Interfax, transmite Reuters.
Anterior, Reuters a raportat că principalele riscuri economice pentru Rusia includ preţurile scăzute la petrol, restricţiile bugetare şi creşterea creditelor neperformante ale companiilor. De asemenea, o posibilă creştere a producţiei de petrol în SUA şi OPEC este un factor de îngrijorare pentru economia rusă.
"Vedem acum primele semne ale încetinirii economiei. Rezultatele din noiembrie şi mai ales din decembrie arată că ritmul de creştere economică s-a temperat semnificativ", a declarat Reshetnikov, potrivit aceleiaşi surse. Mai multe sectoare industriale - inclusiv industria alimentară, chimică, producţia de lemn şi industria auto - au înregistrat încetiniri, potrivit oficialului rus. Volumul comenzilor companiilor este, de asemenea, în scădere.
"Un exemplu clar este piaţa auto, unde vânzările de maşini, în special cele de echipamente specializate şi agricole, sunt afectate de dobânzile ridicate", a explicat Reshetnikov.
Ministerul Economiei colaborează cu Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe pentru a găsi un echilibru între reducerea inflaţiei şi menţinerea creşterii economice, a adăugat acesta.
În încercarea de a controla inflaţia, Banca Centrală a Rusiei a decis vineri să menţină dobânda de referinţă la 21%, cel mai ridicat nivel din februarie 2003. Inflaţia anuală a ajuns la 9,5%, iar companiile resimt presiuni majore din cauza costurilor ridicate ale creditării.
De asemenea, Banca Rusiei a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru 2025, estimând acum un interval între 7% şi 8%, faţă de 4,5%-5% anterior. Se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta de 4% abia în 2026. "Pe termen mediu, riscurile inflaţioniste sunt în continuare ridicate", a avertizat Banca Rusiei.
În acelaşi timp, prognoza de creştere economică pentru 2025 a fost uşor îmbunătăţită, ajungând la un interval estimat de 1%-2%.
Rusia continuă să resimtă efectele sancţiunilor occidentale impuse în urma invaziei din Ucraina. Aceste restricţii au afectat activele financiare ale ţării şi au generat un climat economic incert. În plus, dependenţa de exporturile de energie şi volatilitatea pieţelor internaţionale pun presiuni suplimentare asupra economiei ruse, în timp ce măsurile de politică monetară încearcă să stabilizeze inflaţia şi cursul rublei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 18:58)
Nu-i problema.
Vin prorusii și ne explică cum aceste scăderi îi întăresc!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 19:43)
Rusii incetinesc,
UE stagneaza,
sanctiunile economice "destepte" isi fac efectul
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 07:27)
Până grasul (UE) slăbe?te - PI PErnicitul (Federația Dusă) dă ortul popii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 22:03)
Inca mai merge, dar ce se fac cand se termina gainile ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 22:56)
Uita te puţin prin internet cum arata orasele in Rusia si cum se traieste pe acolo, lux pur, si pe urma mai vorbim noi :)
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 07:22)
Aparent Putler a inchis granitele sa nu ramana singur sa stinga becul in “luxul pur” din mujicia:-)