Economia Spaniei stagnează

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 noiembrie 2011

Comisia Europeană aşteaptă ca economia Spaniei să crească cu 0,7%, în 2011 şi 2012.

Comisia Europeană aşteaptă ca economia Spaniei să crească cu 0,7%, în 2011 şi 2012.

Economia Spaniei a stagnat în trimestrul al treilea din 2011, conform estimării iniţiale publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică de la Madrid, ceea ce alimentează temerile legate de recesiune.

Conform datelor oficiale, Produsul Intern Brut al Spaniei nu s-a modificat în perioada iulie-septembrie 2011, comparativ cu trimes-trul al doilea din anul curent, iar faţă de trimestrul al treilea din 2010, a înregistrat un avans de 0,8%. În perioada aprilie - iunie 2011, economia Spaniei consemnase o expansiune de 0,2%.

Banca Spaniei estima, la data de 31 octombrie, că economia ţării a stagnat în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, iar în ritm anual a crescut cu 0,7%. "În ultimele luni, economia Spaniei a arătat semne de slăbiciune a redresării lente care a început în 2010", potrivit raportului Băncii Spaniei.

Stagnarea economiei ameninţă rea-lizarea ţintelor bugetare de către Spania, potrivit avertismentului Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că guvernul care se va instala în urma alegerilor generale din 20 noiembrie ar putea fi nevoit să accelereze reducerea cheltuielilor.

Actualul guvern de la Madrid are o estimare optimistă pentru economia ţării, anul acesta: creştere de 1,3%, în timp ce analiştii preconizează un avans de numai 0,8%.

Potrivit specialiştilor, cele mai recente date privind economia ţării arată că nu va putea fi atins obiectivul guvernului de creştere a PIB cu 1,3%.

Conform Institutului Naţional de Statistică, cererea pentru exporturile ţării a continuat să contribuie semnificativ la dinamica economiei, însă aceasta a fost afectată în mod negativ de consumul intern slab.

Autorităţile spaniole au promis să reducă deficitul public la 6% din PIB anul acesta, de la 9,3% în 2010.

Pentru 2012, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la 4,4% din PIB, iar pentru anul următor - la 3%, cât este plafonul admis de Uniunea Europeană.

Conform previziunilor Comisiei Europene, economia spaniolă va scădea în ultimul trimes-tru din acest an. La rândul său, banca americană "Goldman Sachs" anticipează că PIB-ul Spaniei va înregistra un declin de 0,2% în ultimele trei luni din 2011, după care, în primul trimestru din 2012, va scădea tot cu 0,2%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb