Economia Statelor Unite, prima a lumii cu o pondere de 24% în PIB-ul global, a generat 916.000 de locuri de muncă în luna martie, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii. Conform raportului, climatul din piaţa forţei de muncă a continuat să se îmbunătăţească puternic după cele 468.000 de locuri de muncă create în februarie, revizuite pozitiv de la 379.000 iniţial. În ianuarie, economia americană a creat 166.000 de locuri de muncă, de asemenea revizuite ulterior de la doar 49.000 iniţial.
Pe lângă cifra pozitivă din punct de vedere valoric, tonusul şi ritmul de generare de noi locuri de muncă din sectoarele cele mai lovite de criza Covid-19 şi de restricţiile aplicate a accelerat. În martie au fost 280.000 de angajări numai în sectorul ospitalier şi de divertisment, angajări ce reflectă relaxarea restricţiilor din ultimele două luni, succesul campaniei de vaccinare, dar în acelaşi timp explică şi temperarea creşterii anuale a câştigului salarial orar la 4,2% de la 5,2% în februarie. Câştigul salarial orar din SUA a scăzut în ritm lunar cu 0,1% de la un avans de 0,3% în februarie. Numărul orelor lucrate săptămânal a crescut la 34,9 de la 34,6 în februarie.
Evoluţia din martie a fost peste estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi cu mult peste cele 517.000 de noi locuri de muncă raportate miercuri de procesatorul american de date ADP pentru luna martie. Analiştii estimau 647.000 de noi locuri de muncă în martie. Raportul de vineri ridică totalul locurilor de muncă generate de economia americană în primul trimestru din acest an la 1,55 milioane.
Dobânda pe 10 ani la titlurile Trezoreriei americane au urcat puternic la 1,69% de la 1,65% după publicarea raportului, în timp ce cotaţiile futures din SUA (piaţa a fost închisă vineri) au avansat de asemenea solid.
Nivelul populaţiei ocupate a urcat foarte puţin la 61,5% de la 61,4%, în timp ce rata şomajului a scăzut la 6% de la 6,2% în februarie şi 6,3% în ianuarie. Mai multe angajări au fost şi în sectoarele de muncă temporară precum şi în sectorul de comerţ cu amănuntul, cel manufacturier, cel medical dar şi cel de asistenţă socială.
Per total, raportul indică accelerarea activităţii şi ritmului de creştere pentru economia americană, mai ales comparativ cu Europa care încă se confruntă cu valul al treilea al pandemiei. Pentru trimestrul întâi din acest an, estimarea de creştere anualizată a PIB realizată de Federal Reserve Bank of Atlanta indică un avans probabil de 6% pentru economia americană, o accelerare a ritmului redresării faţă de estimarea anterioară de 4,7% creştere trimestrială anualizată. Estimarea este valabilă pentru data de 1 aprilie şi nu include impactul raportului privin piaţa muncii (Nonfarm Payrolls) publicat vineri. Evoluţia economiei americane este destul de puternic în contrast cu cea a zonei Euro care este prognozată de majoritatea analiştilor să fi stagnat în primul trimestru din 2021.
Accelerarea ritmului de generare de locuri de muncă nu ar trebui să însemne prea mult pentru Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) în condiţiile în care economia americană încă mai are de recuperat undeva la 8,5 milioane de locuri de muncă pierdute în urma crizei sanitare şi economice Covid-19. Unii economişti americani, inclusiv de la nivelul Fed, arată că rata şomajului reală din SUA este mai apropiată de 9%. Consumul reprezintă circa 70% din economia americană, de aici provenind şi importanţa pieţei muncii pentru economie şi pentru deciziile Fed.
Revenirea completă pentru economia americană după criza sanitară şi economică Covid-19 este aşteptată să se finalizeze undeva pe parcursul trimestrul doi din 2021. De asemenea, majoritatea economiştilor se aşteaptă la o creştere economică a Statelor Unite de peste 6% în 2021.
Martie a fost a doua cea mai puternică lună ca activitate economică din ultimii şase ani pentru economia americană, fapt reflectat de indicatorii PMI publicaţi recent de Markit Economics. Evoluţia din martie a fost stimulată şi de adoptarea de către Congres a unui pachet fiscal în valoare de 1,9 trilioane de dolari la debutul lunii martie care a conţinut şi cecuri în valoare de 1.400 de dolari pentru populaţie.
Analiştii se aşteaptă în următoarele săptămâni la redeschiderea generală a afacerilor, în urma campaniei de vaccinare şi a reducerii numărului de infecţii. Statele Unite şi-a vaccinat până vineri undeva la 40% din populaţie. Un efect pozitiv puternic asupra activităţii economice a venit în primele două luni din an şi de pe urma pachetului fiscal de 900 de miliarde de dolari aprobat în decembrie de Congresul american.
De menţionat că Rezerva Federală a Statelor Unite estima în toamna lui 2020 că economia americană va reveni la o ocupare integrală a forţei de muncă abia în trimestrul al patrulea din 2023. După întâlnirea de politică monetară din 17 martie Fed-ul şi-a îmbunătăţit previziunile macroeconomice şi se aşteaptă ca economia SUA să crească cu ritmuri anuale de 6,5% în 2021, 3,3% în 2022 şi 2,2% în 2023 şi să se întoarcă la o ocupare integrală a forţei de muncă în următorii doi ani. Acum două săptămâni, preşedintele Fed Jerome Powell a reiterat că banca centrală din SUA va menţine ratele de dobândă la nivelul actual cel puţin până la finalul anului 2023 sau până când economia va da semne reale de revenire după şocul pandemic.