Graţie mai multor planuri de relansare şi a succesului campaniei de vaccinare, economia americană a înregistrat o creştere solidă în trimestrul doi din 2021, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Conform datelor publicate joi de Departamentul Comerţului, cea mai mare economie mondială a înregistrat în ritm anual o creştere de 6,5% în perioada aprilie - iunie 2021, după un avans de 6,3% în primele trei luni din acest an.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune de 8,5%.
De asemenea, Departamentul Comerţului a revizuit datele pe 2020, când economia SUA s-a contractat cu 3,4%, faţă de un declin de 3,5% previzionat anterior. Totuşi, este cel mai sever recul din 1946.
Miercuri, Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis să menţină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie, când pandemia a început să afecteze economia SUA, şi a păstrat nemodificat programul de achiziţii de active.
Pentru acest an, economiştii se aşteaptă la o expansiune de aproximativ 7% a economiei Statelor Unite, ceea ce ar reprezenta cea mai solidă performanţă din 1984. FMI estimează un avans al PIB-ului SUA de 7% în 2021 şi de 4,9% în 2022.
Separat, Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a scăzut cu 24.000, la 400.000, în săptămâna ce s-a încheiat în 24 iulie. De la începutul lunii ianuarie, când s-au înregistrat 900.000 de cereri pentru ajutorul de şomaj, numărul este în continuă scădere.
Economia SUA se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, la finalul lunii mai înregistrându-se un număr record, de 9,2 milioane de locuri de muncă vacante. Deficitul i-a forţat pe angajatori să majoreze salariile şi în unele cazuri să crească preţurile, pentru a compensa costurile mai ridicate cu forţa de muncă.