Economiştii recomandă un "Schengen economic" Franţa-Germania

V.B.
Internaţional / 28 noiembrie 2014

Germania şi Franţa (primele două economii ale Uniunii Europene) ar putea ajuta UE în eforturile de ieşire din criza economică prin implementarea unui "Schengen economic", a declarat ieri o echipă de economişti citată de agenţia DPA.

"Avem nevoie de o acţiune comună", a declarat profesorul de economie Henrik Enderlein la o prezentare a reformelor recomandate celor două ţări. Enderlein a denumit ideea un "Schengen economic", referindu-se la acordul ce a eliminat controalele de frontieră între ţările europene. Profesorul a citat nevoia de legi şi instituţii comune, cu precădere în domeniile energiei şi economiilor digitale.

În replică, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a considerat propunerea drept o "idee fascinantă", iar omologul său francez, Emmanuel Marcon, a declarat, după întâlnirea din Paris, că Franţa şi Germania au nevoie de o mai mare cooperare.

În acest context, experţii vor reforme în Franţa şi mai multe investiţii din Germania.

Astfel, pentru Franţa, Henrik Enderlein şi Jean Pisani-Ferry au recomandat un model de creştere bazat pe o mai mare flexibilitate şi securitate pentru muncitori, mai multe oportunităţi de concurenţă şi o birocraţie redusă, în contextul unei legături între creşterile salariale minime şi productivitate.

De cealaltă parte, Germania ar trebui să aducă mai mulţi imigranţi şi femei pe piaţa muncii şi să majoreze cererea, sunt de părere economiştii, care vor ca Berlinul să ridice investiţiile la 24 miliarde euro (30 miliarde dolari) în următorii 3 ani. Totuşi, Sigmar Gabriel şi-a exprimat rezervele faţă de realizarea acestei recomandări.

Problemele celor două ţări sunt foarte diferite, au remarcat Enderlein şi Pisani-Ferry. Astfel, în timp ce Franţa se găseşte momentan într-o poziţie mai dificilă, cei doi au descris potenţialul ţării drept "nu unul rău". În schimb, Germania ar putea avea în viitor probleme economice profunde din cauza populaţiei sale îmbătrânite, au avertizat economiştii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb