EDF ar putea renunţa la o divizie pentru 9 miliarde dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2010

Li Ka-shing, în vârstă de 82 de ani, este cel mai bogat om din Hong Kong, averea sa fiind estimată de revista Forbes, în martie 2009, la 16,2 miliarde dolari.

Li Ka-shing, în vârstă de 82 de ani, este cel mai bogat om din Hong Kong, averea sa fiind estimată de revista Forbes, în martie 2009, la 16,2 miliarde dolari.

Un concern condus de miliardarul Li Ka-shing a lansat o ofertă pentru operaţiunile EDF de distribuţie a electricităţii în Marea Britanie

Un grup condus de "Cheung Kong Infrastructure Holdings" Ltd. din Hong Kong - societate ce aparţine miliardarului Li Ka-shing, a lansat o ofertă de 5,8 miliarde lire sterline (9,1 miliarde dolari) pentru preluarea operaţiunilor derulate de "Electricité de France" SA (EDF) în sectorul distribuţiei de electricitate din Marea Britanie.

"Cheung Kong Infrastructure", subsidiară a "Hongkong Electric Holdings" Ltd., şi fundaţia Li Ka-shing au lansat, împreună, oferta de preluare a activelor EDF. Propunerea trebuie să primească aprobarea vânzătorului şi a Comisiei Europene.

În luna martie, directorul de operaţiuni din cadrul "Cheung Kong Infrastructure", Andrew Hunter, declara că activele EDF din Marea Britanie au o valoare de aproape 4 miliarde lire. În luna mai, "Cheung Kong Infrastructure", companie de utilităţi şi construcţie a drumurilor, a anunţat că se află pe lista scurtă a ofertanţilor pentru cele trei reţele de electricitate deţinute de EDF în Marea Britanie. "Cheung Kong Infrastructure" a investit în active din Australia, Canada şi Marea Britanie, ca să compenseze încetinirea creşterii de pe piaţa energetică din Hong Kong. În 2009, compania a avut la dispoziţie 10 miliarde dolari HK (1,3 miliarde dolari SUA) pentru achiziţii, iar acum poartă negocieri pentru preluarea a cel puţin 10 proiecte în America de Nord şi Europa.

Conducerea EDF vrea să vândă reţeaua din Marea Britanie ca să-şi reducă datoriile generate de preluarea "British Energy Group" Plc, în 2008.

Reţeaua britanică a EDF deserveşte circa 7,8 milioane de clienţi din ţară. EDF a primit cel puţin două oferte preliminare de la compania din Hong Kong şi de la un grup condus de "Macquarie Group" Ltd. din Australia, potrivit unor surse apropiate afacerii, citate de presa internaţională. "Deutsche Bank" AG şi "Barclays" Plc sunt consultanţii EDF în această vânzare.

În primul semestru din 2010, EDF şi-a redus cu 47% profitul, din cauza provizioanelor pentru dezvoltarea centralelor nucleare din SUA. Câştigul net al companiei a fost de 1,7 miliarde euro (2,2 miliarde dolari) în primele şase luni, faţă de 3,1 miliarde euro în primul semestru din 2009. Analiştii estimau 2,52 miliarde euro.

Compania şi-a constituit provizioane de 1,1 miliarde euro, entru activităţile din America de Nord, ca urmare a amânării dezvoltării reactoarelor nucleare din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb