La debutul acestui an, Regatta Real Estate, unul dintre jucătorii cheie din domeniul imobiliar vă oferă o analiză a pieţei bucureştene, în contextul anunţării de catre primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a realizării PUG-ului pentru Bucureşti, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Înainte de alegeri am avut o întâlnire cu actualul primar general, Nicuşor Dan împreună cu cei mai importanţi oameni de afaceri din diferite domenii de activitate. În cadrul acestei întâlniri i-am adresat mai multe întrebări printre care şi cea referitoare la PUG-ul capitalei, care a expirat şi care este esenţial pentru orice domeniu de activitate. Procedurile sunt lungi, anevoioase şi costisitoare a fost răspunsul primit la întrebarea mea, dar la începutul acestui an a venit o veste bună pentru bucureşteni şi nu numai", a declarat Eduard Uzunov, Preşedintele Regatta.
Potrivit sursei citate, a fost făcut un prim pas pentru realizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti (PUG), document foarte necesar şi aşteptat, fiind aşadar demarate procedurile după blocajul îndelung din ultimii ani.
În orice sector al Bucureştiului, investitorii sunt interesaţi ce se poate construi, unde, cât, cum, astfel încât activităţile lor zilnice, business-urile, să se poată desfăşura, să se poată dezvolta, într-un mod cât mai facil, iar transferul dintr-o zonă în alta a personalului şi tranzitul mărfurilor să se îmbunătăţească.
Construcţiile şi dezvoltarea speculativă din ultimii ani au făcut ca Bucureştiul să arate astăzi astfel, având blocuri construite printre case, străzi neadaptate noilor condiţii, blocaje în trafic, reducerea spaţiilor verzi, cartiere nou construite fără şcoli şi grădiniţe.
"Planul Urbanistic General este absolut necesar în cazul unor investiţii de interes sau de utilitate publică de mare importanţă cum ar fi modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea intravilanului şi a infrastructurii pentru utilităţi (apă, canalizare şi gaze naturale)", a mai declarat Eduard Uzunov.
În sectoare precum sectorul 3, care avea în ianuarie 2020, un număr de 484.106 de persoane, fiind sectorul cu cea mai mare populaţie din Bucureşti sau sectorul 6, care era înregistrat la aceeaşi dată cu un număr de 396.988 de locuitori, se poate constata o creştere a numărul populaţiei în ultimii ani, în mare măsură datorită numărului de dezvoltări rezidenţiale.
În toate sectoarele capitalei, existenţa unui PUG este foarte important pentru locuitori şi are în vedere creşterea calităţii vieţii, în special în domeniul locuinţelor şi serviciilor precum şi pentru interconectarea intereselor colective cu cele individuale în ocuparea spaţiului.
"Este important să avem şi să găsim răspunsuri despre regimul juridic al terenurilor aferente fiecărei zone dar şi ce condiţii legale sunt pentru folosirea acestor terenuri", subliniază sursa citată.
Deşi sectorul 1, ca suprafaţă este cel mai mare sector al Bucureştiului, ca număr al populaţiei este pe ultimul loc, având 259.084 persoane cu domiciliul inregistrat aici, la 1 ianurie 2020. Suprafeţele mari ocupate de parcuri şi lacuri, dezvoltarea zonelor de business, existenţa mai multor spaţii industriale a făcut ca populaţia acestui sector să rămână mai mică în toţi anii aceşti ani.
Şi totuşi o tendinţă clară de schimbare există. În ultimii ani, numărul platformelor industriale pe raza sectorului 1 este în continuă scădere, acestea fiind mutate către zonele periferice unde infrastructura s-a dezvoltat şi se dezvoltă în continuare şi, de asemenea, au fost construite şi sunt în curs de aprobare numeroase proiecte imobiliare rezidenţiale sau mixte.
Sectorul 4 este o altă zonă ce trece printr-un proces amplu de dezvoltare urbană, generată de numărul locuinţelor noi din această zonă dar şi de investiţiile realizate de autorităţile publice în modernizarea căilor de acces, cum ar fi realizarea unei noi staţii de metrou sau a unor pasaje rutiere, precum şi a parcurilor şi a zonelor de relaxare.
Şi aici există tendinţa de relocare a platformelor industriale către zona din apropierea şoselei de centură, şi construirea unor noi centre rezidenţiale ce necesită delimitări cât mai exacte şi o infrastructură adecvată.
Prelungirea magistralei de metrou este foarte importantă pentru zona de sud a Capitalei care a fost mai puţin atrăgătoare pentru investiţii şi investitori de-a lungul ultimilor ani decât zona de Nord şi care speră ca în perioada următoare, prin aceste proiecte să ajungă să poată fi revitalizată şi să poată fi o competitoare pentru zona de Nord.
"Consider importantă dezvoltarea unei noi arene polivalente în care să se desfăşoare activităţi culturale, sportive de mare anvergură. De asemenea, consider importantă delimitarea zonelor din teritoriu după criterii clare, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, asigurarea sprijinului pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire astfel încât să avem o valorificare maximă a potenţialului natural, economic şi uman.
Planul Urbanistic General este cel mai important document în cazul unor investiţii, deoarece vine cu prevederi clare pe termen mediu şi lung cu privire la delimitarea zonelor în care se preconizează că vor avea loc schimbări sau reconversii funcţionale (ex. desfiinţarea/ mutarea unor platforme industriale), de aceea este salutară iniţiativa Primarului Capitalei în demararea acestuia", a conchis Eduard Uzunov, se menţionează în comunicat.