Educaţie - buget mărit, pretenţii în creştere

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 14 decembrie 2017

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, se declară satisfăcut de faptul că educaţia va avea în 2018 un buget mult mai mare decât în ultimii ani.

Comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat cu 19 voturi "pentru" şi 11 "împotrivă", bugetul pe anul 2018 pentru Ministerul Educaţiei Naţionale. Potrivit formei propuse de Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei Naţionale ar urma să primească în 2018 de la bugetul de stat 21,358 miliarde de lei, în creştere cu 326,56% faţă de 2017. Liviu Pop a declarat că bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2018 este cu aproximativ 4 miliarde de lei mai mare faţă de 2017, declarându-se mulţumit "pentru că în actualul cadru legislativ au fost acoperite toate elementele din cadrul de guvernare şi tot ceea ce are nevoie şcoala românească". Pe de altă parte, Raluca Turcan, deputat PNL, susţine că viitorul buget va include şi transferul plăţii salariilor profesorilor de la autorităţile publice locale la Ministerul Educaţiei, iar sumele alocate nu duc la o creştere a finanţării pentru îmbunătăţirea calităţii sistemului de educaţie. Până când situaţia va fi lămurită, ministrul are timp suficient să lanseze, verbal, noi proiecte.

În cadrul unei gale a învăţământului preuniversitar, ministrul Liviu Pop a mai făcut publice câteva dintre planurile ministerului pentru perioada imediat următoare: "Încă din antichitate, Aristotel spunea: Trei lucruri sunt necesare pentru educaţie: talentul, exerciţiul, o metodă de studiu! Dacă înţelegem prin talent, tactul nostru pedagogic, dar şi înclinaţiile elevilor noştri, iar prin exerciţiu, capacitatea noastră de a face din actul învăţării un demers didactic activ-participativ, centrat pe elev, atunci misiunea noastră nu e neapărat uşoară, dar e nobilă. Mai mult decât atât, am dovedit că ne-o putem îndeplini abordând metode care să valorizeze principalul actor al procesului instructiv-educativ. Misiunea mea, în calitate de ministru al Educaţiei Naţionale, este să generez politici publice care să promoveze educaţia de calitate! Vă asigur că mare parte din preocupările mele sunt reprezentate de echiparea corespunzătoare a şcolilor, promovarea unor principii relevante pentru ca elevul să se bucure de o educaţie eficientă, pregătirea unui corp didactic valoros, dar şi recompensarea rezultatelor de excepţie! Am spus-o şi cu alte ocazii, dar ţin să subliniez încă o dată: educaţia este şi va rămâne un domeniu de interes major pe agenda publică a Guvernului, pentru că doar aşa se pot garanta implementarea valorilor româneşti în rândul celor universale, creşterea economică a ţării, precum şi prosperitatea naţiunii noastre".

Se vorbeşte tot mai mult despre un învăţământ de înaltă calitate, dar, deocamdată, în multe cazuri se constată că mai sunt mulţi paşi de făcut până să se ajungă la un act educaţional decent.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Este domeniul bugetar cu cea mai mizerabila salarizare. Sume de 1,500-2,000ron fiind frecvente lunar in conturile profesorilor, de aceea oamenii bine pregatiti si valorosi evita invatamantul.Pana cand munca intelectuala de la catedra nu va fi remunerata corespunzator, scoala romaneasca va fi la pamant!

    1. Ce te face sa crezi ca ministeriabilii din ultimii 30 de ani nu au stiut ca profesorii au avut salarii mizerabile?

      Corect.

    Toti vor salarii mari dar sa faca cat mai putin.Nu pot toti sa lucreze in IT.Ar fi foarte bine sa se introduca in clasele primare ore de compotament acasa,in societate si ore de nutritie(cel putin jumatate din cat fac Japonezi).

    Ar merita bietii profesori salarii macar cat un politist!!!Sa ai un munte de carte si sa castigi mai putin ca un analfabet din MAI, salarii intre 4,000-9,000 ron, pensionare pe gologani seriosi la 45 de ani!!!!!Trai neneaca in politia romana, responsabilitate si performante ZERO, SPHAGA la greu!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb