EDUCAŢIE Directorii sunt instalaţi pe bandă rulantă până începe anul şcolar

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 18 august 2017

Directorii sunt instalaţi pe bandă rulantă până începe anul şcolar

Concursurile pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar, organizate în luna iulie, nu au reuşit să umple toate golurile, astfel că 1536 de posturi sunt în continuare vacante.

Pentru ca noul an şcolar să nu înceapă cu interimari în aceste funcţii, în următoarea perioadă directorii vor fi instalaţi pe bandă rulantă. Numirile nu vor fi făcute direct de inspectorii şcolari, aşa cum s-a mai procedat, ci va exista o probă interviu.

Semnalul a fost dat de ministrul Educaţiei, Liviu Pop: "Am avut în perioada aceasta concursul pentru directori. În sistemul de învăţământ preuniversitar sunt 9.504 posturi de directori şi directori adjuncţi. Avem 7.254 de unităţii şcolare cu personalitate juridică în România. În urma concursului din luna iulie, care s-a organizat pe 3.508 posturi, s-au ocupat doar 1.972 posturi. Asta înseamnă că astăzi avem libere 1.536 de posturi, din care 956 sunt în mediul rural. Aceste posturi se vor ocupa în perioada imediat următoare pe o metodologie diferită faţă de tot ceea ce a însemnat până acum numirea directorilor de către inspectorii şcolari în sensul în care se va face probă interviu. Până la începutul anului şcolar 2017 - 2018 toate cele 1.536 de posturi care nu sunt ocupate astăzi să fie ocupate de către profesori în urma interviurilor. Am transmis inspectoratelor şcolare nota în aşa fel încât consiliile de administraţie ale inspectoratelor, ale unităţilor şcolare să facă demersurile".

Concursul de ocuparea posturilor a fost mult simplificat, dar şi numărul celor care îl contestă este tot mai mic. În schimb, în urmă cu un an, când ministrul de atunci, Mircea Dumitru, a organizat un amplu concurs de ocuparea posturilor de conducere din şcoli, cu mai multe etape eliminatorii, opoziţia la schimbare a fost una extraordinară. S-a încercat blocarea concursului printr-o iniţiativă legislativă în Parlament, dar şi reluarea unei probe, Colegiul Psihologilor din România a contestat metodele de evaluare a candidaţilor, iar o parte dintre aceştia au făcut plângeri penale împotriva organizatorilor, considerându-se nedreptăţiţi. Astfel, după o lungă frământare, la finalul anului trecut, Ministerul Educaţiei anunţa că 5.405 candidaţi au promovat concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct, rata de ocupare a posturilor de conducere fiind de 63,26% pentru posturile de directori (4.066 de posturi ocupate din 6.427 de posturi scoase la concurs), respectiv 53,84% pentru posturile de directori adjuncţi (1.339 de posturi ocupate din 2.487 de posturi scoase la concurs). Dintre cele 4.066 de posturi de director ocupate prin concurs, 3.513 de posturi au fost ocupate de cadre didactice care anterior concursului au deţinut această poziţie în aceeaşi şcoală.

Între timp s-au mai vacantat şi alte posturi, astfel că a fost necesar un nou concurs, care nici el nu a reuşit să rezolve problema.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb