EDUCAŢIE FINANCIARĂ PENTRU BANCHERI Culturalizarea economistului şef al BNR

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 mai 2017

Valentin Lazea împinge cultura în Banca Naţională.

Valentin Lazea împinge cultura în Banca Naţională.

Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), face progrese, împingând un picior în cultură.

Într-un discurs la simpozionul Cristian Popişteanu din 26 aprilie 2017, Valentin Lazea sesizează necesitatea convergenţei noastre la cultura nord-europeană, drept condiţie pentru integrarea în zona euro: "În fine, [ar trebui îndeplinită] convergenţa culturală, despre care doar recent a început să se vorbească şi care este incompletă chiar în cadrul eurozonei".

Exprimarea este vagă, nu se înţelege unde şi cine a început să vorbească recent că ar trebui să conveargă cultural şi nu este deloc clar ce înţelege Valentin Lazea prin termenul "recent", pentru că despre deosebirea dintre disciplina financiară din ţările majoritar protestante şi indisciplina din ţările majoritar catolice se vorbeşte, cu ură, de cel puţin cinci ani:

"Catolicul german Stephan Richter, directorul site-ului «The Globalist», îşi imaginează că dacă Martin Luther ar fi fost prezent la Maastricht, în 1992, când au fost puse bazele uniunii monetare europene, atunci ar fi spus «Ascultaţi! Nici o ţară catolică, care nu a trecut prin Reforma protestantă, nu trebuie să adere la zona euro!» Richter afirmă că «excesul de catolicism afectează sănătatea fiscală a naţiunilor, chiar şi acum, în secolul XXI»".

Citatul de mai sus este extras din articolul meu de acum doi ani şi jumătate - REUNIFICAREA CATOLICISMULUI CU ORTODOXIA - EPISODUL AL IV-LEA/Războiul religios al datoriilor/BURSA 26.01.2015, dar eu nu am avut nicidecum pretenţia că aş fi livrat informaţie "recentă", pentru că Richter se exprimase astfel cu alţi doi ani înainte, în septembrie 2012.

Pentru Lazea, însă, o discuţie din 2012 este încă "recentă", în 2017.

Agreez că problema îşi păstrează actualitatea, dar discuţia nu este "recentă".

Recent poate că a aflat Lazea de ea.

Între timp, eu am publicat două cărţi pe acest subiect al perspectivei morale şi culturale asupra vieţii financiar-bancare: prima, la sfârşitul anului 2015, intitulată "Soluţia crizei/ Terminus a quo", la Editura RAO; a doua, episodic, în ziarul BURSA, la începutul acestui an, intitulată "Viţelul de aur/Tâlcul Dobânzii".

Nu ştiu de ce Lazea nu le-a citit.

Cele două cărţi nu au precedent în literatura românească şi prezintă unele priorităţi în hermeneutică.

M-am străduit să le fac accesibile, am evitat conceptualizarea excesivă, beneficiind de experienţa de ziarist.

Câtă vreme aceste două cărţi se află la îndemână, nu mai poţi să spui ceea ce spune Valentin Lazea, că te arăţi ignorant:

"Astfel, putem vorbi de două tipuri de cultură, una central şi nord-europeană (germanică) şi una mediteraneeană (latină), cu caracteristici fundamental diferite.

"În cadrul primului tip de cultură se obişnuieşte onorarea angajamentelor şi contractelor; acest lucru e mai puţin obligatoriu în al doilea tip de cultură. În cultura central şi nord-europeană plata datoriilor e sfântă; nu la fel şi în cultura mediteraneeană. În primul tip de cultură individul e, în general, responsabil pentru faptele sale (ca un adult), în timp ce în al doilea tip de cultură este iresponsabil (ca un copil) şi aşteaptă mereu salvarea de la tătucul-stat".

Nu, în problema disciplinei fiscale, criteriul geografic continental nord/sud al distincţiei de comportament şi criteriul etnic germanic/latin sunt subsecvente celui religios protestant/catolic, astfel că afirmaţia lui Lazea că ar fi vorba despre cultura "germanică" este inexactă, deoarece doar 30% dintre nemţi sunt protestanţi, astfel că majoritatea manifestă toleranţă faţă de neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, stârnind dezaprobarea şi dispreţul protestant din ţările unde reformaţii sunt majoritari.

Este ridicol să vorbim despre cultura "germanică", fără Germania.

Este penibil să nu fie expuse resorturile diferenţei de comportament dintre catolici şi protestanţi, la peste un veac de la scrierea seriei de eseuri "Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus" ("Etica protestantă şi spiritul capitalismului") de Max Weber.

Problema gravă a inculturii lui Lazea nu este că economistul şef al BNR se face de râs.

Poate fi usturător, dar nu-i chiar atât de important.

Nu, important este că incultura îl face pe Lazea să spună chestii pe care nu cred că ar vrea să le spună, dacă ar pricepe ce înseamnă ceea ce spune:

"Este evident că România, care aparţine tipului de cultură mediteraneean, nu are ce să caute în zona euro dacă nu adoptă o cultură de tip central şi nord-european. Aş îndrăzni să spun că, şi dacă am îndeplini toate celelalte criterii (nominale, juridice, reale), dar nu l-am îndeplini pe cel cultural, acest lucru ar fi un obstacol insurmontabil pentru intrarea noastră în zona euro."

Nu, în problemă nu contează că am fi latini sau mediteraneeni, că bulgarii şi grecii nu sunt latini, dar semănăm bine între noi, pentru că suntem ortodocşi.

Saracu' Valentin Lazea nu înţelege că el spune că România nu are ce să caute în zona euro, cât timp nu renunţăm la ortodoxie şi nu trecem la protestantism.

Nu cred că Lazea vrea să spună asta, dar asta spune, săracu'.

Lazea vrea în euro.

Ar putea fi suspectat că n-ar vrea, de vreme ce pune condiţia covertirii ţării la protestantism.

Dar, nu, el vrea sincer în zona euro, căci apreciază cultura nordului drept dezirabilă: "Şi, pentru ca să închei într-o notă pesimistă, nu cred că democraţia de tip electoralist-populist pe care o avem, în care toate partidele, de la stânga la dreapta, se comportă permanent ca şi când ar fi în campanie electorală, promiţând numai lucruri plăcute şi escamotând lucrurile neplăcute, ar putea vreodată să îndrepte populaţia României spre convergenţa culturală cu partea dezirabilă (de Nord) a Europei".

Aici a facut un talmeş-balmeş, lărgind aria mesajelor involuntare, căci, la rigoare, Lazea pare să recomande partidelor programe de convertire religioasă a populaţiei, la protestantismul "dezirabil", din nord.

Aberaţia este rezultatul inculturii.

Dacă mi-ar fi citit cărţile, atunci poate că n-ar mai fi fost atât de sigur că mentalitatea nordului este cea dezirabilă, sau măcar ar fi realizat motivele pentru care să-şi preţuiască strămoşii.

Nu vreau să-l descurajez pe Lazea, dimpotrivă, mi se pare un progres că a devenit sensibil la subiecte culturale.

Cred că, din acest punct de vedere, BNR a devenit un fel de vârf de lance cultural pentru sistemul bancar, stigmatizat de incultură, mahalagism cu ifos, imoralitate şi prostie în smoking.

Vineri, BNR a găzduit o prelegere a unui filosof.

Merită repetat efortul.

POST SCRIPTUM

Dacă noi ne închinăm la disciplina nemţească, iar protestanţii îi dispretuiesc pe nemţi pentru indisciplină, atunci cu cât dezgust trebuie să ne privească protestanţii pe noi, ortodocşii?

Opinia Cititorului ( 60 )

  1. make

    am o sg intrebare pt tine,lazea si alti interpreti culturali ai fundamentelor exonomice.: 

    cum sa se interpreteze exonomia in spatiile ne protestante si ne catolice si ne ortodoxe 

    ex in japonia sau indonezia. 

    multumesc.

    p.s ce procent din populatia olandei sau australiei sunt AZI crestini.? 

    1. nu neg un anumit determinism psihologic, cultural etc.

      dar el e cel mult un factor . secundar 

      Desi poate sa para ca nu-i decit element de coloratura, credinta religioasa poate influenta radical viata economica, fapt care devine greu decelabil dupa consacrarea obisnuintelor care tin de cult, drept ordine fireasca.

      Iti dau un exemplu. 

      A saptea zi este scrisa ca sarbatoare poruncita de Dumnezeu, pentru unii simbata, pentru altii duminica, o controversa transata de lupta sindicala care a confundat sarbatoarea sacra a intronarii lui Dumnezeu dupa creatie si le--a facut pe amindoua zile de odihna. 

      In realitate, a saptea zi este ziua judecatii creatiei, prin urmare nu este zi de odihna, ci de reculegere si evaluare a ceea ce a fost savirsit in celelalte zile. 

      Si chiar daca lipsa credintei ingaduie unuia si altuia sa munceasca in zilele de sarbatoare, aceia nu o pot face in colectiv, deoarece colectiv este consacrata incetarea activitatii. 

      In conditii de reflux a religiozitatii, nu mai este lesne decelabil ca organizarea activitatii economice a fost influentata religios, mai ales cind avem de a face cu procese economice complexe din viata financiar-bancara.

      Situatia actuala:

      In 2006, 34% of the Dutch population identified as Christian, decreasing till in 2015 almost 25% of the population adhered to one of the Christian faiths (11.7% Roman Catholic, 8.6% ProtKerkNet, 4.2% other small Christian denominations), 5% is Muslim and 2% adheres to Hinduism or Buddhism, based on independent in-depth interviewing by Radboud University and Vrije Universiteit Amsterdam.. Approximately 67.8% of the population in 2015 has no religious affiliation. 

      In Germany, in 2014, the Catholic Church accounted for 23.9 million members (29.5% of the population) and the Evangelical Church for 22.6 million (27.9% of the population). Both large churches have lost significant numbers of adherents in recent years. 

      Bavaria catolica e liderul. 

      Iar In Baden-W sunt la paritate.

      Cineva sa-i zica lui Lazea ca Max Weber e depasit.... 

      Pare ca n-ai citit raspunsul de la 1.2., unde explic ca odata consacrate ritualurile si poruncile, ele devin gesturi si legi ale vietii socio-economice.

      Daca lumea ar ajunge integral atee, atunci crezi ar renunta la Ziua a Saptea? 

      Mos Craciun a supravietuit in comunism, drept Mos Gerila. 

      Nici macar inlocuirea unei credinte cu alta nu stinge continuitatea ritualurilor si poruncilor, ci noua credinta le confisca si le integreza pe cele vechi. 

      Retragerea crestinismului are loc mai lesne din tarile protestante, tocmai pentru ca protestantismul este mai permeabil pentru ateism, prezentind o etica paminteana in privinta economiei, in deosebire fata de ordinea celesta, asa cum s-a exprimat insusi Martin Luther, care a considerat ca Imparatia lui Dumnezeu este o utopie pe Pamint. 

      Si inca o precizare: cind cauti principiul, este eronat sa invoci statistici.

      Da dl Make, eu nu am avut o pretentie atat de mare incat sa dau diagnosticul sau sa atac principiul. Am vrut doar sa dau niste statistici ref la afirmatiile lui Lazea, nu ale dvs.

      Inteleg ideea ca vechile ritualuri si traditii guverneaza pana la un pct obiceiurile colective.

      Nu cred ca o societate atee poate supravietui. 

      Lazea nu vorbeste despre catolici si protestanti.

      Cel care o face sint eu.

      Pe de alta parte, intradevar, societatea s-a constituit pe baze religioase, dar, odata constituita, nu vad ce ar impiedica-o sa supravietuiasca fara credinta, in virtutea normelor consacrate. 

      De altfel, asta se si petrece in realitate.

      Vi se pare ca societatea actuala are tendinta de a supravietui in conditiile pierderii sacrului?!?

      Contraziceti tot ce ati scris de o vreme, in legatura cu apocalipsa... 

      Supravietuirea societatii in general este altceva decit supravietuirea societatii actuale.

      Apocalipsa o asigura pe prima, facind-o inutila pe a doua. 

    Excelent articol!

    Dupa o perioada foarte lunga, dl.Make ne delecteaza din nou cu un text plin de ironie si umor.

    Trebuie ca dl. Lazea i-a atins o coarda sensibila a orgoliului sau, de l-a facut pe Make sa se apuce de scris. 

    1. Pai Make are dreptate: Nu poti fi economistul sef la BNR si sa nu citesti ziarul Bursa !

      Bă poți, dar asta nu te face mai bun !

      Multumesc!

      Da, asta e motivul. 

      Este ca si cum m-as stradui in van, bancherii o tin una si buna ca publicul nu ar fi educat, in timp incultura li se stravede ori de cite ori ies dintre cifre.

      Iar Lazea, ce sa spun... este un caz fericit in raport cu alti bancheri, pare sa fie interesat si de altceva decit de cifre si nu pare imoral. 

      Ha ha ha, ce sluga esti :-)

      Pe tine cine te-a pus sa zici ca eu sunt sluga?

      MAKEdutza mi-a soptit ca esti sluga si pentru cineva care a prins epoca de aur nu poate fi ceva mai gretos decat yesmenii pe care se construiesc dictaturile.

      Genul tau: "da sefu, aveti dreptate sefu, ce idee brilianta aveti sefu, sunteti un geniu sefu". Alta intrebare, speculantule financiar imobiliar. 

      Nu stiu cine este anonimul de la 2.1.

      Oricine poate verifica sensul cuvantului cultura si poate observa ca este imposibil sa faci aprecieri care sa cuprinda toate aspectele.Eu cred ca exista de ceva ani unii economisti printre care si dl Lazea care incearca sa justifice pe diverse cai si metode de ce nu am trecut inca la euro.Unii folosesc argumente economice de tipul nu suntem productivi , criterii de convergenta , etc , altii avand o latura a personalitatii inclinata spre filozofie incearca sa argumenteze prin diverse teorii despre comportamente , valori ,etc care ne-ar diferentia pe noi romanii de occidentali.Cu siguranta toti stiu diferenta intre corelatie si cauzalitate si cunosc ca orice afirmatie nedemonstrata stiintific e pana la urma o speculatie.Avem 4 milioane de romani care muncesc in Europa perfect integrati deci ideea ca trebuie sa asteptam cu integrarea din cauza faptului ca am fi inferiori dpdv cultural pica din start .De fapt problema integrarii e o problema a mediului intern al Romaniei iar aici principalii vinovati pt ca nu avem o tara ca in Vest sunt politicienii si elitele pt ca ei sunt responsabili sa creeze un mediu intern economic , cultural ,social de calitate bazat pe lege si valori adevarate.Nu poti arunca responsabilitatea schimbarii in spatele lui Vasile din Flamanzi care nu are dupa ce bea apa .Mai intai trebuie sa faci cumva sa il scoti din saracie si sa-i asiguri un minim de educatie apoi sa pretinzi cevade la el.Oameni foarte saraci ajunsi in Vest au muncit , s-au integrat si au ramas indiferent de diferentele culturale pt ca au dat de un mediu bun .Stejarul creste doar in pamant bun , buruienile cresc oriunde zicea Eminescu .Politicienii si elitele trebuie sa creeze mediul bun iar oamenii vor creste pt ca nu suntem un popor lenes , hot si rau cum incearca unii sa sugereze .Iar dupa criza asta bancile ar trebui cu adevarat sa fie mai modeste , mai umane si sa coboare cu picioarele pe pamant pt ca profit fara oameni nu exista.

      Greșit, gurule. Câți dintre românii plecați sunt acum în țări catolice, mediteraneene? Aproape toți. Să ne revizuim argumentele. S-au dus acolo unde se fură ca aici, se doarme ca aici, se chiulește ca aici. Diferența este doar dată de salariul mediu de trei ori mai mare.

      Cristi , mai ai un pic si ajungi la razboaie religioase :) Ai muncit pe acolo ?Ai trait acolo ? Eu zic ca salariul mediu e de trei ori mai mare pt ca se fura de 3 ori mai putin .Au si aia bubele lor dar nu compara tu resoectul pt om , sistemul de sanatate , de educatie de acolo cu dezastrul de la noi.La aia se fura dar se mai si face , la noi in majoritatea cazurilor doar se fura sau ca sa fim mai exacti fura o clasa privilegiata cu acces la borcanul cu miere.

      Nu este în intenția mea să stârnesc războaie. Este evident de ce românii s-au dus în țări mediteraneene. Sigur că explicația poate fi "nu m-am integrat". Sigur că nu te-ai integrat dacă nu ai înțeles și diferența de seriozitate. Italia, Spania, Franța, tot un drac, ne potrivim perfect. Ne amestecăm în peisaj.

      Și da, am muncit cu sau văzut la muncă oameni din Franța, Italia, Germania, Suedia, Anglia, Scoția, America, China, Japonia, Coreea de Sud, India, Elveția. Anglo-saxonii sau nordicii înțeleg altfel față de "latinii vest-europeni" respectul față de muncă și de imaginea pe care munca o spune despre ei. Elvețienii/germanii sunt puțin mai alunecoși decât primii. 

      Ce s -a intamplat cu Volkswagen care a falsificat testele de poluare a desfiintat mitul "neamtului corect si serios". Pana atunci era greu de demonstrat ca e un mit pentru ca oricine ti-ar fi sarit la jugulara. Nu e nici o diferenta. Ca sa nu mai vorbim despre cum se comporta occidentalii indiferent de unde ar fi, cand ajung in Romania, sau in alte tari considerate "inferioare" sau corupte.

      Hotia e hotie , nu are culoare culturala .

      Diferenta definitorie este data de raspunsul autoritatii la hotie.

      Neica Loaza uita sa vorbeasca si de cultura intregului act economic, de la primul pas facut de client in "teatrul viselor" pana la finalizarea actului economic, inchiderea pozitiei. Nu este vorba de lipsa de cultura la mister Lazea. Asta ar insemna sa avem oameni care au sarit 1-2 ani de scoala. La tanarul Lazea este vorba de a-si sustine cu tot dinadinsul sustinerile pe baza neaplicarii intregii realitati. Asa cum tot agreseaza spatiul Bursa o multitudine de troli, bancari sau nu. 

      Haha

    Decat urechi de elefant bulgaresc.

    Lazea a folosit în mod nefericit și neadecvat termenul de cultură (atât de vast și pretențios), dar nu e singurul.

    Așa că a adus fără să vrea în discuție vechea teză, potrivit căreia rațiunea protestantismului a generat în istorie o dezvoltare economică mai mare decât credința "oarbă" a catolicismului.  

    De ortodoxism, ce să mai zicem ... 

    Mai bine Lazea folosea cuvântul "mentalitate" (nord vs. sud). 

    Ar fi scăpat, poate, de ironia lui Make și de deducția lui logică, că Lazea ne vrea protestanți.

    1. Criticii lui Max Weber au scapat din vedere ca transformarile pe care le opereaza Reforma sint coincidente cu epoca Marilor descoperiri geografice si a deschiderii rutelor maritime pentru comert cu o rata a profitului fara asemanare in istorie.

      Ever. 

      Protestantism ul descatuseaza crestinatatea de inhibitiile in creditare conservate de Papalitate, pina in secolul al XVII-lea si pune bazele civilizatiei creditului cu dobinda, al carei asfintit il traim noi, dupa 400 de ani.

      Problema lui Lazea nu este de terminologie, ci, asa cum o spun, este o problema generata de incultura. 

      Protestantismul a descătușat creștinismul de tot, de n-a mai rămas nimic din el.

      Divaghez și vă relatez o amintire recentă de călătorie în Olanda: 

      Pe biserica protestantă din centrul Amsterdamului, trona o poză uriașă a lui Marilyn Monroe, iar înăuntru, lăcașul sfânt părea a fi transformat într-un restaurant sau cam așa ceva ... Trist. 

      Bolșevicii măcar au știut o treabă. Au dărâmat bisericile sau le-au transformat în grajduri și sedii de colhozuri. 

      Lângă gara centrală din Amsterdam, în biserica catolică se oficia messa ... Chiar dacă sunt ortodox, această slujbă mi-a dat o senzație de normalitate, de continuitate a tradițiilor și culturii (inclusiv religioase) europene.

      Marile descoperiri geografice si deschiderea rutelor maritime pentru comert au ca pionieri pe Vasco da Gama, Columb, Magellan, Vespucci, Verazzano si da, John Cabot

    Dintre Lazea si autorul articolului nu mai stiu care a pierdut bani prin marele trader iubitor de muzica clasica si scriitor si bun cunoscator al pietelor. Sigur ca Lazea daca citea cartile dlui Make altfel vedea lumea, viata, pietele, comportamentul maselor etc. Asta e, nimeni nu-i perfect. Eu in ignoranta mea nu prea inteleg ce treaba are religia cu comportamentul financiar bancar dar asta-s eu, o clasa mai mult ca trenul. Lazea zice de comportament mediteraneean nu de religie. Ce vrea sa spuna, si nu numai el, vedeti analisti, politicieni, presedinti de afara, e ca Europa are 2 zone, 2 atitudini fata de business privind rigurozitatea si respectarea cuvantului. Nu trebuie sa citesti treijde mii de carti sau sa ai 2 doctorate si 3 MBA-uri ca sa-ti dai seama de asta. Numai daca va uitati la continentul american care e oglinda Europei, vedeti ca e impartita in sudul cucerit de spanioli si portughezi si care o dau cu muzica, fiesta, fotbal, fete, dolce vita etc cu saracie si datorii si nordul cucerit de englezi, olandezi, nordicii europeni si care stie toata lumea cum o duc si ce pot sa faca. Iar Lazea spune ca daca vrem sa evitam o tragedie greaca ar trebui sa adoptam modelul nordic, atat cat putem. Daca putem. N-a zis nimeni de protestantism, de schimbarea sau adoptarea religiei altora. Nu inteleg de ce Lazea e considerat incult, vai mama lui, si, evident, ca restul din BNR ca habar n-are de piete si principii sau istorie. Lasati ca vine Nicolaescu care e bun la toate si va face ordine. E de laudat efortul unora de a gasi in orice declaratie sau demers al oricarui oficial din BNR pete, contradictii, inadvertente, erori, intelesuri multiple, semantica (ce inseamna recent pentru dl Lazea?) etc. Asta dovedeste culmea, ca Mugurel avea dreptate, si care a spus un truism, de fapt, cum ca toti expertii sunt pe net, care-i neaga constant si consecvent pe cei in functii, ceea ce nu face decat sa duca la confuzie si lipsa de incredere. Si nu stiu cum se face ca de cate ori un analist sau scriitor sau profesor sau blogger a intrat in economia reala, a sfarsit tot pe net sau la tv.

    1. Bine ai venit la oras, draga relu din snagov sat, ca sa ne ilustrezi ce inseamna alianta in incultura, cu contributie proprie in dezlinare si superficialitate.

      Chestia certa asupra careia sint de acord cu tine este ca ai o clasa mai mult ca trenul, laudindu-te ca nu prea intelegi ce treaba are religia cu comportamentul financiar bancar. 

      Daca nu le ai cu cititul si ginditul, atunci de ce te mai miri ca nu pricepi?  

      Daca pe tine nu te clinteste nici faptul ca o discutie de cel putin cinci ani este considerata "recenta", atunci cum sa te izbeasca faptul ca eu ma aflu in economia reala de 27 de ani, cu succes. 

      Hai, mai dezlineaz-o!

    Da, Make e talentat.Alminteri sunt sigu r ca Lazea nedus la biserica si avand marea lipsa sa nu I fi citit opiniile misticoid economice ale lui Make gen talcul dobanzii, a exprimat fix CE trebuia CA romanii altii decat Make SA inteleaga CE vrea SA spuna.Or asta e mult mai important decat sfortarile mistocaresti ale autorului.Care IATA dupa ceva dus o campanie furibunda si evident contracost in folosul detractorilor BNR n are nicio Jena SA atace o persoana CE nu I a facut nimic pretinzand CA o culturalizeaza.Dar Na, CE poti cere de la oficiosul lui Piperea?

    1. Oare Lazea si BNR chiar nu poarta nici o raspundere pentru felul in care li se prezinta suporterii, precum acesta de la nr.6?!

      O, da dle Make. BNR n are voie SA aiba suporteri.Astia trebuie trasi la raspundere cand au opinii.EU zic SA dati BNR si PE Lazea in judecata CA nu v au citit cartile. Sunati l PE maestru Piperea, abia asteapta SA mai piarda UN prices.

      Ideea este ca orice economist respectabil trebuie sa isi cunoasca limitele de expertiza si cunoastere si sa evite sa foloseasca in argumentatie elemente care pot genera confuzie sau pot contine inexactitati pentru ca poate textul respectiv poate ajunge in fata cuiva cu mai multa expertiza si uite ce se intampla :) Putea sa spuna simplu sa mai umblam la mentalitati si comportamente , la modelele induse de clasa politica cum a mai spus dl Lazea foarte bine de multe ori .Aici s-a complicat putin si a dat nastere la interpretari.

      O fi. Dar mi SE pare cel Putin inelegant din partea dlui Make SA il besteleasca public pentru CA nu I a citit lucrarile de filozofie economco religioasa si SA l faca incult din cauza asta. ASA cum I am explicat mai sus dlui Make si s a basicat nu decodarea Tora era in chestiune. Dar adevarul e CA saracul Lazeavcum il numeste Make n avea de unde stii CA marele filosof ii urmareste limitele. Bineinteles CA oricand Make poates fi luat ka misto de oricee economist cu ASE ul la baza PE teme specifice dar psihicul sau nu suporta asta!

      Sa nu uitam ca Make e ziarist .Nu cred ca a dorit neaparat sa-l taxeze pe dl Lazea fata de care dincolo de critica vad ca are si o oarecare simpatie sau apreciere ci mai degraba a dorit sa taxeze pretentiile BNR la autoeducarea populatiei in materie de economie , stiinte juridice , evolutii valutare ,etica si morala in respectarea contractelor, etc cat timp chiar reprezentanti ai BNR dovedesc unele limite de cunoastere a unor domenii pe care le folosesc in aargumentatii cu diverse ocazii .Adica Gigi de la scularie creditacul nedisciplinat trebuia sa stie , sa cunoasca ,etc dar cei de sus vor sa para experti in toate.Make a speculat foarte bine momentul dpdv ziaristic.

      Acest comentariu trebuie șters pentru că nu aparține avocatului Piperea. Potrivit regulamentului.

      Voi sterge semnatura, care, intradevar, este falsa, dar nu comentariile, desi sint intr-atit de aplecate pe fereastra, incit isi dau brinci pe calea ferata.

      Dle Make sunteti UN adevarat pasa CA mi permiteti SA comentez in continuare. ASA CA ii raspund lui guru. Nu uit CA Make e ziarist si brava lui. Spun numai CA il jigneste gratuit PE Lazea facand ul incult. Problems grava a inculturii dlui Lazea citez....Si l face incult pentru CA nu l a citit PE el , PE Make. Pai in cazul asta sunt miliarde de inculti PE planeta. AR mai fi UN amanunt. Din cate inteleg Dl Make a participat la dezbaterea in cauza. De CE nu a luat acolo cuvantul fata in fata cu Lazea SA I spuna Bai incultule am scris EU doua carti ....Asa CA da dle Make EU cred CA ati gresit chiar daca e pericoloso sporgersi...

      La nr.6., la 6.2. si 6.4. unul care se crede smecher nevoie mare, a postat sub numele "Piperea", pe care l-a si scris gresit o data.

      Semnatura a fost inlocuita cu cuvintul "anonim". 

      Reamintesc ca Regulamentul interzice substituirea si ca in virtutea lui, as fi putut sterge mesajele, care mai imi sint si prostesc ostile. 

      Ca sa nu existe confuzie, as putea elimina orice mesaj care nu-mi convine, fie ca in Regulament e prevazut cazul, fie ca nu-i. 

      Dar, uite ca nu-ti sterg comentariile.

      Intelegi boierule?! 

      Da Make esti boier! Ti am si rapuns.Esti generos.Dar cu Lazea ai fost cam taran,.Pur si simplu nu SE face ASA. Scriu de PE tableta d AIA s greseli de litera. Dar sunt linistit. Pentru UN cercetator AL Torei cred CA nu I o problema . Cat despre faptul CA l ai jignit aiurea n tramvai PE Lazea nu trebuie SA fii citit Logica lui Hegel CA SA realizezi asta CA cititor.Capisci dle Make? L

      Prietene, sa fii incult este o situatie, nu o jignire; situatia te poate jigni doar daca ai pretentia ca te afli in alta situatie, anume aceea ca ai fi fiind cult.

      Lazea nu cunoaste largi sectoare de istorie financiara si de istorie a intelesurilor implicate in viata economica si financiara, informatie din lumea larga pe care nu a parcurs-o niciodata, desi este la indemina bancherilor, daca depun un oarecare efort coordonat sa o adune si sa o puna cap la cap. 

      Dar el nu s-a invrednicit nici macar sa citeasca cartile mele, care il scutesc de efort si ii servesc informatia procesat, mura-n gura. 

      Si amanuntul despre care zici ca ar mai fi: inteleg ca tu nu ai participat la simpozionul Cristian Popişteanu si atunci ma intreb de unde stii ca nu i-am spus lui Lazea, in fata, "Bai incultule am scris EU doua carti ....", asa cum zici ca ar fi trebuit eu sa fac. 

      Daca tu nu ai participat la dezbatere, atunci de unde stii ca nu i-am spus? 

      Si stii de unde stiu ca n-ai participat? 

      Pentru ca daca ai fi participat, atunci ai fi stiut ca eu nu am participat. 

      Problema de onestitate.

      Intelegi boierule?! 

      Da, asa sint eu, mai taran, spun adevarul si nu voi lua lectii despre "cum se face" de la tine, care ingramadesti prostii despre Tora si Hegel.

      Eh , spui adevarul tau domnu Make. Si nu ti da nimeni lectii. Comentez si EU aci CA d AIA ai sectiune de comentarii si nu de aplauze prelungite. Dar de taran tot taran ramai boierule!

      Acum gandeste te MAKE cum AR fi SA ti apara poza in ziare cu o explicative de genul Goldstein si a dat ziarul PE post de

      Batista la reverul dlui Piperea. Cam nasol nu ? Inteleg boierule? 

      Dai din gura, bla-bla-bla. Eu, in locul tau, nu m-as mai ridica, dupa replica lui Make de la 6.11. M-as simti strivit. Dar tu nu te simti, nu e cazul tau.

      Daca e vorba ca BNR-ul sa-si cunoasca limitele, (si nu mor de dragul lor) poate ca si Make ar trebui sa si le vada pe ale lui. Ii place filozofia sa fie sanatos, dar pretentia ca toata lumea ar trebui sa-i fi citit cartea sau altfel e incult e cel putin grandomanie.

      Linisteste-te, nu toata lumea este economist sef al BNR.

    AT ia in calcul micsorarea perioadei de penitenta a celor ajunsi in ghearele insolventei personale la 3 ani. Iobagia pe vremea lu HCC nu a reusit in letopiseturile vremii sa aiba acelasi rafinament daca o comparam cu rapoartele financiare a primei intre banci

    1.Make are dreptate să-l critice pe Lazea, dar până la urmă critica lui nu este decât un exemplu de scolastică care ar putea foarte bine să fie aplicată cu tot atâta succes la articolul său.

    2. Până la urmă, însă, Lazea și Make sunt frați în credința în aceeași superstiție: că oul, adică civilizația capitalistă, a apărut înaintea găinii (economia capitalistă).  

    3. Diferența dintre ei constă în diferența dintre alte două superstiții, fiecare dintre ele referitoare la cine a ouat oul. Lazea crede vag că este vorba de un specific al unei presupuse "civilizații nordice", care de fapt nu a existat niciodată și pe care o identifică printr-o combinație imposibilă între contract și individualism. Make, care a citit evident mai mult decât Lazea în domeniu, aderă la superstiția lansată de Max Weber cum că oul civilizației capitaliste a fost ouat de Luther și clocit de Calvin în sec. al XVI-lea. Fundamentul capitalismului pare a fi fie tribal, fie religios, fie amândouă O altă combinație imposibilă, dar reluată cu succes de Huntington și globaliști în ultimele decenii.  

    4. În această lume imaginară - ca cea din Game of Thrones - se poate specula orice, cu succes ega.  

    5. Drept care, le urez celor doi combatanți și comentatorilor lor mult succes în continuare și dezbatere fericită!

    1. Svejk, nu ai dreptate. Chiar este o ciocnire culturală. Poate ai citit deja despre etica muncii la protestanți, calviniști. Sunt voci care regretă și denunță secularizarea ce produce și o depărtare de la această etică în țările "nordice".

       

       

      New York Times, 8 iun 2003, Niall Ferguson  

      "The World; Why America Outpaces Europe (Clue: The God Factor)" 

      "IT was almost a century ago that the German sociologist Max Weber published his influential essay ''The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism.'' In it, Weber argued that modern capitalism was ''born from the spirit of Christian asceticism'' in its specifically Protestant form -- in other words, there was a link between the self-denying ethos of the Protestant sects and the behavior patterns associated with capitalism, above all hard work. 

       

      But what the productivity numbers don't reveal is the dramatic divergence over two decades between the amount of time Americans work and the amount of time Western Europeans work. By American standards, Western Europeans are astonishingly idle. 

      According to a recent study by the Organization for Economic Cooperation and Development, the average working American spends 1,976 hours a year on the job. The average German works just 1,535 -- 22 percent less. The Dutch and Norwegians put in even fewer hours. Even the British do 10 percent less work than their trans-Atlantic cousins. Between 1979 and 1999, the average American working year lengthened by 50 hours, or nearly 3 percent. But the average German working year shrank by 12 percent. 

      Yet even these figures understate the extent of European idleness, because a larger proportion of Americans work. Between 1973 and 1998 the percentage of the American population in employment rose from 41 percent to 49 percent. But in Germany and France the percentage fell, ending up at 44 and 39 percent. Unemployment rates in most Northern European countries are also markedly higher than in the United States. 

       

      ... the experience of Western Europe in the past quarter-century offers an unexpected confirmation of the Protestant ethic. To put it bluntly, we are witnessing the decline and fall of the Protestant work ethic in Europe. This represents the stunning triumph of secularization in Western Europe—the simultaneous decline of both Protestantism and its unique work ethic." 

       

       

      Ce spune creștinismul? Părintele Ioan Buliga scrie asta: 

      "Intr-un anume sens, munca este socotita ca o pedeapsa. Astfel, ne gandim la muncile vesnice la care vor fi supusi pacatosii, dar si la canonul primit de Adam de la Dumnezeu, atunci cand a cazut in pacat: 

       

      „Blestemat va fi pamantul pentru tine! Cu osteneala sa te hranesti din el in toate zilele vietii tale” (cf. Facerea 3,17)." 

       

      Dupa cum am mai scris si in cartea Desertaciunile Lumii, parintele Arsenie Boca spunea ca munca taranului nu este atat de importanta pentru faptul ca ne hranim din dansa, pe cat este de importanta datorita temperamentului pe care taranul si-l face muncind. 

       

      Cu alte cuvinte, Dumnezeu ar fi putut sa faca ca omul sa se hraneasca fara ca sa munceasca, insa nu-i era de folos omului. Omul trebuie sa inteleaga ca prin silinta ajunge mai bun, si prin putina osteneala poate sa ajunga fericit." 

       

       

      Ortodoxia are, deci, o atitudine destul de duplicitară în privința muncii și a eticii ei. Oricum o trece prin filtrul "blestemului și a ostenelii, a chinului". Vocea lui Arsenie Boca este minoritară în cor. 

       

       

       

      M-aș fi limitat la doar a lăuda articolul dar comentariul tău părea să treacă în derizoriu problema ca și cum ar fi o chestiune arbitrară de tipul ou/găină. Nu cred că este așa. 

      Cât despre articol, este unul mult mai bun decât altele, aproape perfect. Ar fi lipsit o caricatură făcută lui Lazea în chip de apostol al îmbunătățirii ortodoxiei cu optica atingerii fericirii prin muncă, bani și zero datorii la scadență... ha, ha, ha. 

      Diferenta dintre mine si Lazea este ca eu stiu despre ce vorbesc, asa ca nu te mai repezi sa ma bagi impreuna cu el in cotetul de oua si gaini.

      Lazea ne povesteste despre o discutie "recenta"; el nu a priceput-o, dar face educatie financiara altora, de la inaltimea presupusei expertize de economist sef al BNR, ceea ce este si pagubitor si enervant. 

      Eu il lamuresc si pe el si pe ai lui si pe cine l-o mai fi auzit, cu privire la despre ce este vorba in propozitie, dar nu vorbesc nici un moment despre propria conceptie.  

      Spun, doar, ca ar fi putut evita sa spuna prostii, daca ar fi citit BURSA, care este in romaneste, pe biroul lui. 

      Eu insumi nu am procesat subiectul nasterii capitalismului, cum n-am facut-o nici pentru cazul feudalismului, sclavagismului si/sau modului de productie tributal (ca sa parcurg orinduirile bazate pe proprietate privata, in stil marxist, ca la scoala pe care am absolvit-o), astfel ca ceea ce spui despre prejudecatile mele sint simple proiectii ale fanteziei tale.

      Ceea ce imi este propriu, in problema, este ca situez capitalismul pe treapta finala a evolutiei civilizatiei creditului cu dobinda, dar asta nu spun in articol. 

      Pot sa recomand si eu doua carti: Ioan Petru Culianu - Eros si magie in Renastere. 1484 si Religie si Putere, daca tot e vorba de Capitalism si Comert?

      Cristi , mai ai putin si acuzi Patriarhia de instigare la nemunca :) Daca munca e un blestem sau nu eu zic ca tine de alti factori mai pamanteni :)

    Nici sefi Bnr, nici cei de la Bce si nici UE.

    Noi suntem colonie.  

    Coloniile nu au drepturi. Cei cu bani au vrut-obtinut scut anti-racheta, acces in M Neagra au obtinut.

    Pentru alte solicitari "mucles" ! 

    Somnul ratiunii naste monstri,spunea cineva.Nu vad de ce economistul sef al BNR ar face nota discordanta din peisajul mioritic..Se incadreaza perfect,chiar.Saptamana trecuta am vazut cum s-a inchis o librarie,ieri am vazut o alta inchisa si la o a treia,vanzatoarea imi spunea ca nu le merge prea bine.Sper ca formatul electronic sa fi castigat atat de multa piata,incat bibliotecile traditionale sa fie pe cale de disparitie.Oare?

    Dl.Make,

    Adevarat,societatea supraviietuieste in virtutea normelor,fara Dumnezeu si in toate ne ajuta cult(ura)!!!.Ramane insa intrebarea "Terminus a quo?" 

    Felicitari tardive ce-i drept pentru carte !E un sentiment de invingator pe care ti-l da iesirea din "labirint",mai ales daca intelegi cate ceva din lumea asta.Cat despre opiniile contra ce sa zic -noroc ca exista vecinatati in care sa-si faca de lucru entropia !!!Deci ,nu am ramas inca fara speranta !

    .Ma(car) atat! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb