EDUCAŢIE Multe modificări şi un punct fix: şcoala începe pe 11 septembrie

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 1 septembrie 2017

Multe modificări şi un punct fix: şcoala începe pe 11 septembrie

Printre nenumăratele schimbări efectuate deja sau care vor fi efectuate de către conducerea Ministerului Educaţiei în viitorul apropiat există şi un punct fix după care se pot ghida în următorul an elevii şi profesorii: structura anului şcolar. Manualele vin sau nu mai vin (mai puţin cel de sport care este de asemenea un reper), avizele de funcţionare ale unităţilor şcolare încă lipsesc în multe locuri, Bacalaureatul se va da în două reprize distincte, programa se va schimba, dar elevii trebuie să reţină că luni 11 septembrie începe şcoala.

Conform ministerului Educaţiei, cursurile anului şcolar 2017-2018 încep luni, 11 septembrie şi însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni). Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 - 15 iunie 2018). Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 - 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018. Programul naţional "Şcoala altfel" are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 - 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului "Şcoala altfel" nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Revenind la schimbări, trebuie să le notăm şi pe ultimele, probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului de Bacalaureat de anul viitor se vor susţine în prima parte a semestrului al doilea, urmând ca probele scrise să se desfăşoare la finalul clasei a XII-a, iar lucrările vor fi scanate şi securizate cu ajutorul STS-ului, urmând să fie corectate de profesori la şcoală sau ...acasă. Liviu Pop a explicat de ce s-au luat şi aceste măsuri: "Aducem o decongestionare a materiei pentru elevii care susţin examenul de Bacalaureat. (...) Evident că şi pe zona de evaluare venim cu elemente suplimentare de siguranţă - nu vom mai plimba lucrările dintr-un judeţ în altul şi profesori în centrele de evaluare. Se vor corecta de către profesori sau în centrul de corectare sau pe un laptop sau calculator sau acasă, unde doresc, totul cu o securizare clară. Nu va şti niciun profesor lucrarea cărui elev o corectează. Vom pilota aceste două noutăţi în luna ianuarie, la Evaluarea Naţională, şi februarie-martie, la examenul de Bacalaureat". Conform ministrului, vor scădea costurile aferente procesului de corectare, dar şi presiunea care ar putea fi pusă pe profesor.

Pe de altă parte, rezultatele la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an vor fi afişate astăzi. Pentru sesiunea august - septembrie s-au înscris pentru a susţine examenul 39.435 de absolvenţi de liceu. Rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor, a fost de 72,9%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb