EDUCAŢIE Probleme reale, scandaluri artificiale, rezolvări false

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 6 iunie 2014

Bacalaureatul de anul acesta va avea loc! Acesta este anunţul făcut de la cel mai înalt nivel, anunţ care în orice ţară civilizată ar stârni fie zâmbete, fie valuri de indignare. Problemele sistemului de învăţământ sunt tot mai mari de la un an la altul. Este o certitudine. Din păcate, atenţia de la problemele reale este abătută cu ajutorul unor scandaluri false, iar în final apar şi salvatorii de ocazie cu soluţii care nu rezolvă chestiunile de fond. În fiecare an, toamna şi primăvara, se discută despre posibilitatea declanşării unor greve generale, de boicotarea principalelor examene sau despre îngheţarea anului. Profesorii sunt nemulţumiţi de condiţiile de lucru, de salarizare, de lipsa de perspectivă, sindicatele sunt foarte vocale, autorităţile sunt dispuse non-stop la un dialog steril, şi de fiecare dată jumătăţile de măsură fac legea.

În această săptămână conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis un comunicat în care anunţa că examenul de Bacalaureat este în pericol pentru că tot mai multe cadre didactice refuză să facă parte din comisiile de examen, deoarece sunt plătite cu sume derizorii, cerând Guvernului suplimentarea acestor fonduri. Sensibile la subiect autorităţile au reacţionat, iar premierul a avut o întâlnire cu liderii sindicali unde s-a discutat despre datoriile restante pe care statul le are faţă de profesorii care au câştigat în instanţă unele drepturi salariale, despre Legea educaţiei precum şi despre remuneraţiile pentru participarea la Bacalaureat.

La finalul discuţiilor premierul a anunţat că examenul de Bacalaureat din acest an "se ţine", o adevărată victorie a normalităţii: "Împreună încercăm să găsim soluţii ca să fie un pic mai apropiate de realitate, mă refer şi la salarii, şi la celelalte. Niciodată nu am reuşit să aducem nivelul remuneraţiei la nivelul pe care l-ar merita profesorii. Însă, repet, spre deosebire de alţii care au tăiat, au tăiat, au tăiat de la profesori, noi adăugăm, adăugăm, adăugăm. Eu recunosc însă că nu suntem la fel de eficienţi în a adăuga pe cât de eficienţi au fost cei care au tăiat". În ultima şedinţă de guvern, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să verifice situaţia organizării Bacalaureatului din acest an şi să achite datoriile existente, adăugând că problemele vor fi rezolvate "încet, fără să cutremurăm sistemul". După cum se poate observa şi în acest caz "greua moştenire" este pusă pe tapet, toată vina fiind plasată în "spinarea" fostei guvernări. Fiecare ministru al educaţiei operează modificări, fiecare nou premier se plânge că sistemul este dat peste cap, iar profesorii constată că situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb